Groentetaart met bloemkool en hennepzaad bodem

Groentetaart met bloemkool en hennepzaad bodem

In het kader van een blogruil is dit recept voor een hartige groentetaart met een bodem van bloemkool en hennepzaad op de blog terecht gekomen. Het recept is bedacht door de toenmalige eigenaar van de site hennepweb.nl, die inmiddels niet meer bestaat.

Blogruil

Cees, voormalig eigenaar van het hennepweb.nl, stelde mij in 2015 voor om een blogruil te doen. Leuk!
Een paar weken daarvoor heb ik een recept voor een pompoen-speculaascake gecreëerd voor hennepweb, vandaag is het de beurt aan Cees. Hij heeft een hartige groentetaart met een bodem van hennepzaad en bloemkool bedacht. Deze groentetaart is erg lekker met een eenvoudige gemengde salade erbij.
Veel plezier met het lezen van deze gastblog!


Hennep is een ‘vergeten’ superfood. Zouden meer mensen hennep eten, dan zou de wereld er een stuk beter uitzien. Hennep: we beginnen er soms een beetje om te lachen. Feit is dat tot begin vorige eeuw overal hennep werd verbouwd om te eten. Maar hoe eet je het dan? En wat maakt dat hennep zo goed voor je is? Daarover gaat deze gastblog.

Waarom dit artikel?

Mijn naam is Cees Schouls, voormalig eigenaar van hennepweb.nl en hennepenco.nl.

Ineens stond er een reactie van Conny op mijn blog. Nieuwsgierig als ik ben, wilde ik weten wat deze mevrouw dan allemaal maakte. En ik was onder de indruk – daarom stelde ik voor om een blog met elkaar te ruilen. Conny heeft voor hennepweb een koolhydraatarme speculaas hennepcake zonder gluten gemaakt. En nu is het mijn beurt om voor Con-serveert.nl iets te maken.

hartige taart koolhydraatarm

Eerst een beetje geschiedenis

Ergens in 2008 besloten mijn vrouw en ik dat het leuk zou zijn om een moestuin te hebben. Dat we zelf ons eten zouden verbouwen en niet meer afhankelijk zouden zijn van de super. Dat we geen vlees en vis meer zouden eten, alleen nog maar groente. Dat pakte niet helemaal goed uit, want al na een paar weken begonnen we ons een beetje slapjes te voelen. En de jongens zagen wat bleek.

Wij op onderzoek uit. Internet was nog niet zo’n grote bibliotheek als het nu is en bij ons in Drenthe was internet niet bepaald heel snel (nog steeds niet trouwens). We kwamen erachter dat we een grote fout maakten. Ja, het niet meer eten van vlees en vis was om allerlei redenen goed. Maar je kunt nu eenmaal niet zonder bepaalde eiwitten. Of eigenlijk: aminozuren. Er zijn 8 essentiële aminozuren en die helpen je bij het opbouwen van eiwitten. Ze worden essentieel genoemd omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Daarom moet je ze via voeding zien binnen te krijgen. Dus gingen wij op zoek naar plantaardige bronnen van die aminozuren. En we namen kippen – we aten sindsdien weer vaak een eitje, ook goed voor de B12.

Geen soja, wat dan wel?

Hoewel soja een leverancier is van die aminozuren, wilden we ons daar niet teveel mee bezighouden. Ik vind het persoonlijk niet zo lekker (een beetje weeïge substantie) maar belangrijker vonden wij dat veel soja genetisch gemanipuleerd is. Dat voelt niet prettig. Daarom gingen we op zoek naar een andere bron van essentiële aminozuren. We kwamen uit bij hennep. En wat blijkt? Hennep is daarnaast een belangrijke bron van omega 6 en omega 3 vetzuren in de voor de mens exact ideale verhouding van 1:3.
Hennepzaad (want daar heb ik het over) bevat veel olie die via koude persing wordt gewonnen. Hennepzaadolie gebruik je in koude toepassingen: als basis voor dressing van de salade, als basis voor dips en sauzen en bijvoorbeeld door de smoothie.

We voelden ons perfect

Nadat we hennep hadden ontdekt en het een substantieel onderdeel van ons voedingspatroon maakten, voelden we ons in een mum van tijd oer-gezond, energiek, levenslustig. De jongens zagen er goed uit en mijn vrouw en ik raakten wat overtollige kilo’s kwijt, zonder dat dat nou van te voren de bedoeling was.

groentetaart bloemkool hennepzaad hennep

Koken met hennep

Maar wat maak je dan met hennepzaad? Heel erg veel. Ik heb er een e-book over geschreven. Van de hennepzaad kun je hennepmelk maken en daarmee kun je fantastische dingen doen. Ik maak bijvoorbeeld zelf mijn tofu. En voor deze blog wilde ik mozzarella van hennep maken. Veganistisch! Alleen, deze blog is er niet per sé voor veganisten. Wel voor mensen die met minder koolhydraten toe willen. Laat er in dat recept voor hennep-mozzarella nu heel veel koolhydraten zitten… slecht idee Cees!

Hennepzaad en de moestuin gecombineerd

Ik had nog een paar mooie bloemkooltjes liggen. Bloemkool is echt een geweldige groente om allerlei leuke dingen mee te doen – ik heb al eens veganistische hotwings gemaakt. Ik heb de bloemkool licht gekookt, toen geroosterd en vervolgens klein gemaakt en gemengd met hennepzaad en geitenkaas en er een bodem van gemaakt. Ik noem het geen pizza omdat het dat gewoon niet is. Het is meer een koolhydraatarme hartige taartbodem die fantastisch smaakt.
Eet smakelijk!


(Je kunt nog meer met hennepzaad, kijk maar eens naar deze Con-serveert recepten.)

hartige groentetaart bloemkool

Koolhydraatarme groentetaart met bloemkool hennepzaad bodem

Con
In het kader van een blogruil is dit recept voor een lekkere hartige groente taart met een bloemkoolbodem en hennepzaad op de blog gekomen.
Voorbereidingstijd 45 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
oventijd 10 minuten
Totale tijd 1 uur 40 minuten
Gang Hartige snack, Hoofdgerecht
Keuken Algemeen
Porties 6 personen
Koolhydraten 12 kh

Dit heb je nodig
  

Voor de bodem

  • 1 bloemkool
  • 200 gr hennepzaad
  • 200 gr zachte geitenkaas
  • 2 eieren

Voor de topping

  • 500 gr kerstomaten
  • 1 knoflookteentje
  • 1 takje rozemarijn
  • 2 courgettes
  • 2 bollen mozzarella
  • geraspte parmezaanse kaas optioneel
  • 2 el olijfolie

Zo maak je het
 

Voorbereiden

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak de bloemkool schoon, snijd hem in roosjes, kook kort, 5 minuten. Giet af, bestrijk licht met olijfolie en laat circa 40 minuten roosteren in de oven. De bloemkool moet zacht worden.

Maak de bodem

  • Prak de bloemkool fijn met een vork of pureestamper. Eventueel kun je de keukenmachine gebruiken, maar zelf vind ik het juist lekker als de bloemkool wat grover blijft.
  • Doe de bloemkool met het hennepzaad en de eieren in een kom. Verkruimel de geitenkaas erboven en meng goed. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Spreid het mengsel daarop uit. Druk het aan met je handen of een spatel, het moet een compacte bodem worden. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak een half uur tot 40 minuten.

Maak de topping

  • Was ondertussen de kerstomaten en halveer ze. Hak de rozemarijnnaaldjes en de knoflook fijn.
  • Verhit wat olie in een koekenpan, doe de knoflook en rozemarijn erbij. Voeg de tomaatjes toe en bak op een heel zacht vuur tot ze zacht zijn en het meeste vocht is verdampt. Snijd de courgette in de lengte in dunne plakken. Rooster in de koekenpan. (Tip: je kunt de tomaatjes en courgette ook vooraf grillen in de oven.)
  • Neem de bloemkoolbodem uit de oven. Beleg met de tomaatjes en de repen courgette. Scheur de bollen mozzarella in stukjes en verspreid die over de bodem. Strooi er eventueel nog wat geraspte parmezaanse kaas over. Doe nog zo’n 10 minuten in de oven, of tot de kaas gesmolten is.

Tips

  • Je kunt eindeloos variëren met de toppings. Voorbeelden:
    -tomaat, paprika, mozzarella;
    -tomatensaus, uiringen, geraspte kaas;
    -blauwe kaas (let op: soms niet glutenvrij);
    -champignons, brie;
    -geroosterde pompoen, geitenkaas
  • Varieer ook de bloemkoolbodem. Vervang bijvoorbeeld de geitenkaas door verkruimelde feta of geraspte harde kaas als Goudse, Parmezaanse, manchego, geitenkaas of komijnenkaas.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


4 reacties

  1. Violet

    Gisteren deze pizza gemaakt volgende keer iets minder Hennepzaad vindt ik het overheerste wat qua smaak verder in de airfryer gemaakt dan is hij wat minder groot en werdt hij wat dikker maar toch lekker doorbakken en goed belegt met pesto wat chorizo nog over paprika ringen en mozzarella erop
    Heerlijk verder hoor ( nog een vraagje ik heb ook Hennepmeel uit Hongarije meegenomen zal dat ook kunnen en misschien dat dat minder overheerst ,anders probeer ik het gewoon volgende keer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *