Bietjespap met chocolade

bietjespap met chocola

Ontbijt. Men zegt de belangrijkste maaltijd van de dag. Of dat zo is weet ik niet, maar voor mij is het vanwege de koffie de belangrijkste maaltijd 😀 .
Ontbijt zonder koffie is voor mij ondenkbaar. Maar als ik er zo over nadenk is een avondmaaltijd zonder espresso toe ook ondenkbaar. Gek genoeg heb ik bij de lunch nooit behoefte aan een bakkie. Maar ’s ochtends is het dus verplichte kost. Ik kan ’s avonds al uitkijken naar het bakkie troost van de volgende ochtend 😉 .

Koolhydraten: wanneer eet je die het beste?

Er zijn inmiddels vele, vele onderzoeken gedaan naar wat koolhydraten met je lichaam, en in het bijzonder met je bloedsuikerspiegel doen. En als je vast blog-bezoeker bent, dan weet je dat waarschijnlijk zelf ondertussen ook. Maar misschien weet je nog niet wanneer het beste tijdstip op de dag zou zijn om koolhydraten tot je te nemen. Zeker als je af wilt vallen is dat belangrijk.

Nou, dat is dus ’s ochtends, ofwel bij het ontbijt! Maar waarom dan?

granaatappel pitjes
Mega-gezond en lekker: granaatappel pitjes

Slaap-dieet

Koolhydraten hebben een negatieve invloed op de vetverbranding. Je lichaam wil namelijk eerst koolhydraten verbranden, daarna is pas het vet aan de beurt. En omdat je lichaam tijdens je slaap nog vele processen aan het doorlopen is, o.a. vetverbranding, is het zinvol om aan het einde van de dag weinig koolhydraten te nuttigen. Zo staan die de verbranding van vet ’s nachts niet in de weg.

Leuk idee toch, lekker slapen en tegelijk vet verbranden? Het schijnt echt zo te zijn. Hier in Duitsland is er zelfs een lowcarb dieet dat zo heet: Schlank im Schlaf. Nou ja, zo’n vaart zal het ook weer niet lopen, maar baat het niet dan schaadt het niet, toch? Zelf ben ik er 18 kilo mee afgevallen, dus wie weet werkt het voor jou ook.

Hoe ziet mijn lowcarb ontbijt eruit?

De meeste koolhydraten zitten in mijn voeding inderdaad meestal in het ontbijt. Dat komt omdat ik wel graag mijn dagelijkse portie fruit binnen wil krijgen, en die dus altijd tijdens het ontbijt eet. En fruit = fruitsuikers = carbs.
Wat verder nooit ontbreekt is dus koffie! O ja, en volle yoghurt, kwark of hüttenkäse (maar soms ook soja yoghurt met kokosmelk). Ik doe er een berg rood fruit door, en natuurlijk lekker veel noten, pitten en zaden. Als je dan varieert met dat fruit, verveelt het nooit, mij in ieder geval niet.

Koolhydraten plannen doe je zo!

Je wilt het eens proberen om op deze manier je maaltijden te plannen? Hier een paar suggesties.

Ontbijt: goede koolhydraten toegestaan

  • Doe net als ik en nuttig je fruit tijdens het ontbijt. Mocht je een zoetekauw zijn, dan is dit het moment van de dag om jezelf iets (gezonds) zoets toe te staan. Een beetje honing in je yoghurt mag best!
  • Maak eens een gezonde smoothie voor ontbijt, bijvoorbeeld deze.
  • Verwen jezelf op zondagochtend met kwarktaart in een glas, en natuurlijk een gekookt eitje erbij.
  • Eet je liever hartig, bak dan een paar eieren, en eet ze met een simpele salade van avocado, en tomaat.

bietenpap met chocolade

Lunch: mix koolhydraten met eiwitten

Dit is de maaltijd om groenten te kiezen die iets hoger in koolhydraten liggen, zoals zoete aardappelen of wortelen. Kies nu voor peulvruchten, die meer koolhydraten maar ook veel eiwitten bevatten. Combineer dit eventueel met gezonde eiwitten in de vorm van vis of eieren.

  • Eet een maaltijdsoep, bijvoorbeeld linzensoep of pompoensoep.
  • Maak een simpele vegan curry van ui, wortel, courgette en kikkererwten. Lekker kruiden en een flinke scheut kokosmelk erbij.
  • Bak een socca met bladgroente zoals spinazie, recept hier.
  • Maak een lekkere maaltijdsalade met vis of kaas, er staan er een aantal op deze blog.

Diner: veel eiwitten, weinig koolhydraten

Eet ’s avonds alleen groenten die laag in koolhydraten zijn, zoals bloemkool, spinazie, boerenkool, champignons. Eet er eiwitten in de vorm van vis, eieren of kaas bij. Die zorgen voor een verzadigd gevoel, zodat je de rest van de avond minder behoefte aan een snack hebt.

  • Bak eens een frittata, bijvoorbeeld met spinazie en geitenkaas.
  • Eet een omelet gevuld met champignons, courgette en feta.
  • Bak zalmfilet in de oven met geroerbakte groenten.
  • Maak een low carb pizza en beleg die met koolhydraatarme groenten en veel kaas.

Winter ontbijtje

Tja, en dan heb ik als het winterweer zich aandient, ineens geen zin in yoghurt ontbijtjes. Dan wil ik ouderwetse warme pap (ja, ik ben met Brinta groot geworden, daar zal het wel aan liggen).
Helaas: in de ouderwetse havermoutpap zitten wel heel veel koolhydraten. Dat kun je geen lowcarb ontbijt meer noemen. Maar na wat experimenteren in de keuken heb ik deze koolhydraatarme én glutenvrije porridge gecreëerd, met de onverslaanbare combinatie van … bietjes en chocola. Mijn advies is dan ook om, als je wilt variëren met de topping, altijd het stukje pure chocolade erin te houden.

Bietjespap it is! Dit recept voor een heerlijke bietjespap is trouwens ook ideaal om overgebleven bietjes op te maken.
Nu kan ook jij genieten van een warm ontbijtje op een koude winterdag, al dan niet met koffie!


Bietjespap met chocolade

bietjespap met chocola15 KH

Bereidingstijd: 10 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 1 portie:

1 bietje (voorgekookt)
100 ml ongezoete amandelmelk
50 ml kokosmelk
1 el geraspte kokos
1 el hennepzaad
2 el gemalen amandelen
1 el gemalen lijnzaad
1 blokje (lactosevrije vegane) pure chocolade (minstens 70%)
topping: pompoenpitten, zonnebloempitten, granaatappelpitjes, gehakte walnoten

Zo maak je het:

  1. Verwarm de amandelmelk en de kokosmelk in een steelpannetje tot het bijna kookt. Doe dan het vuur uit.
  2. Voeg de kokos, hennepzaad, amandelen en lijnzaad toe en roer goed door. Laat 5 minuten staan, zodat het tot pap kan indikken.
  3. Snijd ondertussen het bietje in blokjes.
  4. Roer de bietjes door de pap en pureer het geheel met een staafmixer. Is de pap teveel afgekoeld, verwarm deze dan nog even op een laag vuur.
  5. Breek de chocolade in stukjes en strooi over de bietjespap, samen met de gewenste topping.

Tips:

  • De topping van de bietjespap kun je naar wens variëren, maar de tip is om altijd de chocolade er doorheen te doen. Combineert nl. zo goed met de smaak van de bietjes.

Vrij van gluten en lactose.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*