Eieren met spinazie in mosterdsaus

gekookte eieren met spinazie in mosterdsaus

Duitsers zijn gek op spelletjes. En ze zijn er goed in ook. Iedereen die een beetje voetbal volgt, weet dat. Duitsland speelt (en wint) elk voetbaltoernooi, Frau Merkel speelt mee in de wereldtop. Er zijn tig quiz-spelletjes op de Duitse televisie, waar het vaak niet alleen om kennis gaat, maar waar ook een fysiek spelletje gespeeld wordt. Ze krijgen er gewoon geen genoeg van.

Kolonisten van Catan

Er zijn ook veel gezelschapsspelen die hun oorsprong in Duitsland hebben. De klassieker van de afgelopen jaren is ‘Kolonisten van Catan’, inmiddels net zo beroemd als Monopoly. Het was de Duitser Klaus Teuber die dit spel heeft bedacht, en nog veel meer spelletjes trouwens. Wist je dat de grootste spelletjesbeurs ter wereld, genaamd ‘Spiel‘, elk jaar in Duitsland wordt gehouden?

geroerbakte spinazie in mosterdsaus met gekookte eieren

Serieuze zaak

Duitsers spelen op een andere manier spelletjes dan Nederlanders. Duitsers willen duidelijkheid over spelregels. Nederlands willen het vooral gezellig hebben. En Duitsers laten tijdens het spel niet snel emoties zien.
Ik heb dat zelf meegemaakt op een bedrijfsfeest in Hamburg, waar naast veel lekker eten ook een tafelvoetbal stond. ‘Kicker spielen’ noemen ze dat. Nou, dat was een zeer serieuze bedoening kan ik je vertellen. Geconcentreerd werd aan de stangen met de mannetjes gedraaid. Geen lachje kon eraf, geen ‘Aaaaah’ of ‘Oh nein!’ of ‘Jaaaaaaaa’ was te horen. Zelfs niet als er gescoord werd. Behalve van mij dan 🙂
Ik vroeg me op een gegeven moment zelfs af of ze het eigenlijk wel leuk vonden. Ach, de uitdrukking ‘het is maar een spelletje’ kennen ze gewoon niet in het Duits. Als ze spelen, dan willen ze winnen. Maar sportief zijn ze gelukkig wel als ze verliezen. Àls ze verliezen dan hè.

Ritsen geen probleem

Wat mij opviel toen ik van Nederland naar Bremen verkaste, is dat er in Duitsland voorbeeldig geritst wordt als er bijvoorbeeld een wegversmalling is. Dat is zo compleet anders als ik gewend was in Nederland, waar ik jarenlang in vele, vele files het rits-fenomeen heb mogen meemaken.
Het lijkt wel of de Duitser ook van het ritsen een spelletje maakt. Keurig doorrijden tot het einde, en dan braaf om en om ritsen, én elkaar de ruimte laten om te ritsen. Zeer overzichtelijk en zeer geconcentreerd wordt er netjes geritst, het komt echt zeer zelden voor dat iemand zich niet in kan houden en voor zijn beurt ritst. En dat is dan meestal een toerist. En inderdaad, zo is het oponthoud minimaal en kun je al weer snel rijden.
Hoe anders als in Nederland, waar ik het ritsen meestal als een moeilijk iets heb ervaren, waardoor alles alleen maar langer duurt. En dan druk ik me voorzichtig uit.

indonesische eieren sperziebonen pan
Eieren zijn zo veelzijdig

Koken is ook een spel

Tja, en dan moet ik nu een bruggetje maken naar het recept van vandaag. Want dat hele verhaal over spelletjes en ritsen in het verkeer heeft natuurlijk helemaal niets met eten te maken. Maar koken is toch eigenlijk ook een spel? Je probeert, net zoals je als kind met legostenen een huisje probeerde te bouwen, met verschillende ingrediënten een heerlijke maaltijd te bereiden. En dat gaat je zeker lukken met dit eenvoudige recept voor eieren met spinazie, een klassieke combinatie.

Het recept is gebaseerd op een Duitse klassieker: Senfeier, ofwel mosterdeieren. Eieren worden in een mosterdsaus met spinazie erbij geserveerd. Ik heb het omgedraaid, en de spinazie geroerbakt in een makkelijke mosterdsaus. Kies een grove mosterdsoort, het liefst met hele mosterdzaadjes. Een paar hardgekookte eieren erbij, en je koolhydraatarme maaltijd is al weer klaar.
Zo blijft er genoeg tijd over om na het eten een rondje ‘Kolonisten van Catan’ te spelen!


Eieren met spinazie in mosterdsaus

eieren met spinazie in mosterdsaus

7 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

4 eieren
500 gr spinazie
1 ui
200 gr crème fraîche
1 el grove mosterd, bijvoorbeeld Doesburgse
snuf nootmuskaat
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Kook de eieren in 8-10 minuten hard.
  2. Pel en snipper ondertussen de ui. Was de spinazie en maak ze goed droog (het best gaat dat met een sla-centrifuge).
  3. Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Roerbak de ui een paar minuten. Voeg dan de spinazie toe en laat ze al roerbakkend slinken. Zet het vuur laag, roer de crème fraîche, nootmuskaat en de mosterd erdoor en verhit het geheel nog even goed.
  4. Pel ondertussen de gekookte eieren en halveer ze.
  5. Schik de eieren op een bord en schep de spinazie ernaast. Serveer de eieren met spinazie direct.

Tips:

  • Natuurlijk kun je in plaats van verse spinazie ook diepvries gebruiken, maar kies wel die met als enige ingrediënt ‘spinazie’.
  • Zelf vind ik deze eieren met spinazie perfect voor lunch. Maar ze kunnen natuurlijk ook als hartig ontbijt.
  • Benieuwd naar het recept van de gebakken gekookte eieren van de foto? Dat zijn mijn Indonesische eieren met pittige boontjes.

Vrij van gluten, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 5/5]

2 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*