Flammkuchen met gerookte zalm en appel

flammkuchen appel zalm

Het is weer september, hoog tijd dus voor het Oktoberfest in München 🙂
Tja, ik snap het ook niet helemaal. De laatste dag van het Oktoberfest dit jaar is 3 oktober! Misschien moeten ze het maar het Septemberfest noemen.

Het Oktoberfest (officieel Münchner Wiesn) is één groot Biergarten-feest, en is wereldwijd bekend om de enorme hoeveelheden bier die er doorheen gaan. Maar er wordt ook flink bij gegeten hoor. Een geliefd Biergarten gerecht in Duitsland is de Flammkuchen. Dat is een soort pizza met een dunne bodem, belegd met lekkers natuurlijk.

Meer over het Oktoberfest (inclusief een recept voor Obazda, een Beierse kaasspread), lees je hier.

flammkuchen creme fraiche vis

Oorsprong Flammkuchen

De Flammkuchen komt oorspronkelijk uit de Elzas en wordt traditioneel belegd met crème fraîche, uien en spekjes. De zeer dunne bodem is van brooddeeg, gluten én koolhydraten dus 🙁 .
De Flammkuchen heeft vaak een rechthoekige of soms ovale vorm (maar ronde kom je ook tegen), en wordt geserveerd op een houten plank. Hij is meestal voorgesneden, zodat je geen mes en vork nodig hebt en dus gewoon je biertje kunt blijven vasthouden 🙂

De Flammkuchen werd vroeger in de houtoven gebakken om te kunnen bepalen of de oven al heet genoeg was voor het brood. De Flammkuchen werd in de oven geschoven op het moment dat de vlammen nog nét niet uit waren, vandaar de naam (Flammkuchen = vlam-koek).

Lekker met vis

Om een glutenvrije en koolhydraatarme versie van de Flammkuchen te maken, heb ik gebruik gemaakt van het pizzabodem recept dat al langer op Con-serveert staat. De truc is om de bodem zo dun mogelijk uit te laten vloeien zodat die mooi dun wordt. Of je doet gewoon niet moeilijk en maakt de bodem zoals je altijd al doet, werkt ook!

Mijn Flammkuchen is belegd met de traditionele crème fraîche en uien, maar in plaats van spekjes heb ik gekozen voor lekker veel zalm en appel. Een beetje extra pit geven de roze peperbessen, ook visueel. Want het oog wil ook wat natuurlijk!


Flammkuchen met gerookte zalm en appel

flammkuchen appel zalm

18 KH

Bereidingstijd: 15 minuten (plus 5 minuten oventijd)

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

150 gr gerookte zalm
1 appel
125 gr crème fraîche
1 el pesto
1 kleine rode ui
15 gr pijnboompitjes
roze peperbessen
versgemalen zout en peper, mespuntje chilipoeder
verse dille (optioneel)
2 koolhydraatarme pizzabodems (recept hier)

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Rooster de pijnboompitjes in een droge koekenpan goudbruin.
  3. Maak de bodems volgens recept klaar. Let erop dat je bij het bakken de bodems zo veel mogelijk uit laat vloeien om een zo dun mogelijke bodem te krijgen.
  4. Pel ondertussen de ui en snijd ze in dunne ringen. Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne schijfjes (sprenkel met citroensap tegen het verkleuren). Meng de crème fraîche met de pesto en breng pittig op smaak met zout, peper en chilipoeder.
  5. Als de bodems klaar zijn, besmeer ze dan met de crème fraîche en leg er de uiringen en appelschijfjes op. Verdeel de zalm erover en verwarm de Flammkuchen nog 5 minuten in de oven.
  6. Bestrooi de Flammkuchen met de pijnboompitjes, roze peperbessen en evt. dille. Leg ze op een houten plank en snijd ze in stukken / punten. Serveer direct.

Tips:

  • Ben je in het bezit van een rechthoekige bakvorm of pan, dan kun je die eventueel gebruiken om de traditionele vorm van de Flammkuchen na te bootsen.
  • Meer Duitse recepten vind je hier.

Vrij van gluten en toegevoegde suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

3 Reacties

  1. Nou dat ziet er weer lekker uit. Heb alles behalve de roze peperbessen. Zijn die te vervangen door gewoon wat grove zwarte peper of hebben die een heel eigen smaak?

    Wendy

    • Roze peperbessen zijn wat zachter van smaak dan zwarte peper. Als je van pit houdt, dan kun je prima zwarte peper gebruiken. Anders wellicht beter witte peper, die qua pit er een beetje tussenin zit. Kwestie van smaak dus!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*