Broccolisoep met zoete aardappel en vadouvan

broccoli bataat soep

Het is weer tijd voor een soep recept op de blog! Broccolisoep dit keer. Soep doet het altijd goed, en wat mij betreft niet alleen om vier uur ’s middags zoals de bekende soepreclame suggereert.
Soep bestaat al sinds de prehistorie. Hoe ze dat weten? Geen idee, misschien hebben ze bij archeologische opgravingen van die enorme ketels met soepresten opgegraven of zo? Ik weet wel dat bij mijn oma vroeger urenlang de soeppan op het fornuis stond: er werd bouillon gemaakt. Tegenwoordig doet bijna niemand dat meer, ik ook niet hoor. De bouillonblokjes en poedertjes zijn helemaal ingeburgerd in de hedendaagse keuken. Ook in de mijne.

Bouillonpoeder is toch pakje-zakje?

In vrijwel alle kant-en-klaar producten zit wel een vorm van gist of gistextract, zo ook in de meeste bouillonpoeders en -blokjes. Dit type gist is overigens niet hetzelfde als de gist in brood en andere bakprodukten, die je brood of cake laten rijzen. Dat type gist wordt ook wel actieve gist genoemd, de gist in pakje-zakje heet inactieve gist. Het wordt voornamelijk als smaakmaker gebruikt.
Soms staat deze inactieve gist letterlijk in de ingrediënten vermeld, soms is het vermomd als MSG (wordt industrieel gemaakt van gluten of melasse), als Ve-tsin (komt van oorsprong van zeewier), en soms nog als het E-nummer E621. En dat is allemaal niet goed voor je gezondheid. Wetenschappers zijn van mening dat het negatieve invloed heeft op de hersenen, en dat het hormoonverstorend en daardoor eetlustopwekkend is. Hoewel er natuurlijk weer net zoveel andere wetenschappers zijn die het tegendeel beweren.

soep broccoli vadouvan

In die hele wirwar van informatie is het lastig om als eenvoudige sterveling te bepalen wat je beter wel en beter niet kunt eten. Ik zie in ieder geval al heel lang door de bomen het bos niet meer, en heb daarom besloten om gewoon zo min mogelijk pakje-zakje te eten. Maar ja, ik ben natuurlijk ook niet van yesterday en heb net als velen van jullie geen tijd om zelf bouillon te maken. En dus komt er toch een pakje-zakje in huis, maar kies ik er wel voor om mijn bouillonpoeder gistvrij in de bio-supermarkt te kopen. Gewoon voor de zekerheid.

Soep met extraatje

Soep dus. Gewoon met gistvrije bouillonpoeder. Deze broccolisoep is niet super gevuld, dus wil je er een volledige maaltijd van maken, dan moet je er iets bij geven. En dan liever geen brood (=koolhydraten) natuurlijk! Ik geef er spinaziekoekjes bij. Dat recept verklap ik jullie in de volgende blog. In de gaten houden dus!

Broccoli en zoete aardappel zijn de belangrijkste ingrediënten in deze soep. De grote smaakmaker in dit recept heb ik tijdens een recent bezoek aan Nederland gescoord: vadouvan uit de original spices lijn van Jonnie Boer. Lekker hoor.
Vadouvan is een Indiaas kruidenmengsel dat in de koloniale tijd zijn weg heeft gevonden naar Frankrijk. En nu dus ook naar Nederland. De smaak van dit Franse kruidenmengsel lijkt sterk op kerrie, dus kun je geen vadouvan vinden, vervang het dan door kerriepoeder. De vadouvan combineert goed met de zachte smaak van de broccoli en de bataat.

broccolisoep vadouvan

Nog even geduld dus voor het recept van de spinaziekoekjes …


Broccolisoep met zoete aardappelbroccoli bataat soep

25 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 stronk broccoli
1 zoete aardappel a.k.a. bataat (400 gr)
1 teen knoflook
1 ui
500 ml groentebouillon (van gistvrije bouillonpoeder)
100 ml kokosmelk
1 tl vadouvan (of kerriepoeder)
1 gele paprika
2 el gehakte amandelen
1 el chia zaad

Zo maak je het:

  1. Maak de broccoli schoon en snijd ze in roosjes. Schil de zoete aardappel en snijd ze in blokjes. Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de paprika schoon en snijd ze in heel kleine blokjes.
  2. Breng de groentebouillon aan de kook, en kook de broccoli met de zoete aardappel samen in 6-8 minuten gaar. Voeg de kokosmelk en de vadouvan toe en pureer de soep met een staafmixer.
  3. Doe de soep in de soepkommen, en garneer met de paprika, gehakte amandelen en het chia zaad.

Tips:

  • Als je graag stukjes in je soep wilt, houd dan een paar gekookte broccoliroosjes achter, en roer die na het pureren door de soep.

Vrij van gluten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, vetarm, Paleo en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 1/5]


4 Reacties

  1. hoi Con..dank je voor je gerecht, echter er klopt nog iets niet…gisteravond en net nog heb ik geprobeerd op maghmour te zoeken op je zoekfunctie..en je krijgt dan een heel klein stukje tekst te zien tot het woord sorry..meer is er niet vandaar dat ik je mailde. nu je me je link hebt gestuurd krijg ik wel het recept te zien. misschien dat je er nog even naar kunt kijken…

    • Hallo Eliseraël, dank je wel voor je berichtje.
      Ik heb even gekeken naar de zoekfunctie op de blog.
      Als je een zoekwoord hebt ingetikt (in jouw geval ‘maghmour’), dan wordt een eenvoudige archief-pagina getoond met alle blogs waar je zoekwoord in voorkomt. In jouw geval is dat 1 blog-post. Zoek je bijvoorbeeld op ‘pindakaas’, dan worden 4 blog-posts getoond.
      Het archief toont je alleen het beginstukje tekst van de blog, dat had jij ook al gezien (inderdaad, tot en met sorry…). De koptekst is echter aanklikbaar, die fungeert feitelijk als link. Dus als je de in jouw geval de kop ‘Maghmour of Libanese moussaka’ aanklikt, dan wordt de volledige bijbehorende blog getoond.
      Als het goed is tenminste … op mijn computer werkt het naar behoren.

      Ik zal volgende week als ik wat meer tijd heb, eens kijken of ik een duidelijker zoekfunctie kan vinden die ik op de blog kan gebruiken zodat het makkelijker wordt om een recept terug te vinden.
      Fijne dag, en groetjes!
      Con

  2. Ja..hoi Con dat is beter..dank je wel voor je lekkere recepten. Ik wilde heel graag de maghmour maken maar ik kan het recept niet vinden..weet niet goed hoe instagram werkt, hoe kan ik hier aankomen?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*