Gouden melk of golden latte met kurkuma

gouden melk vegan

Na bijna 5 jaar heeft het me dan toch te pakken. Ik ben verkouden … en niet zo’n beetje ook! Hoog tijd voor een recept waar je beter van wordt. Tja, je kunt nog zó gezond eten, het is geen garantie dat je nooit meer ziek wordt. Voorlopig houden mijn laptop en een enorme berg zakdoeken me gezelschap.

Gezondheidsdrankje

Nu ik me niet helemaal fris voel, overvalt me de behoefte om nóg gezonder te eten als ik (in mijn ogen) al doe. Alleen … veel zin om in de keuken te staan heb ik momenteel niet. Toch wil ik graag iets maken wat mijn immuunsysteem een flinke boost geeft.

golden milk kurkuma

Vroeger als ik ziek was, dronk ik graag warme melk met anijs. Dat deed waarschijnlijk niks voor mijn gezondheid, maar ik vond het wel lekker. En dan was er nog de hete grog natuurlijk. Misschien moest ik maar eens een drankje maken dat een soort troost-gevoel geeft als je ziek bent, en wél iets doet voor je gezondheid. Bestaat dat?

Kurkuma maakt je beter

Mijn speurtocht op internet leverde me een aantal recepten voor golden milk, of gouden melk op. Het gouden ingrediënt: kurkuma. Ook bekend als geelwortel, of koenjit. Kurkuma gebruik je niet alleen om je gerechten een warme gele (gouden) kleur te geven. Het heeft grote gezondheidsvoordelen. Maar dan moet je het eigenlijk wel dagelijks eten. Of drinken, opgelost in (plantaardige) melk.

De meesten kennen waarschijnlijk kurkuma alleen in poedervorm, maar wist je dat je het ook in zijn natuurlijke vorm kunt kopen? Hiervoor kun je het beste bij bio-supermarkten terecht. Het lijkt veel op een kleine gemberwortel.

kurkuma gezond

Extra gezond

Er zijn ettelijke studies gedaan naar de medicinale werking van kurkuma. Het is goed voor van alles: cholesterol verlagend, helpt tegen allergieën, helpt tegen Alzheimer, werkt als een antidepressivum, is pijnstillend, helpt bij afvallen, en ga zo maar door.
Maar: de werkzame stof in kurkuma wordt niet makkelijk door het lichaam opgenomen. Wat helpt, is om peper toe te voegen aan je kurkuma-gerecht. Door de piperine in de peper wordt de kurkuma tot wel 2000 keer beter opgenomen. Een flinke draai versgemalen peper in je gouden melk dus.

Je kunt voor de golden milk elke soort melk gebruiken die je lekker vindt. Zelf maak ik een mix van ongezoete amandelmelk en kokosmelk, waardoor je geen extra zoet hoeft toe te voegen. En dat scheelt weer koolhydraten.

kurkuma latte vegan

De gouden melk bevat tevens kokosolie. Ook dat maakt het je lijf makkelijker om de voedingsstoffen op te nemen. Daarnaast nog wat extra kruiden voor een verwarmende, pittige smaak. Waaronder wat anijs, als eerbetoon aan de ouderwetse anijsmelk van vroeger.

Tip: ook als je niet ziek bent, maken dit recept. Want het is gewoon hartstikke lekker!


Gouden melk of golden lattegouden melk vegan

5 KH

Bereidingstijd: 5-10 minuten

Je hebt nodig voor 1 persoon:

150 ml ongezoete amandelmelk
50 ml kokosmelk
1 cm kurkumawortel (of 1 tl poeder)
1/2 cm gemberwortel (of 1 tl poeder)
1 kaneelstokje (of 1/2 tl poeder)
1/4 tl gemalen anijs (optioneel)
1 flinke draai verse peper
2 tl kokosolie

Zo maak je het:

  1. Schil, als je verse kurkuma en gember gebruikt, beide en rasp ze heel fijn.
  2. Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en verwarm al roerend. Laat niet koken, anders wordt de gouden melk bitter.
  3. Schuim ondertussen, als je dat lekker vindt, wat extra amandelmelk op, zoals je ook voor een cappuccino doet.
  4. Schenk de gouden melk in een hoog glas en schep indien gewenst het melkschuim erop. Bestrooi met een beetje kaneel, en drink met kleine slokjes op.

Tips:

  • Wil je de gouden melk toch wat zoeter, dan gebruik je bij voorkeur dadelsiroop.

Vrij van gluten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 4    Gemiddelde: 4.5/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*