Caponata alla Calabrese, met courgetti

courgetti calabrese

Kerst is eigenlijk een tijd van bezinning. Maar de meesten van ons zijn heel de maand december aan het rennen en vliegen om alle Kerst-voorbereidingen op tijd klaar te hebben. Cadeau’s kopen, een nieuwe jurk uitzoeken, Kerstmenu bedenken, gasten uitnodigen. Druk druk druk. Ik neem je wat werk uit handen: het Kerstmenu heb ik al voor je bedacht 😉 . Geheel volgens het motto van Con-serveert: snel, makkelijk, koolhydraatarm. En als extraatje geheel in Italiaanse sferen.

Buon Natale!

Vaste volgers weten dat ik het leuk vind om over-de-grens te koken. En dit keer heb ik met Kerst voor een Italiaans Kerstmenu gekozen.
Het voorgerecht en nagerecht staan al op de blog. Deze post is gewijd aan de nog ontbrekende gang: courgetti di caponata alla Calabrese.
Caponata is echt heel eenvoudig te maken, misschien wel té makkelijk voor een Kerst-recept. Nou ja, gewoon niet verder vertellen dat het zo makkelijk is, en je gerecht een interessante naam geven. Zo doen veel sjieke restaurants het toch ook 😉 .

caponata calabrese

Wat is Caponata?

Misschien ken je caponata wel. Dat is een Italiaans aubergine-stoofgerecht. Het heeft zijn oorsprong in Sicilië. Het is het zusje van de peperonata, die vrijwel hetzelfde is maar dan met paprika in plaats van aubergine. De caponata versie uit Calabrië combineert juist aubergine en paprika. In sommige recepten zie je ook nog de toevoeging van aardappels, maar vanwege de koolhydraten heb ik die achterwege gelaten.

Weet je wat nou het allerleukste is aan caponata? Je kunt het ’t best de dag van tevoren klaarmaken, zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Ideaal voor Kerst dus! En: je kunt het zelfs zowel warm als koud eten. Gewoon op kamertemperatuur laten komen en op tafel zetten is al genoeg. Hoe makkelijk wil je het hebben.

Bijgerecht of niet?

Caponata is eigenlijk een bijgerecht. Het wordt traditioneel bij vis geserveerd, bijvoorbeeld zalm uit de oven. Ik kies er echter voor om de caponata als saus te gebruiken bij courgetti (ook wel zoodles genoemd), de lekkerste manier om koolhydraatarme pasta te maken. Daarom warm ik de caponata voor het opdienen ook op.
Als je liever geen vis wilt eten, dan kun je er eventueel ook simpele gegrilde halloumi kaas bij geven. Zo krijg je een compleet hoofdgerecht, met veel groente en toch weinig koolhydraten. Ruimte dus voor een lekker glaasje rode wijn erbij 😀 .
En alleen al vanwege de kleuren op je bord is dit gerecht uitermate geschikt voor Kerst!

caponata calabrese zoodles

De echte afsluiter van het menu

Het Kerst-menu van Con-serveert staat nu compleet op de blog. Maar ik ben nog niet helemaal klaar met eten hoor!
Ik heb het al vaker vermeld: voor mij is het eten pas klaar als ik mijn espresso op heb. En dus wordt ook dit Kerstmenu afgesloten met een simpele espresso. Gemaakt met onze nieuwste aanwinst: de Bialetti espressomaker. Ik wil niet anders meer…

bialetti espresso

En dan is het uitbuiken, uitslapen, en op naar Oud en Nieuw 😀 !!

Overigens is voor de tellers onder ons het aantal koolhydraten van het complete drie gangen Kerstmenu totaal 41 KH. Niet slecht voor drie gangen, toch?


Caponata alla Calabresecourghetti calabrese
met courgetti

25 KH

Bereidingstijd: 20 minuten (+ 1 dag wachttijd)

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 kleine rode ui
1 teen knoflook
1 aubergine
1 rode paprika
kokosolie om te bakken
1 blik tomatenstukjes
1 tl oregano
zeezout, peper
1/2 el appelazijn
1 tl agavesiroop
10 groene olijven, gehalveerd
2 el kappertjes
2 bio courgettes (voor de courgetti)
handje pijnboompitjes, geroosterd
goede olijfolie voor garnering

Zo maak je het:

Voorbereiden:

  1. Pel en snipper de ui en de knoflook fijn. Maak de aubergine en de paprika schoon en snijd ze in grove blokjes / stukjes.
  2. Verhit wat kokosolie in een pan en bak de aubergine al omscheppend in ongeveer 5-7 minuten gaar. Voeg indien nodig nog wat olie toe.
  3. Neem de aubergine uit de pan. Doe weer wat kokosolie in de pan en roerbak de paprika in 5 minuten gaar. Voeg de ui en knoflook toe en roerbak nog 2 minuten. Voeg dan de gebakken aubergine toe aan het paprikamengsel.
  4. Voeg de tomaten, oregano, appelazijn en agavesiroop toe. Meng het geheel goed en warm het door. Zet het vuur uit en voeg de olijven en kappertjes toe. Laat de caponata helemaal afkoelen voordat je ze in de koelkast zet.
  5. Rooster de pijnboompitjes goudbruin en laat afkoelen.

Bereiden:

  1. Was de courgette en maak er courgetti (bijv. met de Spirelli). Verhit een beetje olie in een ruime pan en roerbak de courgetti enkele minuten tot ze goed verhit is. Niet te lang, anders komt er teveel vocht vrij.
  2. Verdeel de courgetti over twee borden. Schep de caponata alla Calabrese erop en bestrooi met de pijnboompitjes. Giet er een klein scheutje goede olijfolie over. Direct opdienen.

Tips:

  • Niet vegan? Eet er dan een simpele gebakken vis (pan of oven) bij dit gerecht. Of gril een stuk Halloumi kaas en geef dit erbij.

Vrij van gluten, noten, en lactose.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*