Italiaanse roerbakschotel met tempeh

italiaanse roerbakschotel tempeh vegan

Heb jij dat ook wel eens op vakantie? Dat je het in je vakantiekeuken moet doen met 1 koekenpan en 1 steelpannetje? Zeker als je tot de categorie kampeerders hoort, moet dat bekend voorkomen. Sterker nog: dan is het hebben van twee pannen eigenlijk al luxe.

Berlijn: eet-paradijs

Trouwe lezers weten dat ik de komende maanden regelmatig in Berlijn zal zijn. Op het moment van het schrijven van deze blog, zit ik tijdelijk in een vakantie-appartementje met een mini-keuken en inderdaad: twee pannen. Uitgebreid koken is er niet bij. Maar je hoeft me niet zielig te vinden hoor, want op elke hoek van de Berlijnse straten vind je restaurantjes waar je voor weinig een lekkere maaltijd voorgeschoteld kunt krijgen. Goed excuus om regelmatig buiten de deur te eten, toch?

berlijn kerst #thattoweragain
Kerstmarkt Alexanderplatz Berlijn

Helaas is het ook in Duitsland moeilijk om ‘zonder beest’ te eten. Vegetarisch is niet zo het probleem, vegan is moeilijker. Nu schijnt Berlijn het vegane Mekka van Duitsland te zijn, maar dan moet je vermoedelijk wel de weg kennen. En daar zit ik hier nog te kort voor. Ongetwijfeld komt daar binnen een paar weken verandering in.
O, als je dit leest en je weet een leuk vegan restaurant in Berlijn, schroom niet en laat hieronder een commentaar achter. Ga ik het meteen uitproberen 🙂 .

Eenpans-redding

Toch prettig dat er een keukentje in het appartement is, hoe klein ook. En met de weinige pannen die er zijn, wordt het dus eenpans-koken. Voordeel daarvan is dat je weinig afwas hebt, want ik ben er na al die jaren wel achter dat de vaatwasser in de keuken mijn beste vriend is, en die zit niet in mijn mini-vakantiekeuken 🙁 .

italiaanse roerbakschotel low carb

In de bio-winkel heb ik zowaar een stuk tempeh weten te bemachtigen, en daarmee heb ik een Italiaanse roerbakschotel gemaakt. Lekker makkelijk in één pan, ook als je wèl de luxe van een zes-pits gasfornuis hebt. Want in deze drukke decembermaand is het sowieso fijn als je met koken (en afwassen) weinig tijd kwijt bent!

De Italiaanse roerbakschotel krijgt een herfstig tintje door de toevoeging van pompoen. En ik vond een pakje groene en rode kerstomaatjes. Persoonlijk proef ik het verschil niet, maar het ziet er wel leuk uit in de pan.


Italiaanse roerbakschotelitaliaanse roerbakschotel tempeh vegan
met tempeh

31 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

250 gr tempeh
100 gr pompoen (gekookt)
300 gr broccoli (gekookt)
1 pot kikkererwten
10 kerstomaatjes
1 kleine rode ui
1 teen knoflook
2 el pesto (vegane soort)
1 el goede olijfolie
1 klein handje pijnboompitten en pompoenpitten
kokosolie om te bakken
versgemalen zout en veel peper

Zo maak je het:

  1. Als je dat nog niet gedaan hebt, kook dan eerst de broccoli en pompoen beetgaar.
  2. Rooster de pijnboompitjes met de pompoenpitten in een droge pan goudbruin. Laat afkoelen op een keukenpapiertje.
  3. Snijd de tempeh in hapklare blokjes. Halveer de tomaatjes. Pel en snipper de ui en knoflook.
  4. Verhit wat kokosolie in een koekenpan of hapjespan. Roerbak de tempeh zo’n 5 minuten tot ze goudbruin kleurt. Voeg dan de ui en knoflook toe en roerbak nog twee minuten.
  5. Draai het vuur lager en roer de pesto door de tempeh. Meng vervolgens de gekookte broccoli, pompoen, kerstomaatjes en kikkererwten erdoor. Verhit zachtjes.
  6. Breng de schotel op smaak met versgemalen zout en peper.
  7. Verdeel de Italiaanse roerbakschotel over twee borden. Bestrooi met de pijnboompitjes en sprenkel de olijfolie erover.

Tips:

  • Deze Italiaanse roerbakschotel kun je ook maken als het geen herfst is. Vervang dan de pompoen gewoon door twee grote wortels.

Vrij van gluten, noten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraat-gereduceerd.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 4/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*