Amandelspijs balletjes of Bliss Balls

Amandelspijs balletjes of Bliss Balls

Bijna Kerst.
Normaal gesproken ben ik een echte kerst-kikker. Want wat is er niet leuk aan Kerstmis. Lichtjes, lekker eten, glühwein, kerstmarkten, kerstmuziek (ja, ook de dood-gedraaide Last Christmas van Wham vind ik elk jaar weer leuk, in tegenstelling tot manlief ;-) ).

Dit jaar is het anders. Het kerstgevoel wil maar niet echt komen. En hoewel ik in Berlijn elke dag naar een andere kerstmarkt kan, en ze voor Kerst echt niet allemaal bezocht kan hebben (er schijnen er 90 te zijn), wil ook dat niet helpen. Dit jaar brengt Kerst voor mij vooral gevoelens van melancholie.

amandelspijs balletje met cacao

Verlies

Er zullen meer mensen zijn die het zo vergaan. Meestal is dat zo als je recent een dierbare hebt verloren, en dit je eerste Kerst zonder die persoon zal zijn. Of als er andere vervelende zaken in het leven spelen, zoals ziekte, baanverlies, of als een gevoel van ontheemd zijn je plots overvalt.

Het niet thuis in Bremen zijn, maar in een woning in Berlijn die vol staat met spullen die niet van mij zijn, valt me op dit moment zwaar. En dan mijn familie die zo ver weg in Nederland zit. Het heeft dit jaar voor mij ook geen zin om de kerstboom te zetten, want ik zal mijn tijd verdelen tussen Berlijn, Bremen en Nederland. En zo’n boom elke keer meeslepen, dat is ook weer zo wat.

amandelspijs balletjes koolhydraatarm

Kerstsfeer in Duitsland

Genoeg geneuzeld. Ik ben vastberaden er gewoon het beste van te maken. En ik heb dan wel geen kerstboom staan, ik kan hier in Berlijn buiten de deur volop de kerstsfeer opsnuiven. Want oh wat zijn die Duitsers toch gek op Kerst. In het weekend van de eerste Advent (dit jaar was dat 3 december) wordt alle kerstverlichting weer van zolders en uit kelders gehaald, en wordt het hele huis volop in de feestverlichting gezet. De kerstmarkten draaien op volle toeren en brengen naast veel extra beveiliging ook veel sfeer en gezelligheid. En eten, veel eten. Niet allemaal even gezond, of koolhydraatarm, of glutenvrij. Maar gelukkig heeft Berlijn volop cafés en restaurants waar dat wel kan.

De meeste Nederlanders bezoeken de kerstmarkt in Düsseldorf of Keulen, maar de kerstmarkt van Bremen is ook een aanrader!

Bremen Marktplatz Kerstmarkt
Kerstmarkt in Bremen

Amandelspijs balletjes voor Kerst

Blijf jij liever thuis en wil je ook graag iets lekkers bij de Kerst-koffie als iedereen aan de kerstkransjes zit? Dit kerstrecept is je redding: amandelspijs balletjes!

In het Engelstalige ruim worden ze meestal ‘bliss balls’ genoemd. Ze zijn echt super makkelijk te maken, er komt geen oven of pan aan te pas. En ze zijn ook nog eens vegan. Je kunt ze ‘naakt’ laten, of versieren met wat je mooi of lekker vindt. Een mix van alles staat natuurlijk heel feestelijk!

amandelspijs balletjes of bliss balls diverse toppings

Zelf ben ik niet zo’n voorstander van de alternatieve zoetstoffen, dus heb ik voor de amandelspijs balletjes gewoon ahornsiroop gebruikt, hoewel dat natuurlijk wat meer koolhydraten oplevert. Ondanks die ahornsiroop zitten er toch maar 2 KH in één amandelspijs balletje. Moet kunnen met Kerst! In een gemiddeld musketkransje zitten er trouwens 10 …
Maar als je dat wilt, dan kun je de ahornsiroop vast wel vervangen door vloeibare stevia. Ik heb het zelf niet geprobeerd, dus als jij dat wel doet, dan ben ik erg benieuwd naar het resultaat!

amandelspijs balletjes of bliss balls diverse toppings

Keto amandelspijs balletjes (bliss balls)

Con
Wil jij ook graag iets lekkers bij de (Kerst-)koffie als iedereen aan de kerstkransjes zit? Maak dan deze keto amandelspijs balletjes. Ook wel bliss balls genoemd, een pure traktatie.
Bereidingstijd 15 minuten
wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Amerikaans
Porties 16 stuks
Koolhydraten 2 kh

Dit heb je nodig
  

  • 140 gr fijngemalen amandelen
  • 3 el ahornsiroop
  • 1 tl gemalen vanille
  • 1 tl citroensap

Garnering naar keuze

  • geraspte kokos
  • matchapoeder
  • eetbare bloemetjes
  • cacaopoeder of carobepoeder
  • 1 el kokosolie plus 1 tl cacaopoeder

Zo maak je het
 

  • Meng de gemalen amandelen met de ahornsiroop en citroensap met je handen in een kommetje. Zijn je amandelen grof gemalen, maal ze dan eerst extra fijn in je keukenmachine (maar pas op: geen pasta!).
  • Vorm 16 balletjes van de spijsmassa. Maak je handen vochtig en rol de balletjes nog een keer na, zo worden ze mooi glad.
  • Nu komt het leukste: versieren! Je kunt de amandelspijs balletjes in gemalen kokos, matchapoeder, cacao, carobe, of eetbare bloemetjes rollen. Het makkelijkst gaat dat door de poeder naar keuze in een kopje te doen en dan het balletje erdoor heen te draaien tot het amandelspijs balletje geheel bedekt is.
  • Kies je voor de chocolade topping, meng dan in een kopje de zachte kokosolie met de carobe of cacao. Doe een amandelspijs balletje erbij en draai het kopje net zo lang tot het balletjes geheel bedekt is. Neem dan het balletje voorzichtig met een theelepel uit het kopje en leg het op een met bakpapier beklede plank.
  • Laat de balletjes in de koelkast minimaal een uur opstijven.

Tips

  • Nu kan ik je vertellen dat deze amandelspijs balletjes, het liefst zonder topping, maximaal 4 dagen in de koelkast houdbaar zijn. Maar dat is onzinnige informatie, want probeer jij maar eens van deze bliss balls af te blijven...

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


4 reacties

    1. Dat lijkt me wel. Het verschil tussen gemalen amandelen en amandelmeel, is dat de laatste gemaakt wordt van geblancheerde amandelen, bij de eerste zit het velletje er nog om als ze gemalen worden. Amandelmeel is meestal ook iets fijner, maar dat zal voor dit recept niet echt iets uitmaken.

  1. Mieneke

    toch even een paar vraagjes:
    onder de foto staat voor 16 balletjes nodig, terwijl er in de receptuur staat de massa in 8 bolletjes vormen.
    is het recept nu voor 16 of 8 balletjes.?
    klopt het gegeven koolhydraten dan wel?

    worden er geroosterde amandelen gebruikt of rauwe amandelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *