zalmrolletjes ei garnalen

Gevulde zalmrolletjes

Uren, dagen, maanden, jaren … ze vliegen voorbij. Het nieuwe jaar staat alweer te trappelen van ongeduld. Maar eerst gaan we knallend 2015 uit!
Zelf knal ik het liefst met een kurk 😉 , ik heb het niet zo op het afsteken van vuurwerk. Ik vind het prachtig om te zien hoor, maar kijk het liefst naar professioneel vuurwerk. Die jongens weten wat ze doen.

Oudejaarstraditie op TV

Feestdagen zijn dagen met traditie in Duitsland. Zo wordt elk jaar op oudejaarsavond op de Duitse en Oostenrijkse televisie de komische sketch ‘ Dinner for one’ uitgezonden. Deze versie is in 1963 door de NDR in hun studio opgenomen, en duurt zo’n 18 minuten. Het publiek bestaat uit NDR-medewerkers. En het grappige is dat in Duitsland alles nagesynchroniseerd wordt (tot in den treuren, ik heb er al vaker over geblogd), maar deze van oorsprong Engelse sketch is gewoon Engels gesproken. Dat was dan ook het uitdrukkelijke verzoek van de acteur van het stuk. Voor Duitsers die de Engelse taal niet machtig zijn (en dat zijn er veel), wordt er een Duits voorwoord gesproken waarin wordt uitgelegd waar de sketch over gaat.
Gevleugelde zin uit deze sketch, die iedere Duitser kent: ‘Same procedure as last year?’.
Wil je de sketch ook bekijken, dan kan dat hier.

Swingend het nieuwe jaar in

zalmrolletjes garnalenOudjaar, ofwel Silvester, wordt graag buiten de deur gevierd. In veel steden worden grote party’s georganiseerd, waar vooral veel gedanst wordt. In Berlijn is de grootste Silvesterparty te vinden: maar liefst 1 miljoen bezoekers trekt dit feest bij de Brandenburger Tor. Het twaalf-uur-moment op TV komt altijd van die Brandenburger Tor, en ook de feestelijkheden na twaalf uur worden vanuit Berlijn uitgezonden. Zo kun je als thuisblijver toch een beetje mee feestvieren.

Een geliefd trefpunt in Bremen is de Goetheplatz, het plein voor het theater van Bremen. En ook hier gaan de voetjes van de vloer: traditioneel wordt de Weense wals gedanst, en met een glas Sekt geklonken op het nieuwe jaar onder het roepen van ‘Prost Neujahr’. Proost komt trouwens van het Latijnse Prosit, wat zoveel betekent als ‘moge het lukken’.

Thuisblijvers zetten in Duitsland meestal in op een avondje gourmetten of raclette. Oliebollen zijn natuurlijk typisch Nederlands / Belgisch, die zie je hier niet. Wel komen er Berliners op tafel. Dat zijn een soort doughnuts die gevuld zijn met vruchtenjam, en bestrooid zijn met suiker, of een dikke glazuurlaag hebben. Echte koolhydraatbommetjes dus.

Buffet-tafel

Oudejaarsavond is misschien toch zo’n moment waarop je hééél stiekem een oliebol opsnoept…
Wil je op deze avond naast oliebollen en appelflappen toch ook een koolhydraatarme snack op tafel zetten, dan kies je voor gevulde zalmrolletjes. Altijd een succes, en de zalmrolletjes zijn makkelijk klaar te maken. Je kunt de vulling van tevoren klaarmaken, dan hoef je de zalmrolletjes voor het opdienen alleen nog maar te vullen.

Misschien maak je net als ik een oudejaarsbuffet, en wil je meer makkelijke recepten die het goed doen op de buffet-tafel? Kijk dan ook eens naar mijn recepten voor bijvoorbeeld zoete aardappel salade, party kaaskoekjes of – voor de zoetekauw – appel muffins (weer eens wat anders dan een appelflap). Het zijn allemaal lekkere koolhydraatarme snacks, die je buffet net even anders dan anders maken. Ook de nori sandwich met zalm doet het trouwens goed, gewoon in kleinere snack-porties snijden en je hebt er een heerlijke gerecht bij, dat er ook nog eens goed uitziet.
Wil je liever geen toastjes of stokbrood eten waar veel koolhydraten in zitten, bak dan een dubbele portie low carb crackers (je vind hier ook een recept voor een mediterrane kaassalade).

oudejaarsbuffet recepten

Hopelijk heb je genoeg inspiratie gekregen om op de laatste avond van het jaar lekker verantwoord en koolhydraatarm te kunnen snacken. Zo is er toch wel een plekje over voor een glas met bubbels 😉 !

Rest mij om al mijn lieve bloglezers als ook de toevallige bezoeker van deze blog, een gezellig oud en nieuw te wensen, en heel veel liefde, geluk, gezondheid en lekker eten in 2016.

Blijf je de blog volgen in 2016? Oh, doe je dat nog niet?? Het kan op FacebookInstagram of Pinterest (zie ook de Social Media knoppen boven aan de pagina).
Er gaan in 2016 weer een hoop lekkere recepten verschijnen!

Gevulde zalmrolletjes

Bereidingstijd: 20 minuten
KH/carbs: 3
Nodig voor 2 personen:
  • 50 gr roomkaas (volvette versie)
  • 100 gr zure room
  • 50 gr garnalen
  • 2 hardgekookte eieren
  • 200 gr gerookte zalmplakken
  • versgemalen zout en peper
  • dille
  • garnering: romaine-sla, groene asperges (optioneel)
Zo maak je het:
  • Prak de geitenkaas met een vork fijn. Vermeng met de zure room en breng pittig op smaak met zout en peper. Roer er wat dille door.
  • Hak de eieren en de garnalen klein. Meng door het room/kaas mengsel.
  • Vul de plakken zalm met het mengsel en rol ze voorzichtig op. Steek ze eventueel vast met een cocktailprikker, en leg ze op een met slabladeren gegarneerd bord. Ik heb er nog een paar groene asperges onder gelegd. Bestrooi met nog wat dille en dien op.
Variatie:

  • Vervang de roomkaas door zachte geitenkaas.
  • Dit gerecht doet het ook goed als voorgerecht.
_________________________________________
Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]
Deel dit recept

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *