Bloemkoolsteak met druivenchutney

Bloemkoolsteak met druivenchutney

Zin in een steak, maar liever geen vlees? Maak dan deze bloemkoolsteak met een heerlijke druivenchutney. Het is een feestelijk gerecht, dat het goed doet op de Kerst- of Paastafel.

Kersttradities

Met Kerst wordt er meestal flink uitgepakt. Niet alleen op cadeau’s, ook op eten wordt in december niet bezuinigd. Sommigen zien de Kerst daarom met angst en beven tegemoet, anderen pakken de gelegenheid aan om een keer lekker te eten zonder ergens op te letten.
De Duitsers vieren hun Kerst op een andere manier dan dat Nederlanders dat doen. En zo heeft elke cultuur zijn eigen kerstgewoontes.

Weihnachten

Kerst begint in Duitsland al als in Nederland Sinterklaas nog moet komen. Dat komt vooral omdat de adventsperiode (de vier weken voorafgaand aan Kerst) in Duitsland een belangrijk onderdeel van het geheel is. Om zijn kerstmarkten is Duitsland wereldberoemd. Er zijn er veel, en ze draaien niet alleen om Kerst, maar vooral ook om eten. Geliefd: Schmalzkuchen, Grünkohl, Reibekuchen (in het noorden Kartoffelpuffer), gebrande amandelen, en natuurlijk het versierde Lebkuchen-hart.

Het klassieke gerecht dat in Duitsland met Kerst op tafel komt, is gebraden gans. Je kunt ze in oktober al voorbestellen bij de slager. Ook de kerststol is een geliefde Duitse kerst-lekkernij. De stol der stollen komt uit Dresden. Anders dan de Nederlandse versie is de traditionele ‘Stolle’ minder luchtig en meer gevuld: aan één plakje heb je meer dan genoeg.

Bloemkoolsteak met druivenchutney

Christmas

Ook Engeland heeft een echte kerst-traditie. Op eerste Kerstdag komen Engelse families bij elkaar, en vieren Kerst onder het genot van ‘turkey and christmas pudding’. Gevulde kalkoen en kerstpudding dus. Die kerstpudding bestaat uit 13 ingrediënten, die symbool staan voor Jezus en zijn 12 apostelen. Er wordt weken van tevoren al mee begonnen, want hoe langer de kerstpudding staat, hoe lekkerder hij wordt. Maar ook de echte Engelse scones met ‘clotted cream’ maken meestal onderdeel uit van de kerstdis.

druiven voor druivenchutney

Scandinavië

Er is één ding dat de Scandi’s meestal hebben met kerst: sneeuw! Oké, de Denen niet altijd natuurlijk.
Populair in Zweden is het Julbord: feitelijk een tafel vol met eten. Het is meestal een verzameling van vis- en vleesgerechten, aangevuld met salades en knäckebröd. Het Julbord wordt al op Kerstavond gegeten: op eerste Kerstdag worden de restjes opgemaakt.
Het kerstdiner in IJsland start in het hele land om precies 18.00 uur. Het wordt namelijk traditioneel op de radio aangekondigd. De Noren eten graag vis tijdens Kerst, en er worden veel taarten gebakken: soms staat er zelfs meer taart op tafel dan ‘gewoon’ eten.

Bloemkoolsteak met druivenchutney

Dan is er het traditionele Scandinavische nagerecht: rijstpudding. In Noorwegen ‘Riskrem’, in Zweden ‘Ris a la Malta’, in Denemarken Ris a la mande’. Het bestaat uit rijstpudding vermengd met slagroom, vanille en amandelen, en wordt vergezeld van koude kersen- of bessensaus. Er wordt één hele amandel aan de pudding toegevoegd: degene die ‘m vindt, krijgt een klein cadeau.

Nederland

En dan Nederland. Op Kerstnacht gaan nog steeds veel mensen naar de nachtdienst. En natuurlijk liggen er volop cadeau’s onder de kerstboom. Op Eerste Kerstdag wordt er meestal met familie gegeten. Gourmet en fondue is dan mateloos populair. Maar er worden ook uitgebreide menu’s van meerdere gangen gekookt. Garnalencocktail als voorgerecht, gebraden konijn als hoofdgerecht, en ijs als nagerecht. Bij de koffie worden volop kerstkransjes gegeten, of amandelspijs balletjes als je de vorige blog hebt gelezen en graag koolhydraatarm wilt snoepen ;-) .

druiven walnoten chutney

Een steak van groente?

Kook jij een gangenmenu, wil je eens een keer wat anders met Kerst, en hoeft het geen vlees te zijn? Dat kan: ook van bloemkool kun je steak maken!
Een bloemkoolsteak is niet moeilijk te maken, en zien er op je bord zeer feestelijk uit. Vooral als je er zelfgemaakte druivenchutney met rozemarijn bij serveert. Ja ik weet het, in druiven zitten wat meer koolhydraten, maar je hebt er niet veel nodig dus het valt reuze mee hoor.

Voor de bloemkoolsteak heb je een hele bloemkool nodig, maar die gebruik je niet helemaal. Geen nood, van de restjes kun je heerlijke koolhydraatarme bloemkool-gerechten maken: misschien zit er wel iets bij voor tweede kerstdag?

Bloemkoolsteaks met druivenchutney

Bloemkoolsteak met druivenchutney

Con
Wil je eens een keer wat anders met Kerst, en hoeft het geen vlees te zijn? Dat kan: ook van bloemkool kun je steak maken! Extra lekker met een druivenchutney met rozemarijn.
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 16 kh

Dit heb je nodig
  

  • 15 blauwe druiven
  • 1 tl olijfolie
  • Himalaya zout
  • takje rozemarijn
  • 1 grote bloemkool je gebruikt ‘m niet helemaal
  • 1 sjalotje
  • 1 knoflookteentje
  • stukje verse gember 1 cm
  • 6 walnoten
  • kokosolie om te bakken

Zo maak je het
 

Maak de druivenchutney

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Ris de rozemarijn van het takje en snijd de naaldjes fijn.
  • Was de druiven en dep ze droog. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, sprenkel de rozemarijn, olijfolie en wat Himalayazout erover en meng door elkaar. Rooster de druiven 20 minuten in de oven.
  • Pel en snipper het sjalotje en de gember. Pel de knoflook en snijd deze doormidden. Snipper de ene helft fijn, de andere helft laat je heel. Hak de walnoten grof.
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan op halfhoog vuur. Voeg de sjalot, gember en gesnipperde knoflook toe en bak het geheel onder af en toe roeren 3-4 minuten tot de sjalot glazig wordt.
  • Doe het mengsel met zo min mogelijk olie in een kommetje (laat de olie in de pan voor het bakken van de bloemkoolsteaks), roer de geroosterde druiven en de gehakte walnoten erdoor, en zet apart.

Maak de bloemkoolsteaks

  • Verwijder de bladeren van de bloemkool, maar laat de stengel eraan zitten. Snijd daar alleen het onderste stukje vanaf. Snijd nu voorzichtig met een groot mes twee grote plakken uit de bloemkool. De rest wordt in dit recept niet gebruikt.
  • Wrijf de bloemkoolsteaks aan beide kanten in met de heel gehouden knoflookhelft. Bak dan de bloemkoolsteaks in de overgebleven olie (voeg eventueel iets meer toe) aan beide kanten tot ze goudbruin begint te kleuren, per kant zo’n 4 minuten.
  • Voeg nu een scheutje water toe en doe direct het deksel op de pan. Zet het vuur laag en laat de bloemkoolsteaks 6-8 minuten zachtjes gaar worden. Het toegevoegde water zal dan vrijwel geheel verdampt zijn.
  • Leg de bloemkoolsteaks voorzichtig op een bord en schep de druivenchutney erbij.

Tips

  • Serveer de bloemkoolsteak met een eenvoudige salade en een puree van bijvoorbeeld wortelpeterselie.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *