Boekweit dikkertjes / drie in de pan / boekweitpannenkoeken

boekweit drie in de pan koolhydraatarm

Ik heb een zwak voor pannenkoeken. En dat hebben veel foodies. Tonnen aan pannenkoek-foto’s zie ik op de sociale media voorbijkomen. Hele stapels worden er gemaakt. Met van die prachtige foto’s waarvan het water in m’n mond loopt. Maar ja, pannenkoeken zijn in de regel niet categorie-koolhydraatarm, en al helemaal niet als je ze klassiek met stroop eet. En juist dat deed ik vroeger graag, ik kon mijn pannenkoek gewoon laten verdrinken in de stroop, geen probleem 😉 .

Vegan pannenkoek met weinig carbs

Inmiddels heb ik twee recepten voor koolhydraatarme pannenkoeken op de blog staan: de low carb pannenkoek met roomkaas, en de low carb pannenkoek met hüttenkäse. Ik eet beide regelmatig, maar omdat ik wat vaker dierlijke producten wil laten staan, wilde ik ook eens een koolhydraatarme pannenkoek zonder eieren en/of zuivel bakken. Tja, en dat ik er dan toch graag een klont echte boter op laat smelten, dat is dan weer lekker consequent … not 😀 .

Naar inspiratie zoeken op internet is dus niet moeilijk, het wemelt van de pannenkoek recepten. Maar als je dan op zoek gaat naar een vegane pannenkoek, dan zie je eigenlijk alleen recepten met veel (foute) koolhydraten. Logisch, want er gaat in een vegane pannenkoek meestal toch meel, en dat zorgt voor veel carbs.
Na wat experimenteren in de keuken, heb ik een vegan pannenkoekbeslag in elkaar geknutseld welke per persoon ruim onder de 30 KH blijft (dat is mijn eigen bedachte grens waaronder ik een recept als low carb classificeer). Dat geeft ruimte voor garnering! Fruit of een drupje ahornsiroop doet het altijd goed op een pannenkoek, toch?

 

boekweit dikkertjes recept

Het gebruikte meel: boekweit. Bij veel glutenvrije eters natuurlijk allang bekend, want boekweit bevat geen gluten. Extra gezondheidsvoordeel dus!
En nu komt de koolhydraten-truc: een deel van het boekweitmeel vervang je door gemalen amandelen. Daarmee gaat het aantal koolhydraten drastisch omlaag, maar behoud je toch de typische boekweitsmaak.. En juist die smaak maakt deze dikkertjes tot mijn absolute pannenkoeken-favoriet!

Boekweit: good guy onder de koolhydraten

Mijn blog gaat over koolhydraatarme voeding. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen koolhydraten gegeten worden. Zoals ik vaak benadruk, gaat het ook en vooral om het soort koolhydraten die je eet. Niet de snelle fabrieks-koolhydraten, wel de complexe die in voeding rechtstreeks van Moeder Natuur zitten. Zoals in boekweit.

Boekweit bevat naast een scala aan goede voedingsstoffen ook zogenaamd resistent zetmeel (resistent starch). En dat is toevallig één van die ‘goede’ koolhydraat-soorten. Het is eigenlijk een type voedingsvezel dat je lichaam zelf niet af kan breken, maar dat je darmflora helpt beter te functioneren. En daardoor helpt het je onder andere je bloedsuikerspiegel zelfs te verlagen, en je lever aan te sporen om vet te verbranden.
Boekweit is daarnaast één van de beste plantaardige eiwitbronnen. En: boekweit zou dames in de overgang helpen om overgangsklachten te verminderen, omdat boekweit zogenaamde fyto-oestrogenen bevat.

drie in de pan boekweit pannenkoek

Geen excuses meer

Meer overtuiging heb je toch niet nodig om nu deze overheerlijke boekweitpannenkoekjes te maken?
Ik heb ze op de Hollandse manier gemaakt, in de vorm van de ouderwetse drie in de pan. Ook wel bekend als dikkertjes, afhankelijk van in welk deel van Nederland je je bevindt. En ze zijn veelzijdig: zowel zoet als hartig in te zetten.
Ik haal uit het beslag 12 kleine boekweitpannenkoeken. Dat voldoet als lunch voor 2 personen: twee keer een bord met drie in de pan voor je neus dus! Maar je kunt de dikkertjes ook als snack voor 4 personen serveren.


Boekweit dikkertjes / drie-in-de-panboekweit drie in de pan koolhydraatarm

13 KH (excl. garnering)

Bereidingstijd: 15 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen (12 dikkertjes):

60 gr boekweitmeel (gewoon bij AH)
40 gr gemalen amandelen
1 tl sojameel (3 gr)
1/2 tl (wijnsteen) bakpoeder
1 snufje (Himalaya) zout
100 ml notenmelk of sojamelk
80 ml water
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Meng boekweitmeel, gemalen amandelen, sojameel, bakpoeder en zout in een smalle hoge kom met een vork door elkaar.
  2. Voeg de notenmelk en het water toe en roer het geheel met een vork goed door (mixer mag ook natuurlijk).
  3. Verhit wat kokosolie in een ruime pan. Schenk drie bergjes beslag in de pan en laat het iets uitvloeien. Bak een paar minuten tot de bovenkant bijna gestold is, keer de pannenkoekjes en bak nog een paar minuten.
  4. Bak op dezelfde manier de rest van de dikkertjes. Houd eventueel reeds gebakken dikkertjes warm in de oven.
  5. Garneer naar wens met fruit, noten, klont boter, mascarpone en misschien een klein beetje ahornsiroop.

Tips:

  • Geef een paar plakken gerookte zalm en mierikswortelroom erbij, en je hebt een Russisch blini voorgerecht.

Vrij van gluten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 2    Gemiddelde: 3/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*