Bulletproof koffie (of thee) – met MCT olie

Bulletproof koffie (of thee) – met MCT olie

En dan is het nu hoog tijd voor het eerste recept zonder koolhydraten. Niks, nul, nada, noppes. Kan dat? Normaal gesproken niet nee. Maar wel als het om bulletproof koffie gaat.
Huh, bulletproof wat?

Bulletproof coffee

Het kan haast niet anders of je bent als low carber de term ‘bulletproof coffee’ (BPC) al eens op het wereld wijde web tegengekomen. En je hebt je vast afgevraagd wat het is, deze kogelvrije koffie. Ik zal het je uitleggen.

Bulletproof koffie is zwarte koffie gemengd met: echte (gras)boter, kokosolie en MCT-olie. Ja, je leest het goed: boter in je koffie. Het is onder de keto-ers (de bikkels onder ons low carbers die niet meer dan 20 KH per dag tot zich nemen) een uiterst geliefd ontbijt. Een ketogeen dieet bestaat namelijk voor zo’n 90 procent uit (goede) vetten, en zo min mogelijk koolhydraten. En dan zit je met deze kogelvrije koffie natuurlijk goed.

Ingredienten voor bulletproof koffie

De bulletproof koffie is bedacht door Dave Asprey, een bio-hacker die allerlei experimenten (o.a. op zichzelf) uitvoert om zo gezond mogelijk te worden/zijn. Volgens Asprey zorgt bulletproof koffie ervoor dat je lijf een vetverbrandende machine wordt: je hebt geen honger meer, valt als vanzelf af, beschikt over bergen energie, en doordat de mist in je hoofd optrekt, kun je je veel beter concentreren. Poeh, dat is nogal wat! In ieder geval redenen genoeg om zo’n kogelvrije koffie eens te proberen.

Wat is MCT-olie?

Wat grasboter is weet je vast, en ook kokosolie zal geen onbekende voor je zijn. Maar misschien heb je nog niet eerder van MCT-olie gehoord?

MCT staat voor ‘medium chain triglycerides’, middellange vetzuur-ketens. De meeste vetten bestaan uit lange ketens, die eerst door je lever verwerkt moeten worden voordat je lijf de vetten als energie kan gebruiken. MCT daarentegen kan direct door het lichaam benut worden, en zorgt daarom voor directe energie-vrijgave.

Hype of healthy?

Of bulletproof koffie nu echt zo gezond is?
Persoonlijk vind ik wel wat in het verhaal van de goede vetten zitten. Maar het lijkt me niet echt gezond om de rest van je leven met bulletproof koffie te ontbijten.

bulletproof koffie met boter kokosolie en mct olie

Ik kan me voorstellen dat een week BPC als ontbijt je kan helpen om die laatste kilo kwijt te raken. Maar elke dag aan de bulletproof koffie, nee. Volgens mij ga je op den duur flink wat vitamines en mineralen missen. Daarnaast ben ik van mening dat je erg moet oppassen met het aantal koolhydraten dat je verder tot je neemt. Als je veel vetten combineert met (te) veel koolhydraten, dan kan dat wel eens averechts op je gewicht én je gezondheid uitwerken.

Ontbijten met bulletproof koffie zou mij ook veel te eentonig worden. En te duur. Want meneer Asprey wil natuurlijk wel geld verdienen aan zijn idee. En dus moet je – als het aan hem ligt – alleen zijn speciaal behandelde koffie gebruiken, en zijn ‘brain octane oil‘. Waar natuurlijk flinke prijskaartjes aan hangen. En MCT-olie is toch al niet goedkoop.

Uitproberen!

Ben je nieuwsgierig geworden en niet bang om eens een niet voor de hand liggend iets, zoals boter in je koffie, uit te proberen? Maak dan mijn recept voor bulletproof koffie met echte boter (gras of niet) en kokosolie. Als je iets avontuurlijker bent aangelegd (zoals ik), dan koop je gewoon een keer die fles MCT-olie. Want die olie kun je ook prima gebruiken in bijvoorbeeld salades, of over je ontbijt-yoghurt. Let op: MCT-olie nooit verhitten!

bulletproof koffie met mct olie

Tips voor het bereiden van de bulletproof koffie:

  • Voor het lekkerste resultaat sterke koffie van vers gemalen bonen maken.
  • Begin met het toevoegen van 1 theelepel boter en MCT-olie. Voer dat in een aantal dagen op naar 1 eetlepel. Zo kan je lijf even wennen aan al die goede vetten.
  • Gebruik absoluut een blender! Gewoon de vetten met een lepeltje doorroeren gaat niet werken: er zal zich een vetlaag boven op je koffie vormen. Niet echt smakelijk. De bedoeling is dat zich een schuimlaag zoals bij een latte of een cappuccino vormt. Mijn ervaring is dat deze schuimlaag niet zo overdadig is als bij gewone melk, en zich zonder blender helemaal niet vormt. Zelfs mijn hand-melkschuimer is niet krachtig genoeg.
  • Drink je geen koffie? Bulletproof thee bestaat ook! Gebruik een theesoort met een uitgesproken smaak, zoals groene thee.

Tijd om aan de slag te gaan. Hier komt het recept!

bulletproof koffie met mct olie

Bulletproof koffie (of thee) met MCT-olie

Con
Een recept met nul komma niks koolhydraten: bulletproof koffie is zwarte koffie gemengd met: echte (gras)boter, kokosolie en MCT-olie. Ja, je leest het goed: boter in je koffie.
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Drankjes
Keuken Amerikaans
Porties 1 persoon
Koolhydraten 0,0 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 dubbele sterke espresso of 1 kop groene thee
  • 1 tl grasboter of ghee voor lactosevrij
  • 1 tl MCT-olie optioneel
  • 1 tl kokosolie

Zo maak je het
 

  • Zet een sterke dubbele espresso.
  • Doe de espresso samen met de andere ingrediënten in een blender.
  • Blend de mix ongeveer 20 tot 30 seconden, totdat zich een schuimig laagje bovenop vormt.
  • Direct drinken.

Tips

  • Je kunt een beetje spelen met de hoeveelheden boter, kokosolie en MCT-olie. Varieer van 1 theelepel tot 1 eetlepel.
  • Bulletproof thee: vervang de koffie door een theesoort met een uitgesproken smaak, zoals groene thee.
  • Als jouw bulletproof koffie na bereiding te veel naar jouw smaak is afgekoeld, maak ‘m dan de volgende keer met de helft van de koffie. Giet na bereiding de andere (nog hete) helft erin en roer nog even door.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 27 stemmen. Gemiddeld: 3,85/5)
Laden...


 

4 reacties

  1. Ria

    Heel hartelijk bedankt voor je recept… Ik drink om de andere dag een bullitproof koffie. Maar wat als je boter op je brood wel lust, maar de boter die gesmolten is in de koffie niet lekker vind…
    Ik drink het op, maar is er misschien iets anders waarmee ik de boter kan vervangen?

    1. Con

      Boter in de koffie is inderdaad een ding :-)
      Misschien kun je het proberen met kokosolie, of je maakt mijn andere bulletproof recept voor mokka koffie, daar zit cacaoboter in. Die vind ik persoonlijk het allerlekkerst, maar het blijft natuurlijk een kwestie van smaak.
      Nog een lekker alternatief (maar wel een koolhydraatje meer) is mijn cashew koffie, waar cashewpasta en kokosmelk in gaat. Gewoon uitproberen, dan kom je er vanzelf achter wat jij wel lekker vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *