Aloo gobi – Indiase bloemkool curry met zoete aardappel

Aloo gobi – Indiase bloemkool curry met zoete aardappel

De Indiase keuken brengt een wereld aan smaken met zich mee. Als je vegan of vegetarisch eet, dan ben je hier aan het goede adres: in de Indiase keuken wordt weinig vlees gebruikt, maar wordt volop gekookt met verse groente.

Een klassieker in India is de aloo gobi, ook wel alu gobhi. Het betekent letterlijk aardappel en bloemkool, en is een kruidige groenteschotel uit het Noorden van India. En zoals bij veel van deze gerechten, varieert het gebruik van kruiden enorm.

Fenegriek, wat is het?

Een veel gebruikt kruid in de Indiase keuken, maar niet echt bekend in Nederland, is fenegriek. In Duitsland staat dit kruid bekend onder de naam Bockshornklee, de originele Indiase naam is Methi. De plant komt oorspronkelijk uit Mesopotamië, in de keuken worden de bladeren en de zaden gebruikt.

aloo gobi uiensaus

Fenegriek is onontbeerlijk in een Indiase curry. Het kruid wordt ook gebruikt in de Noord-Afrikaanse keuken (bijvoorbeeld met vis) en in de Arabische keuken (in brood en gebak).
Fenegriek heeft ook voor de gezondheid positieve eigenschappen: het is ontstekingswerend, en het nuttigen ervan heeft een positief effect heeft op de bloedsuikerspiegel. En dat is altijd fijn!
En wist je dat fenegriek al door de Romeinen aan hun paarden gegeven werd? Ze kregen er een mooie glanzende vacht van.

Fenegriek wordt niet alleen in curry’s gebruikt, maar ook in bijvoorbeeld kaas (de zaadjes). Vergelijkbaar met de Hollandse komijnekaas dus. En wist je dat de smaak van fenegriek-zaadjes ook heel goed combineert met de zachte smaak van geitenkaas? Uitproberen dus!

aloo gobi bloemkool zoete aardappel

Aloo gobi anders

Als low-carber zul je waarschijnlijk in een Indiaas restaurant niet snel een aloo gobi bestellen. Dat natuurlijk vanwege het feit dat er aardappels gebruikt worden, en je er in een restaurant ook nog eens een berg koolhydraatrijke witte rijst bij geserveerd krijgt.
Maak daarom gewoon zelf je aloo gobi, maar dan met lekker veel bloemkool, zonder rijst en met zoete aardappel, die je bloedsuikerspiegel meer met rust laat.

Extreem koolhydraatarm is een aloo gobi met bataat nu ook weer niet. En daarom perfect voor het weekend of op een vakantie, als je jezelf wat meer koolhydraten (maar wel de goede!) gunt.

Aloo gobi recept - bloemkool curry met zoete aardappel - minder koolhydraten, maximale smaak - www.con-serveert.nl

Aloo gobi - Indiase bloemkool curry met zoete aardappel

Con
In de Indiase keuken worden veel kruiden gebruikt, o.a. fenegriek. Lees meer over dit kruid op de blog en maak er een smakelijke Indiase bloemkool curry mee.
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Indiaas
Porties 2 personen
Koolhydraten 34 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 zoete aardappel 300 gr
  • 1/2 bloemkool
  • 2 grote tomaten
  • 1 ui
  • 2 knoflookteentje
  • 1 stukje verse gember van 2-3 cm
  • 1 groene chilipeper
  • 2 el zonnebloempasta
  • 1 tl fenegriekzaad
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1/2 tl gemalen koriander
  • 1/2 tl kerriepoeder
  • 1 tl kurkuma
  • versgemalen Himalaya zout
  • verse koriander voor garnering

Zo maak je het
 

  • Pel en snipper de ui. Snijd de tomaten in blokjes. Pureer de ui en tomaten samen met de zonnebloempasta.
  • Pel en snipper de knoflook, maak de gember schoon en snijd ze fijn. Snijd de chilipeper (met of zonder zaadjes, de keuze is aan jou) fijn.
  • Schil de zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Verdeel de bloemkool in roosjes. Kook de zoete aardappel samen met de bloemkool in 5 minuten beetgaar.
  • Verhit een droge koekenpan, en toast de fenegriek al roerend 2 minuten. Neem de fenegriek uit de pan. Voeg een klein beetje water aan de pan toe, draai het vuur halfhoog en strooi de komijn samen met de knoflook, gember en chili erin. Roerbak het mengsel een paar minuten. Voeg water toe als het te droog wordt.
  • Voeg nu de in stap 1 gemaakte tomatensaus toe. Voeg gemalen koriander, kerriepoeder, kurkuma en de getoaste fenegriek toe. Breng op smaak met Himalaya zout. Laat 5 minuten sudderen.
  • Voeg 1 kop water toe en laat zachtjes doorkoken tot de saus iets indikt. Meng dan de zoete aardappel en bloemkool erdoor. Verhit alles nog even goed.
  • Serveer de aloo gobi met wat verse koriander erover.

Tips

  • Als je niet maalt om extra koolhydraten, eet er dan Indiase papadums bij. Deze zijn gemaakt van gedroogd linzenmeel (dus glutenvrij).

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 2 stemmen. Gemiddeld: 3,00/5)
Laden...


2 reacties

    1. De zonnebloempasta kun je vervangen door een notenpasta, bijvoorbeeld cashewpasta of amandelpasta, of eventueel pindakaas. De smaak wordt wel anders.
      Fenegriek kun je vervangen door komijn- of anijszaad. Ook dit zal de smaak iets veranderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *