Frittata met cantharellen en zoete aardappel

frittata cantharellen bataat

Wat gaat de tijd toch snel. Het is alweer september, de herfst staat voor de deur. Zelf vind ik dat een heerlijk seizoen. Het kan nog lekker weer zijn maar niet te warm (ik ben niet zo van de hittegolven). De bladeren van de bomen geven de parken weer de meest fantastische kleuren, en het ruikt dan ook zo lekker. En natuurlijk is er weer volop herfst-lekkers te krijgen: paddestoelen, kastanjes, pompoenen, vijgen, om maar eens wat te noemen.

Cantharellen: peperig smaakje

Een tijdje terug heb ik al eens over eetbare paddestoelen geblogd (met een lekker recept voor gevulde portobello’s erbij). Dit keer zijn de cantharellen aan de beurt. Die zijn op dit moment volop verkrijgbaar hier in Duitsland. En ik ben er gek op! De Duitse naam is trouwens Pfifferling, alleen daarom al vind ik ze zo leuk 😉 . Waarschijnlijk heten ze zo omdat ze een licht pittig, peperachtig smaakje hebben. Zoals ‘Pfeffer’: peper op z’n Duits.

cantharellen

Cantharellen zijn wat duurder dan de meeste andere paddestoelen die je bij de groenteboer of in de supermarkt koopt. Dat komt omdat het wilde paddestoelen zijn, die niet (of moeilijk, daar is internet het niet over eens) gekweekt kunnen worden. Ze moeten dus gewoon in de natuur verzameld worden, en dat is kostbaarder dan ze zo uit een kweekbak halen. Maar als je ze op je bord hebt liggen en ervan proeft, ben je allang vergeten dat je er iets meer voor betaald hebt. En het past ook nog eens goed in de pure manier van eten!

De cantharel komt in Nederland bijna niet meer voor, en staat op de rode lijst van bedreigde soorten. Veel van de cantharellen die te koop worden aangeboden, komen uit het oosten van Europa.
Cantharellen wordt trouwens ook gedroogd verkocht (o.a. hier). Ze moeten van tevoren in warm water geweld worden. Ik gebruik ook het wel-water in het recept, zonde om dat water inclusief die heerlijke smaak weg te gooien hoor. Maar het liefst heb ik natuurlijk de verse!

frittata cantharellen

Cantharellen, zooo lekker

Restaurants hier in Bremen hebben in de late zomer vaak speciale “Pfifferlinge menu’s”. Soep, pasta, vis, overal krijg je cantharellen bij. Wat een feest.
Thuis kun je natuurlijk net zo lekker cantharellen eten. Het is even een klusje om de cantharellen schoon te maken, maar het is het waard. Gewoon heel voorzichtig met een stukje keukenpapier schoonvegen, en lelijke onderkanten eraf snijden. Dan de grote exemplaren in stukken snijden, de kleine gewoon heel laten. Beetje kokosolie in de pan en bakken maar. Mmmm, de geur alleen al doet mij watertanden!

Cantharellen doen het qua smaak erg goed in combinatie met eieren (maar ook met room en geitenkaas), en dus ligt een koolhydraatarm frittata recept voor de hand. Ik heb er wat zoete aardappel aan toegevoegd, het totaal aantal koolhydraten blijft evengoed lekker laag. Toevallig had ik een mooi paarse bataat van mijn Asia toko in huis, maar je kunt ook de algemeen verkrijgbare oranje bataat nemen. Deze frittata is makkelijk te maken en snel klaar: daar hou ik van!


Frittata met cantharellenfrittata cantharellen bataat
en zoete aardappel

14 KH

Bereidingstijd: 30 minuten (incl. oventijd)

Je hebt nodig voor 2 personen:

  • 6 eieren
  • klein scheutje amandelmelk (of sojamelk)
  • 1 kleine zoete aardappel
  • 1 bosui
  • 1 bakje geitenkaas (100 gr)
  • 1 bakje cantharellen
  • flinke hand verse basilicum
  • handje pecan noten
  • kokosolie om te bakken
  • zout, peper

Zo maak je het:

  1. Maak eerst de cantharellen voorzichtig schoon, snijd grote exemplaren in stukken. Maak de zoete aardappel schoon en snijd ze in dunne plakjes. Maak het bosuitje schoon en snijd in ringen. Hak de noten grof, doe hetzelfde met de basilicum.
  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  3. Kluts de eieren met de amandelmelk en wat zout en flink peper in een kom.
  4. Verhit wat kokosolie in een oven-bestendige pan. Roerbak de cantharellen in ongeveer 5 minuten goudbruin. Neem de cantharellen uit de pan.
  5. Doe indien nodig nog wat kokosolie in de pan en bak de zoete aardappel schijfjes aan beide zijden in 5 minuten gaar. Doe de cantharellen en de bosui erbij en verdeel het mengsel goed over de pan. Schenk de geklutste eieren erover en bak nog 5 minuten tot de onderkant gestold is.
  6. Doe de pan in de oven en laat de frittata nog zo’n 8 minuten bakken tot ook de bovenkant gestold is.
  7. Neem de frittata uit de oven en verdeel de geitenkaas en pecan noten erover. Zet nog even terug in de oven tot de kaas gesmolten is. Bestrooien met lekker veel verse basilicum.

Tips:

  • Probeer deze frittata eens met een blauwschimmelkaas.
  • Als het cantharel-seizoen voorbij is, kun je deze frittata natuurlijk ook met (kastanje) champignons maken.

Vrij van gluten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, LCHF en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*