Caprese soja-pasta met asperges

pasta caprese asperges

Wat is er leuk aan de lente? Nou veel natuurlijk! Bijvoorbeeld dat het ’s avonds langer licht is, en je na het eten nog lekker een wandeling kunt maken. Of dat je, tussen de april-buien door 🙂 , een cappuccino op een terras kunt drinken. Dat het evenementen seizoen in Bremen weer begonnen is, en er van alles te doen is. En dat er weer asperges zijn!

Pasta caprese saus

Uit de achtertuin

Trouwe lezers van mijn blog weten dat ik asperges in mijn achtertuin heb groeien. Nou ja, niet letterlijk dan, want ik woon 1-hoog 😀 . Dat wordt dus niks met een achtertuin. Maar direct achter het park waar ik woon, houdt Bremen op en beginnen de weilanden, en de landerijen van Hof Kaemena. En die verbouwen met name asperges en (later) aardbeien! Voor mij zijn het dus asperges uit mijn achtertuin. En ik hoef er niks voor te doen ook nog.

soja spaghettiLokaal voor het milieu

Iedereen weet dat het goed is voor het milieu als je lokale producten koopt die niet de halve wereld over hebben moeten reizen, met alle vervuiling van dien. Ook ik probeer er rekening mee te houden, maar overdrijf het ook weer niet. Er zijn nu eenmaal producten die in onze streek niet kunnen groeien, zoals bijvoorbeeld avocado’s. En die koop ik toch bijna elke week, veel te lekker en gezond!
Maar aardbeien midden in de winter, nee. Net zoals asperges bij het Kerstmenu. Ten eerste omdat ik weet dat ze dan van ver komen, ten tweede omdat ik ze regelrecht smakeloos vind als je ze vergelijkt met de asperges of aardbeien die straks uit de Hof Kaemena achtertuin komen. ’s Ochtends geoogst, ’s middags op je bord. Dat proef je echt!

Koolhydraatarme spaghetti test

Voor het recept van deze post heb ik de eerste asperges van het jaar op z’n Italiaans klaargemaakt. Afgeleid van de bekende salade Caprese, maar dan als pasta. En in dit geval koolhydraatarme pasta, want ik vond in de supermarkt spaghetti gemaakt van soja.  Bio ook nog, en glutenvrij. En ze is goedgekeurd. Ze is snel gemaakt, qua consistentie iets plakkeriger als ze klaar is. Een beetje olie er doorheen roeren helpt daartegen. Ze smaakt net als ‘echte’ pasta eigenlijk naar niks, dus het is ook nu de saus die het ‘m doet. Je hebt maar weinig pasta nodig, want tijdens het koken zwelt de pasta flink op. Zo’n 30-40 gram onbereide spaghetti per persoon is voldoende.
Soja spaghetti en andere glutenvrije pasta koop je online hier.

Kun je geen soja spaghetti krijgen, maak dan courgetti met de spiraalsnijder. Je bespaart er dan ook nog eens koolhydraten mee, zo rond de 10 KH. En dat is best veel natuurlijk.

Caprese saus

De belangrijkste ingrediënten van deze pasta Caprese zijn, naast de asperges, kerstomaatjes, pesto en mozzarella. Dat zijn natuurlijk de pijlers van een Caprese. Caprese betekent ‘van Capri’, een Italiaans eiland in de baai van Napels. De asperges passen qua smaak prima bij de saus. Met dit recept heb je een heerlijke koolhydraatarme start in het aspergeseizoen.


Caprese soja-pasta met aspergespasta caprese asperges

24 KH (14 KH met courgetti)

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 30 minuten wachttijd)

Je hebt nodig voor 2 personen:

500 gr asperges
100 ml goede olijfolie
2 tenen knoflook
2 el pesto
150 gr kerstomaatjes
1 bol mozzarella
vers gemalen peper en zout
1 klein handje pijnboompitjes
75 gr rucola
80 gr soja spaghetti (of courgetti van 2 courgettes)

Zo maak je het:

  1. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin. Was de rucola. Halveer de kerstomaatjes. Pel en snipper de knoflook fijn. Snijd de mozzarella in stukjes.
    Maak de asperges schoon, snijd ze in stukken van ongeveer 4 cm, kook ze in ruim water in 6-8 minuten gaar, en giet ze af.
  2. Verwarm de olijfolie in een pannetje tot lauw (niet te heet dus, je moet je vinger er in kunnen houden).
  3. Voeg de knoflook, de kerstomaatjes en de pesto toe en maal er genereus peper en zout overheen. Goed mengen, dan de mozzarella toevoegen en nogmaals mengen. Laat deze Caprese saus minstens 30 minuten laten staan.
  4. Kook de soja spaghetti volgens gebruiksaanwijzing.
    Meng de rucola door de Caprese saus en warm het geheel kort door. Schep de spaghetti op twee borden en verdeel de asperge Caprese saus erover. Strooi de pijnboompitten erover en serveer direct.

Tips:

  • Als je geen soja spaghetti kunt krijgen, dan kun je ook courgetti (zoodles) maken om het gerecht lekker low carb te houden. Daarvoor 2 bio courgettes met de Spirelli tot noedels draaien, en die in een klein beetje olie, vlak voordat de Caprese saus klaar is, in een pan verhitten.

Vrij van gluten, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*