Bietjesdip met rauwe groenten (crudités)

Bietjesdip met rauwe groenten (crudités)

Als foodblogger lees je veel over food. Heel veel zelfs. En het internet staat er natuurlijk vol mee. Zo ben ik me op dit moment aan het verdiepen in het fenomeen ‘oxalaten’. Maar om je eerlijk te zeggen, word ik er een beetje moedeloos van. Want er staan zoveel tegenstrijdigheden op de diverse sites. En dat is het geval met heel veel informatie over voeding.

Koffie is goed voor je! Of …

‘Koffie is goed voor je hart’. ‘De voordelen van dagelijks koffie drinken’. ‘Koffie vergroot de kans op een langer leven’.

Zomaar wat claims die je vind als je googelt op ‘koffie is goed voor je’. En als je een koffie-liefhebber bent, dan wordt je natuurlijk erg blij van dit soort claims.

Maar google nu eens op ‘koffie is slecht voor je’.
‘Koffie belangrijke oorzaak van vermoeidheid’. ‘Tien redenen om koffie te laten staan’. ‘Koffie heeft negatieve invloed op cholesterol’.

Tja, wat nu? Bij elke claim wordt verwezen naar een onderbouwend wetenschappelijk onderzoek. En zo komen al die onderzoeken als geloofwaardig over, ook als ze elkaar tegenspreken. Als argeloze internet-gebruiker op zoek naar waardevolle informatie over voeding zie je door de verschillende bomen het bos niet meer.

koffie met opgeschuimde amandelmelk
Goed voor je, of … ?

Oxalaten in voeding

Zo vergaat het je ook als je op zoek gaat naar informatie over oxalaten in voeding. Want ik wilde een bietjesdip maken, en zo stuitte ik op informatie over oxalaten. Maar eerst: wat is oxalaat?

Oxalaat, of oxaalzuur, is een chemische verbinding die ontstaat in planten als koolhydraten niet volledig zijn geoxideerd. Sommige plantaardige voedingsmiddelen bevatten hoge concentraties (spinazie, rabarber, amandelen, de meeste bessen, cacao). In het lichaam bindt oxaalzuur zich aan met name calcium en ijzer, waarna er piepkleine kristallen worden gevormd die het lichaam normaal gesproken via de urine verlaten.
Geen probleem dus. Maar bij sommigen kunnen nierstenen ontstaan. Men vermoedt dat 80% van alle nierstenen ontstaat als gevolg van calciumoxalaat, daarom adviseert men personen met nierstenen, reumatoïde artritis, jicht of bepaalde vormen van chronische pijn aan de vagina (vulvodynia) oxaalrijke voeding zoveel mogelijk te vermijden.

spinaziekoekjes tahini dressing
Spinaziekoekjes: mega veel oxalaten

Lijstjes lijstjes

Tot zover is iedereen het wel met elkaar eens. Maar dan komt het. Want je wilt natuurlijk wel precies weten welke voeding veel en welke weinig oxalaten bevat. Lijstjes dus!
Zoas gezegd, als foodblogger lees je veel over voeding en speur je veel lijstjes af, maar tot nu toe ben ik nog niet zoveel tegenstrijdigheden tegengekomen als bij oxalaat-lijstjes. Er is alleen conscensus over de voeding die extreem veel oxalaten bevat (zoals spinazie), maar als het om gemiddeld en laag gaat, dan buitelt iedereen weer eens vrolijk over elkaar heen.

Hoe komt het toch dat iedereen er iets anders over vindt?

Voeding en onderzoek

Het is slechts mijn mening hoor. Maar ik denk dat we allemaal wel vinden dat we veel weten over voeding, en wat voeding met je lichaam doet, maar ik vraag me af of dat wel zo is. Onderzoek naar voeding is eigenlijk nog maar van de laatste decennia, en omdat we inmiddels wel steeds meer te weten komen, worden veel oudere onderzoeken inmiddels herroepen.
Toch blijven veel van die oudere onderzoeken nog steeds als richtlijn gelden. Zoals die van de cholesterol in eieren (lees hier meer). En die achterhaalde onderzoeken bestaan naast de meer recente onderzoeken gewoon voort. Tegenstrijdige informatie dus.

Koolhydraatarme bietjes-dip recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Een tweede reden is (nog steeds mijn persoonlijke mening), dat ieder mens anders is. Bio-individualiteit heet dat. Doet de één het super goed op een veganistisch dieet met veel fruit, wordt de ander er slap en futloos van. Zelf bleek ik tot die laatste categorie te horen. Dus als iemand roept dat vegan voeding het antwoord op al je gezondheidsproblemen is, dan spreek diegene waarschijnlijk vanuit eigen ervaring. En natuurlijk zal dat ook voor anderen opgaan, maar beslist niet voor iedereen. En dat gaat ook op voor een koolhydraatarm dieet.

Mijn advies: ga op je eigen gevoel af: jij kent je lichaam het beste! Laat je niet gek maken door al die verschillende meningen over gezonde voeding. Gezonde voeding is díe voeding waarbij jij je op je allerbest voelt! Dat kan koolhydraatarm zijn, dat kan veganistisch of juist met af en toe een flinke biefstuk zijn, dat kan met een vetarm dieet zijn. Iedereen is nu eenmaal verschillend. Respect blijft hierbij belangrijk: eten en laten eten!

Bietjesdip

Om dan nog even in de oxalaten te blijven hangen: het recept van vandaag bevat bietjes, die behoorlijk hoog op de oxalatenlijst staan. Op de meeste dan hè ;-) En bietjes zijn ook nog eens relatief hoog in koolhydraten. Maar maak je een klassieke hummus van kikkererwten, dan zitten daar weer meer KH’s in dan in deze bietjesdip. Het blijft dus een kwestie van eigen keuzes maken. Lekker op een koolhydraatarme cracker!

keto crackers

Gebruik het liefst geroosterde bieten voor dit recept, dat komt de smaak ten goede. De bietjesdip doet het erg goed met een mix van (rauwe) groenten, of sjiek gezegd ‘crudités’ erbij. Zo heb je, met de feestmaand voor de deur, in een mum van tijd een gezonde snack op tafel staan.

Bietjes-dip recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl

Bietjesdip met rauwe groenten

Con
Gebruik het liefst geroosterde bieten voor dit recept, dat komt de smaak ten goede. De bietjesdip doet het erg goed met een mix van (rauwe) groenten, of sjiek gezegd ‘crudités’ erbij.
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Broodbeleg, Hartige snack, Saus
Keuken Frans
Porties 2 personen
Koolhydraten 9 kh

Dit heb je nodig
  

Voor de bietjesdip

  • 150 gr geroosterde bietjes afgekoeld
  • 1 el tahin
  • 1 teen knoflook uitgeperst
  • 1 tl citroensap
  • 2 takjes peterselie
  • snuf nootmuskaat
  • versgemalen peper en zout

Voor de rauwe groenten

  • witlofblaadjes, komkommer, radijs, wortel naar keuze

Zo maak je het
 

  • Doe alle ingrediënten in een blender en mix tot er een egale massa ontstaat.
  • Serveer de bietjesdip met rauwe groenten (crudités) naar keuze.

Tips

  • Deze bietjesdip kun je ook bietjesspread noemen, en als broodbeleg gebruiken.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *