Bloemkoolpap – koolhydraatarm, glutenvrij en vegan

koolhydraatarme bloemkoolpap met gebakken pruimen

Koud hè?
Op koude winterse ochtenden is het vaak moeilijk om je bed uit te komen. Het enige dat mij dan toch in beweging krijgt, is de gedachte aan koffie. Oma noemde het vroeger volgens mij niet voor niets een “bakkie troost”.

koolhydraatarme pap bloemkool

Warm ontbijten

Mijn ontbijt bestaat meestal uit een bakje (soja) yoghurt of hüttenkäse, bestrooid met noten, pitten en zaden en getopt met vers rood fruit. Makkelijk, snel, gezond, koolhydraatarm. Maar als het buiten koud is, krijg ik zin in een warm ontbijt. Dan kun je natuurlijk pannenkoeken of wafels bakken, maar ik ben ’s ochtends meer van het type lui hoor. Ik zie veel collega-foodbloggers de prachtigste pannenkoek-stapels voor ontbijt maken, maar met een nog half slapend hoofd heb ik echt nog geen zin om lang boven de pannen te hangen. En nee, ook niet in het weekend.

Ben jij niet ook pas aanspreekbaar na je eerst bakkie 😉

low carb porridge

Bordje pap

Als kind kreeg ik in de winter meestal Brinta voor ontbijt. Heerlijk, een warm bordje pap. En ook nu nog vind ik pap een prima winters ontbijt. En dat komt goed uit, want pap is hip! De foodblogs staan er vol mee. En omdat ‘pap’ niet zo sexy klinkt, heet het meestal ‘porridge’, naar de Engelse havermoutpap. Alleen … die koolhydraten hè. En soms ook nog gluten. Dat kan anders!

Wil je ’s ochtends een kom warme koolhydraatarme pap zonder gluten en ook nog eens een extra portie groente binnenkrijgen, maak dan bloemkoolpap. Nee, niet bloemkool-met-een-papje. Je leest het goed, bloemkoolpap. Ik beloof je dat je er niets van proeft! Gebruik er plantaardige melk voor, en je ontbijt is ook nog eens vegan. En – voor de liefhebbers – Paleo!

koolhydraatarme bloemkoolpap met granaatappel

Als je de bloemkool de avond tevoren al in roosjes verdeelt en in de koelkast bewaart, kun je ze de volgende ochtend zo in een pannetje gaarkoken, terwijl je ondertussen koffie zet. Je kunt de bloemkoolpap net als een yoghurt ontbijt toppen met noten, zaden, fruit naar keuze, wat je maar lekker vindt. En je eerste portie groente van de dag heb je al binnen.
Zo’n kommetje pap, vergezeld van een bakkie troost … daar kom ik graag mijn bed voor uit!


Bloemkoolpap

koolhydraatarme bloemkoolpap met gebakken pruimen

11 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 1 portie:

100 gr bloemkool, in roosjes
150 ml ongezoete amandelmelk
50 ml kokosmelk
1 el gemalen lijnzaad
20 gr hennepzaad
1 el amandelpasta
1 tl agavesiroop, optioneel (+4 KH)

Zo maak je het:

  1. Kook de bloemkool in de amandelmelk plus kokosmelk in 8-10 minuten gaar.
  2. Voeg de overige ingrediënten toe en pureer het geheel met de staafmixer.
  3. Schep je koolhydraatarme pap in een kom en versier met topping naar wens.

Tips:

  • Voeg eens een theelepel cacao toe, of carob (nog iets zoetere smaak dan cacao).
  • Wat verse munt door je porridge is erg lekker.
  • Ook lekker: Paleo bietenpap met chocola.

Vrij van gluten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 4    Gemiddelde: 3.3/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*