Fish and chips – koolhydraatarme knolselderij friet met zalmburgers

koolhydraatarme visburger met knolselderij friet

In Engeland eet men graag ‘Fish and Chips’. Het is daar een typische fastfood afhaal-maaltijd, een klein beetje vergelijkbaar met het Nederlandse patatje-met. Alleen eten de Engelsen er geen mayonaise bij, en de chips zijn niet de chips zoals wij die kennen: ze lijken meer op patat.
De vis wordt gepaneerd en gebakken. Het gerecht bestaat al sinds de 16e eeuw, toen het vis-deel van het gerecht vanuit Spanje en Portugal richting Engeland kwam, en het patat-deel vanuit Frankrijk/België. Vroeger werd het in krantenpapier ingepakt, maar dat is inmiddels vanwege hygiëne niet meer toegestaan.

Paneermeel: foute koolhydraten

De gepaneerde korst van de vis, samen met de aardappel-friet zorgen voor een enorme hoeveelheid koolhydraten (en gluten). Als je op je koolhydraten let, en tarwevrij eet, moet je sowieso oppassen met alles wat gepaneerd is. Paneer bestaat meestal uit broodkruim en dat bevat veel koolhydraten. En ook al denk je dat het maar een kleine visstick is die op je bord ligt, het tikt aardig aan. Want wie eet er nu één visstick …

fish and chips tonijnburgers met koolhydraatarme knolselderij friet

Glutenvrij en lekker: visburgers

Het werd dus tijd voor een glutenvrije koolhydraatarme versie van de bekende Fish and Chips!
In dit fish and chips recept wordt knolselderij gebruikt voor de friet, een smakelijke low carb variant op de aardappel. Ter vergelijking: 100 gram gewone friet levert ongeveer 40 koolhydraten, 100 gram knolselderij friet slechts zo’n 5 koolhydraten! Je maakt de friet in de oven, en ondertussen maak je de visburgers gewoon in de koekenpan klaar.

De zelfgemaakte visburgers hebben helemaal geen paneer-korst nodig en zijn zo al lekker genoeg. Als je dat wilt, kun je er een kleine salade bij eten, hoewel dat voor je groente-inname niet nodig is, want met de knolselderij friet heb je al groente genoeg op je bord liggen.


Fish and chips
Knolselderij friet met zalmburgers

koolhydraatarme visburger met knolselderij friet16 KH

Bereidingstijd: 10 + 15 minuten (excl. oventijd)

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

Voor de friet:
1 middelgrote knolselderij
olijfolie (ongeveer 2 el)
kruiden: (smoked) paprikapoeder, kurkuma, gemalen chilivlokken
garnering: grof zeezout, mayonaise

Voor de visburgers:
1 klein blikje roze zalm
1 kleine ui, fijn gesnipperd
2 eieren
3 el geraspte parmesan
2 el roomkaas (niet light)
2 el gemalen amandelen
1 el tomatenpuree (optioneel)
kokosolie om te bakken
kruiden: zout, peper, italiaanse kruiden

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Maak de knolselderij schoon, snijd ze in plakken van ongeveer een halve centimeter, snijd de plakken in repen van eveneens een halve centimeter. Doe de frieten in een grote kom. Sprenkel de olijfolie en de kruiden erover en meng goed. Verdeel de frieten op een met bakpapier beklede ovenplaat en bak ze in 30-40 minuten gaar, keer elke 10 minuten.
  3. Meng (een kwartier voordat de friet klaar is) in een kom (je kunt dezelfde van de friet gebruiken, scheelt afwas) de eieren met de roomkaas, tomatenpuree (optioneel), parmesan en amandelen. Meng de zalm en de ui erdoor. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en vorm vier burgers van het zalmmengsel in de pan, druk ze een beetje aan. Bak de zalmburgers in ongeveer 8-10 minuten gaar, keer af en toe.
  4. Doe de visburgers en friet op een groot bord, besprenkel met wat zeezout en geef er mayonaise bij.

Tips:

  • Meng de mayonaise met mosterd, is erg lekker bij de vis.
  • Je kunt ook andere vis voor de burgers gebruiken, bijvoorbeeld tonijn (kruid de burgers dan extra bijvoorbeeld met sriracha) of krab.
  • Variatie voor het kruiden van de visburger: scheutje tamari, een extra bosuitje in ringetjes en een eetlepel sesamzaadjes.

Vrij van gluten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 2    Gemiddelde: 4.5/5]

2 Reacties

  1. Beste Conny,

    Op zoek naar een recept voor knolselderijfrieten kwam ik op je blog terecht. Lekkere recepten!! De frieten zijn goed gelukt, ook met maar één keer keren (dat kwam er niet zo van 😉 )
    De visburger ga ik vast ook nog eens proberen, en ook de bataatrosti.

    Ik blijf je volgen! groeten Wietske

    • Hoi Wietske! Leuk te lezen dat het lekker was. En leuk dat je blijft volgen !!
      Dat keren van die frieten neem ik ook niet altijd even letterlijk hoor 😉
      Toevallig staat voor mijn middaglunch de bataatrosti weer op het programma, is een echte aanrader dus ik zou zeggen: snel proberen!!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*