Arepa di pampuna – Caribische pompoen pannenkoekjes

Arepa di pampuna – Caribische pompoen pannenkoekjes

Het is bijna Sinterklaas, de pepernoten vliegen je op internet (en misschien ook wel op school) al om je oren. Voor de kinderen is het altijd weer een spannende tijd. Zit er morgenochtend iets lekkers in mijn schoentje? Dat lekkers bestaat meestal vooral uit suiker. Niet erg gezond dus.
Misschien is het beter als Sinterklaas de wortel die je kind voor het paard van de Sint in zijn/haar schoen heeft gedaan, lekker laat zitten voor het kind zelf ;-)

Caribisch Sinterklaasfeest

Ook op de Antillen wordt elk jaar Sinterklaas gevierd. Ik weet eigenlijk niet of er dan ook pepernoten gegeten worden. Toch krijg je van mij geen recept voor koolhydraatarme kruidnoten. Daarvan zijn er al genoeg, zoals deze van de mateloos populaire keuken van Oanh. Nee, van mij krijg je koolhydraatarme pannenkoeken! En om de Hollandse en Caribische Sint-lekkernijen te combineren, heb ik dit recept voor arepa di pampuna met speculaaskruiden gemaakt.

beslag voor arepa di pampuna

Wat is een arepa?

De Caribische ‘arepa di pampuna’ – hetgeen Papiamento is voor, inderdaad, pompoen pannenkoeken ;-) – wordt op de Antillen meestal als ontbijt of tussendoortje gegeten. Door het gebruik van de pompoen zijn lekker zoet van smaak, extra zoetmiddel is dus niet nodig. Scheelt weer koolhydraten!
Mijn arepa’s zijn natuurlijk glutenvrij én koolhydraatarm. Één portie bevat slechts zo’n 6 koolhydraten, en je krijgt meteen een portie groenten binnen zonder dat je het eigenlijk merkt.

caribische pompoen pannenkoek met speculaas

Arepa di pampuna baktips

Deze arepa di pampuna zijn bij uitstek geschikt voor gezellig een Sinterklaas-ontbijt. En heb je meer mensen aan je ontbijttafel zitten, dan kun je eenvoudig de hoeveelheden in het recept verdubbelen. Neem wel even de tijd voor het bakken, want omdat de pannenkoeken glutenvrij zijn, vallen ze bij het keren wat makkelijker uit elkaar. Geduld is hier een schone zaak: op middelhoog vuur bakken, kleine pannenkoekjes maken in plaats van het bord-vullende formaat, en voorzichtig met een brede spatel keren. En mag je van jezelf een keer wat meer koolhydraten, of bak je voor anderen die niet aan koolhydraatarm doen, doe dan net als de Antillianen zelf wat rozijnen door het beslag.

Ik wed dat je kinderen ook wel raad weten met deze pompoen pannenkoeken!

arepa di pampuna pompoen pannenkoeken met speculaaskruiden en rozijnen

Arepa di pampuna – koolhydraatarme Caribische pompoen pannenkoekjes

Con
Vandaag bak ik arepa di pampuna: Caribische pannenkoekjes, die een feestelijke twist krijgen door de toevoeging van speculaaskruiden. Een echte herfst traktatie.
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Lunch, Ontbijt, Zoete snack
Keuken Caribisch
Porties 2 personen
Koolhydraten 6 kh

Dit heb je nodig
  

  • 75 gr gekookte pompoen afgekoeld
  • 2 grote eieren
  • 3 el Griekse yoghurt 10% vet
  • 3 el amandelmeel
  • 1 el gemalen lijnzaad
  • 2 tl psylliumvezels
  • 1/2 tl wijnsteenbakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 2 tl speculaaskruiden
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

  • Doe de gekookte en afgekoelde blokjes pompoen in een hoge kom. Voeg alle overige ingrediënten (behalve de kokosolie) toe en mix het geheel met een mixer tot een glad beslag. Laat 10 minuten rusten.
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan en roer het beslag nog even door. Bak dan op gematigd vuur kleine pannenkoekjes (makkelijker te keren), keer ze zodra het beslag bovenop droog wordt. Laat ze nog een minuutje bakken voordat je ze uit de pan haalt. Ik haalde 10 kleine pannenkoekjes uit het beslag.

Tips

  • Serveer de arepa di pampuna indien gewenst met een klontje boter.
  • In plaats van yoghurt kun je ook roomkaas gebruiken.
  • Heb je zin in een koolhydraten-verwenmomentje of bak je voor anderen, doe wat de Antillianen dat doen en roer stiekem wat rozijnen door het beslag (maar let op: 1 klein doosje telt 14 gram en maar liefst 11 koolhydraten!).

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


4 reacties

  1. Maellys

    Hoi Con,

    Dit lijkt mij een erg lekker recept. Ik ben alleen helaas allergisch voor eieren. Kan je dit ook maken met een ei-vervanger? Zo ja, welke zou hiervoor het beste werken? Alvast bedankt! :-))

    Liefs,

    Maellys

    1. Er zijn veel manieren om ei te vervangen in bakrecepten (je kunt er hier meer over lezen).
      Dit pannenkoeken recept bevat al ingrediënten die ei kunnen vervangen (lijnzaad, yoghurt). Je zou dus extra lijnzaad of yoghurt kunnen gebruiken (een ruime eetlepel meer). Maar je kunt ook een halve banaan in plaats van ei toevoegen (wel meer koolhydraten, en de smaak wordt zoeter).
      Succes met uitproberen!
      Groetjes, Con

    1. Hoi Trudy!
      Psyllium husk is ook bekend als vlozaadvezels en wordt in Nederland ook wel verkocht als darmreiniger bij de drogist. Ze smaken naar niks. Psyllium husk zijn feitelijk de gemalen vezels van vlozaad dat ontdaan is van het velletjes. Ze helpen je baksels steviger worden omdat het een sterk bindende werking heeft. Je hebt dus maar een klein beetje nodig. In dit recept zorgen de vezels ervoor dat je pannenkoekjes minder snel uit elkaar vallen.
      Daarnaast is het een soort anti-plaque voor je darmen, en helpt het dus voor een betere stoelgang. Tip: voldoende water drinken!
      Groetjes, Con

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *