Aziatische courgetti mie met roerei en garnalen

Aziatische courgetti mie met roerei en garnalen

Heb je ‘m ook al in je keukenla liggen?

De groente-spiraalsnijder is een onontbeerlijk hulpmiddel voor de koolhydraatarme keuken. Ook ik heb zo’n handig hulpje al een tijdje in de collectie.
Spiraalsnijders worden steeds populairder. Je ziet soms de meest ingewikkelde apparaten in de winkel staan, maar als je van simpel koken houdt zoals ik, dan hou je waarschijnlijk ook van simpele apparaten.

Ben je de term courgetti (courghetti) al eens tegengekomen op internet? Of zoodles? Dat is de Nederlandse resp. Engelse samenvoeging van courgette-spaghetti / zucchini-noodles. Tja, dan kan ik niet achterblijven natuurlijk: onder aan deze blog vind je het recept voor Aziatische courgetti!

Mijn Gefu Spirelli

Ik heb gekozen voor de Gefu Spirelli. En nee, ik krijg niet betaald voor deze reclame, ik ben per slot maar een hobby blogger. Het is een simpel en betaalbaar hulpje in de koolhydraatarme keuken, waarmee je (letterlijk :-) ) in een paar handomdraaien van gezonde groente pasta of mie maakt. Want een bord met pasta of mie, dat blijft natuurlijk lekker op zijn tijd.

spirelli

De low carber houdt zich natuurlijk ver van de koolhydraatrijke deegwaren, en dat is waar de Spirelli te hulp schiet. Want je kunt van groenten ook heerlijke ‘pasta’-slierten draaien. Om eerlijk te zijn: veel lekkerder zelfs. Een bijkomend voordeel is dat de hoeveelheid groente op je bord enorm toeneemt. Extra gezond dus!

Met de Spirelli kun je volgens de puntenslijper-methode lekker lange groenteslierten draaien. Van winterpeen bijvoorbeeld, of zoete aardappel. Of bietjes.
Maar vooral met courgettes lukt dat heel goed. Zo goed, dat ik de slierten terwijl ik ze draai meestal ‘breek’, want anders worden het zulke ellenlange slierten dat ik ze niet meer makkelijk over twee borden kan verdelen.

Je kunt de zwarte Spirelli o.a. via Bol.com kopen. Maar de Spirelli is sinds kort hier in Duitsland ook in flitsende kleuren te krijgen (ik zag ze bij Karstadt), dus wie weet ook binnenkort in Nederland (update 2016: ja dus :-) )?

Courgetti mie met roerei en garnalen

Zeven tips voor het maken van courgetti

Ik heb zeven belangrijke tips voor iedereen die het ook eens wil proberen:

  1. Kies liefst biologische groenten. Vooral belangrijk bij courgettes, de niet-bio exemplaren bevatten veel meer vocht (en minder smaak ook overigens).
  2. Let er bij aankoop op dat je courgette niet te dik is, anders past-ie niet in de Spirelli (niet vragen hoe ik dat weet …).
  3. Draai eerst je groente tot pasta, maak dan je saus / bijgerecht klaar, en bereid als laatste je courgetti. Zo voorkom je dat die te lang in de pan blijft liggen waarbij er (te) veel vocht vrijkomt, hetgeen je culinaire creatie waarschijnlijk niet ten goede komt.
  4. De courgetti koelt snel af als ze eenmaal op je bord ligt. Als je gerecht klaar is, direct opdienen dus.
  5. De deksel van de Spirelli is gemaakt om je courgette mee aan te drukken als je deze door de snijder heen haalt. Ik vind dat niet geweldig werken, de courgette is daar denk ik iets te zacht voor. Dus draai ik gewoon met de hand tot ik bijna bij het einde ben. Dan steek ik een stevige vork in het einde van de courgette om het laatste stuk er ook nog doorheen te draaien.
    Update: de Spirelli 2.0 heeft een verbeterde dop waardoor je de groente optima(a)l(er) op kunt snijden.
  6. Pas op je vingers tijdens het draaien van de courgetti, de Spirelli is vlijmscherp, ik spreek uit ervaring :-) .
  7. Heb je geen keukenhulpje? Snijd dan een courgette met een kaasschaaf in dunne plakken, en snijd die plakken met een scherp mesje in zo dun mogelijke sliertjes.

Zo, je kunt nu lekker aan de slag en je eigen courgetti maken. In het recept van vandaag is de courgetti eens niet op z’n Italiaans gemaakt, maar krijgt een Aziatisch tintje. Een soort courgetti mie dus. De smaakmakers zijn hier kurkuma, tamari en sambal. Zo krijg je een lekkere courgetti schotel op je bord zonder al die koolhydraten.

Kijk ook eens bij mijn andere courgetti recepten!

Courgetti mie met roerei en garnalen

Koolhydraatarme Aziatische courgette "mie" met roerei en garnalen

Con
Courgetti in een Aziatisch jasje: zo gemaakt met behulp van een spiraalsnijder. Zo wordt het een soort mie schotel maar wel een gezonde. Ik maak er roerei met garnalen bij.
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Porties 2 personen
Koolhydraten 12 kh

Dit heb je nodig
  

  • 2 courgettes
  • 1 winterpeen
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 100 gram garnalen
  • kokosolie om te bakken
  • 4 eieren
  • 1 tl sambal
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el tamari
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemberpoede
  • versgemalen zout en peper

Zo maak je het
 

  • Draai met behulp van een spiraalsnijder de courgettes boven een kom of vergiet tot mie-slierten. Zet apart.
  • Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak de winterpeen schoon, snijd deze overlangs doormidden en vervolgens in plakjes. Kluts de eieren samen met de samba, kurkumal en wat zout en peper in een kom.
  • Verhit de kokosolie in een pan. Voeg eerst de wortel toe en roerbak deze 5 minuten. Doe de ui en knoflook erbij en roerbak nog 2 minuten. Voeg dan de eieren en de garnalen toe en roerbak tot ze stevig genoeg is. Zet het vuur laag.
  • Verhit nog een beetje kokosolie in een ruime koekenpan en roerbak de courgetti mie tot ze goed warm is, dit duurt 2-3 minuten. Roer er een scheutje tamari door, en de koriander en gemberpoeder.
  • Verdeel de courgetti mie over twee borden, en schep de roerei erop.

Tips

  • Je kunt eventueel wat kokosmelk toevoegen aan de roereieren, en garneren met verse koriander.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 1 stemmen. Gemiddeld: 5,00/5)
Laden...


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *