Groene groente schotel

groene groente schotel

Vandaag is het een groene dag op Con-serveert. De kleur groen is tegenwoordig synoniem voor gezond en milieubewust. Eco wordt het ook wel genoemd. Behalve groen autorijden kun je ook koken op groene stroom, en er bestaat ook al zoiets als een groene uitvaart. En natuurlijk kun je ook groen eten, maar dat noemen we meestal groente eten 😉 .

Kleuren in de natuur

Hoewel de meeste groenten inderdaad groen zijn, vind je nog meer kleuren in het groente-palet van moeder natuur.  De meest intense kleuren bevatten meestal de meeste voedingsstoffen. En elke kleur bevat weer een andere combinatie van voedingsstoffen. Belangrijk dus om afwisseling in je voeding aan te brengen.
Maar wat doen die kleuren eigenlijk voor je gezondheid?

Rood / roze
Rood in combinatie met eten resulteert in … tomaten. Maar er is meer natuurlijk. Paprika, radijs (hoewel, is dat niet meer roze?), bietjes. Rode groente bevat veel lycopeen, vandaar de kleur. Rood is in dit geval goed voor hart en bloedvaten en versterkend voor je immuunvermogen.

Oranje
De meeste oranje groente bevat veel beta-caroteen en is daarom oranje. En caroteen is goed voor huid en ogen, vandaar de stokoude grap over konijntjes-zonder-bril. Niet alleen wortelen bevatten veel caroteen, ook pompoen kan er wat van.

pompoen oven

Geel
De kleur geel komt iets minder vaak voor, en dan meestal in een variant van een bepaald soort groente. Zo is er de gele paprika en de gele courgette, maar ook mais natuurlijk. Qua gezondheidsaspecten komen gele groenten ongeveer overeen met de oranje soorten.

Paars/violet
Tja, dat kan eigenlijk alleen maar de aubergine zijn natuurlijk! Maar er bestaan ook paarse zoete aardappels. Of paarse sla. Boordevol met anthocyanen, die de vrije radicalen bestrijden, en je bloeddruk kunnen verlagen.

Wit
Wit op je bord: bloemkool en asperges. Heerlijk! Maar ook champignons, knoflook en uien. Vooral uien bevatten veel allicine, wat werkt als een natuurlijke antibiotica.

Groen
En dan groen. De vaakst voorkomende kleur onder de groente. De meeste bladgroente (sla, andijvie, paksoi) is groen. Broccoli, sperziebonen, boerenkool, doperwten, komkommers, spruitjes, noem maar op. Hoe donkerder groen, hoe meer voedingsstoffen erin zitten. Groene groenten bevat naast chlorofyl ook glucosinolaten, die een beschermende werking tegen kanker hebben.

groene groente koud avocadosaus

Chlorofyl verschilt slechts één element van hemoglobine, de stof die ons bloed rood maakt en voor het zuurstoftransport zorgt. Chlorofyl helpt je immuunsysteem verbeteren, reinigt je huid en je nieren, werkt ontgiftend, en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Nu weet je dus waarom groene smoothies vandaag de dag mateloos populair zijn.

Chlorofyl zorgt voor de groene kleur van de plant, en zit overigens ook in niet-groene groente. In spinazie zit de meeste chlorofyl.

Groen(t)e variatie

Je ziet het, het is belangrijk om gevarieerd te eten, ook met groente. Uhhh … oké, dat is in deze groente schotel niet helemaal gelukt 😀 . Want die is he-le-maal groen. Maar omdat groen nu eenmaal met gezond wordt geassocieerd, spat de healthiness er vanaf!

De meeste groente, ongeacht kleur, is koolhydraatarm en kun je dus lekker op je bord scheppen. Let je op de koolhydraten, wees dan wel spaarzaam met mais en doperwten, want die bevatten nog de meeste KH’s.

Je kunt deze groen(t)e schotel warm of koud eten, waarbij ik zelf koud het lekkerste vind. Heerlijk op zomerse warme dagen dus. Als die ooit nog komen dit jaar …


Groene groente schotelgroene groente schotel

26 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 stronk broccoli
2 biologische courgettes
50 gr edamame bonen (diepvries)
1 groene paprika
1 avocado
1 el citroensap
2 el (vegane) pesto
1/2 tl chilipoeder
versgemalen peper en zout

Zo maak je het:

  1. Maak de broccoli schoon, snijd ze in roosjes en kook ze in 6 minuten gaar. Giet af en laat afkoelen. Kook de edamame bonen volgens aanwijzing gaar en laat eveneens afkoelen. Maak de paprika schoon en snijd ze in reepjes.
  2. Maak m.b.v. een spiraalsnijder courgetti van de courgette en verdeel ze over twee borden.
  3. Verdeel de broccoli, edamame en paprika over de courgetti.
  4. Maak de avocado schoon, snijd het vruchtvlees in blokjes en pureer dit samen met de pesto, citroensap en chilipoeder toe een crèmige saus. Breng pittig op smaak met peper en zout.
  5. Verdeel de avocadosaus over de borden en dien de groente schotel direct op.

Tips:

  • Zin in een andere kleur? Maak dan morgen een oranje-gele groente schotel: maak pastaslierten van wortel, gebruik gele paprika en mais, en doe een extra theelepel kurkuma door de avocadosaus.
  • Meer courgetti recepten vind je hier.

Vrij van gluten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*