Chtipiti – Griekse kaasspread

Chtipiti of Griekse kaasspread

In het kader van het uitbreiden van de categorie wereldkeuken-Grieks, en geïnspireerd door een trouwe volgster die tegenwoordig in Griekenland woont, komt er vandaag weer een lekker makkelijk recept bij op de blog. Het heet Chtipiti, maar wordt ook wel Tirosalata genoemd. In Griekse restaurants maakt het vaak deel uit van een voorgerechten-schotel. Je weet wel, mijn favoriet omdat ik nu eenmaal niet kan kiezen uit al dat vegetarische lekkers 😉

Griekenland vakantieland

Het is al weer heel wat jaartjes geleden dat ik op vakantie naar Griekenland ben geweest. Ik kan me nog goed het prachtige Corfu herinneren, of het bloedhete appartementen-complex op Rhodos, waar het echt niet uit te houden was. En waar de muziek van Love Unlimited uit de luidsprekers (met nadruk op “luid”) schalde … ‘It may be winter outside …’ Best apart als de mussen morsdood van het dak vallen.

Maar Griekenland is natuurlijk wel een leuk vakantieland. Mooi weer, historische bezienswaardigheden, lekker eten. Ik heb mensen in mijn familie die elk jaar op vakantie naar Griekenland gaan, en ik begrijp ze helemaal. Eigenlijk wordt het weer eens tijd dat ik zelf een Griekenland vakantie boek. En dat schrijf ik terwijl ik in Denemarken zit 🙂 Maar ja, zo veel wensen hè. Ik zal Griekenland in ieder geval toevoegen aan mijn bucketlist.

Chtipiti - Griekse kaasspread

Grieken, favoriete bezigheid

Een beetje Griekenland thuis vind je meestal in de Griekse restaurants, die ik graag bezoek. Een avondje Grieken, noem ik dat.
Ik heb je al eens deelgenoot gemaakt van mijn favoriete Griek in Bremen, ik heb er inmiddels ook eentje (of eigenlijk twee) in Berlijn. Kan ook niet anders, want Griekse restaurants vind je genoeg in Duitsland. Dat komt omdat begin jaren zestig veel Grieken hun land verlieten, op zoek naar een beter leven in Duitsland. Er is zelfs een Schlager over de Grieken in Duitsland gemaakt, gezongen door Udo Jürgens (“Griechischer Wein“). Ook niet verkeerd, die Griekse wijn: een glas retsina smaakt goed bij al die Griekse lekkernijen. Retsina is een witte wijn die vroeger werd bewaard in amforen ingesmeerd met hars, wat de unieke smaak aan retsina geeft. Tegenwoordig wordt die smaak bewust toegevoegd. Je moet wel van die smaak houden natuurlijk.

Chtipiti of Griekse kaasspread

Wat is chtipiti?

Chtipiti is de Griekse variant van kaascrème. Koolhydraatarm, uitermate makkelijk te maken en uitermate lekker. Moet je wel van kaas houden natuurlijk. In dit geval feta.
Als doorgewinterde lowcarber smeer je de chtipiti natuurlijk niet op een stokbroodje. Nee, je gebruikt chtipiti als dip voor groentesticks natuurlijk! En als je het echt Grieks wilt houden, dan maak je er een lekkere Griekse salade bij. Waar je de feta uitlaat, want die zit al in je chtipiti. Anders wordt het wel een erg kazige toestand. Retsina erbij (ja ja, koolhydraten, echt iets voor het weekend dus) … zo houd je je vakantie-herinneringen wat langer vast!


Chtipiti, Griekse kaasspread

Chtipiti of Griekse kaasspread recept ~ minder koolhydraten, maximale smaak ~ www.con-serveert.nl5 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

150 gr feta
100 gr zure room
1 tl paprikapoeder
1 tl oregano
versgemalen zout en peper

Zo maak je het:

  1. Prak de feta met een vork zo fijn mogelijk.
  2. Meng de feta met de zure room, paprikapoeder en oregano. Breng op smaak met zout en peper.
  3. Strooi er nog een beetje paprikapoeder op voor het serveren.

Tips:

  • Ook een makkelijk recept voor op de camping.

Vrij van noten, gluten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*