Courgetti salade met mango avocado saus

Courgetti salade met mango avocado saus

Een blijvertje in mijn koolhydraat-gereduceerde keuken is de courghetti. Of courgetti of hoe je het ook spelt. Wat een uitvinding, zo’n spiraalsnijder. Het is een super makkelijke manier om extra groente op je bord te toveren, en de koolhydraten-pasta achterwege te laten. En natuurlijk kun je met courgetti net zoveel variëren als met ‘gewone’ pasta. Maar wat niet kan, althans voor zover ik weet, met ‘gewone’ pasta, is dat ‘raw’ eten.

‘Raw food’

Raw is natuurlijk Engels voor rauw, en is één van de vele soorten voedingswijzen, of zo je wilt, diëten onder de foodies op deze wereld, vooral onder de veganisten. Ook op Con-serveert vind je een aantal ‘raw’ recepten waarbij je het gasfornuis lekker uit kunt laten staan.

courghetti zoodles mango avocado raw

Raw zou erg gezond voor je zijn, omdat het koken en bakken van voedsel belangrijke voedingsstoffen zou vernietigen. Nu vind ik persoonlijk dat de raw-aanhangers een beetje sjoemelen: raw betekent namelijk letterlijk ongekookt en ongebakken plantaardig voedsel tot je nemen. Maarrrrr: ze gebruiken wel een apparaat dat ze dehydrator noemen. Dat is een soort oven met een hele lage temperatuur, waar gerechten dus niet in gebakken worden, maar meer gedroogd. Want, zegt de raw-foodie, als de temperatuur onder de 48 graden blijft, blijven de gezonde voedingsstoffen in tact en mag je het voedsel nog raw noemen.

Ik heb een andere mening: gezond of niet achterwege latend, voedsel is rauw, als ze niet verhit wordt. Niet op 48 graden, niet op 80 graden, niet op 200 graden. Maar meningen mogen gelukkig verschillen, toch? Ik eet af en toe raw omdat er dagen zijn dat ik gewoon te lui ben om te koken ha ha. En daarom zijn de raw recepten op deze blog echt raw: er komt geen apparaat aan te pas.

mango avocado saus

Zomerse courgetti

En dus dit courgetti raw recept. Of eigenlijk gewoon een courgetti salade. Heerlijk voor een zomerse dag. Zoals altijd bij pasta is het de saus die het ‘m doet. De mango avocado saus wordt heerlijk crèmig en licht zoet van smaak. En als je het bord versiert met wat granaatappelpitjes en eventueel pijnboompitjes, dan is het ook voor het oog een feest om te eten. Die pijnboompitjes rooster je eerst in een droge koekenpan, dat wel. En dan is het officieel dus niet meer ‘raw’. Maar ja, het maakt de courgetti salade wel extra lekker. De keuze is dus aan jou!

Maar LET OP!
Gebruik geen zelfgeteelde courgette voor recepten waarin je courgette rauw verwerkt. Hier kan namelijk het stofje cucurbitacine in zitten (smaakt heel bitter), wat giftig is. Het komt van nature voor in de voorouders van de courgette, maar ook pompoen, meloen en komkommer. Zij behoren allemaal tot de familie “Cucurbitaceae“. In de gekweekte courgettes die je in de winkel koopt zit dat stofje niet meer.

Kijk hier voor alle courgetti recepten van Con-serveert.

courgetti raw mango avocado saus

Koolhydraatarme courgetti salade met mango avocado saus

Con
Heerlijk voor een zomerse dag: courgetti 'raw'. Zoals altijd bij pasta is het de saus die het 'm doet. De mango avocado saus wordt heerlijk crèmig en licht zoet van smaak.
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Hoofdgerecht, Lunch
Keuken Fusion
Porties 2 personen
Koolhydraten 27 kh

Dit heb je nodig
  

  • 2 courgettes liefst bio
  • 1 rijpe avocado
  • 1/2 mango
  • sap van 1 limoen
  • snufje zout
  • flinke draai zwarte peper
  • handje granaatappelpitjes
  • bosje verse basilicum
  • klein handje pijnboompitjes
  • paar schijfjes limoen

Zo maak je het
 

  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin.
  • Snijd de basilicumblaadje in reepjes.
  • Maak courgetti van de courgettes met je spiraalsnijder. Verdeel over twee borden.
  • Maak de avocado schoon en snijd het vruchtvlees in stukken. Doe hetzelfde met de mango.
  • Doe de avocado en mango samen met het limoen en de zout en peper in een hoge kom. Pureer met de staafmixer tot een egale saus.
  • Verdeel de mango avocado saus over de courgetti. Garneer de borden met de granaatappelpitjes en basilicum, de pijnboompitjes en een schijfje limoen.

Tips

  • Gebruik geen zelfgeteelde courgette voor recepten waarin je courgette rauw verwerkt. Hier kan namelijk het stofje cucurbitacine in zitten (smaakt heel bitter), wat giftig is.
  • De mango avocado saus kun je natuurlijk ook prima serveren voor eters die wel (glutenvrije) pasta nuttigen: kook de pasta en laat ze afkoelen voordat je de saus erover verdeelt. Zo wordt het een smakelijke pasta salade.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *