Kabeljauw uit de oven met kappertjessaus

Kabeljauw uit de oven met kappertjessaus

Vis eten in Hamburg vormt de inspiratie voor het visrecept van vandaag: kabeljauw uit de oven. Ik serveer er een lekkere kappertjessaus bij, die zowel warm als koud gegeten kan worden.

Hamburg en de Elbe

Wat een prachtig weer was het afgelopen weekend. De lente is echt begonnen!
Ondanks mijn pollen allergie ben ik afgelopen weekend dan ook gaan genieten van het mooie weer in Hamburg. Met manlief heb ik een heerlijke wandeling langs de Elbe gemaakt. Op de Elbe is veel boten-verkeer, dus er is altijd wel wat te zien. Ook liggen er regelmatig grote cruise schepen. Zo ook zaterdag.

Na een lekkere vis lunch (wat eet je anders op een steenworp afstand van de Fischmarkt) zijn we weer snel richting auto gegaan, en de rest van de dag heb ik geniesd en gesnotterd dat het een lieve lust was. Maar het was het waard!

Als je wel eens in Hamburg bent geweest, dan ken je waarschijnlijk de Elbpromenade wel, het stuk langs de Elbe ter hoogte van het centrum. De haven van Hamburg met al zijn bedrijvigheid ligt aan de overkant. Langs de promenade liggen de rondvaartboten aangemeerd, en je vind er volop eet-tentjes en toeristische winkeltjes.
Maar als je een stukje verder naar het westen loopt, kom je op een in mijn ogen veel leuker en minder druk stuk. Hier vind je minder toeristen, maar er is nog steeds veel te zien.

Hamburg cruise terminal

Het stuk tussen de Altonaer Fischmarkt en de wijk Övelgönne is erg leuk om te wandelen. Heen en terug is dat zo’n 10 kilometer. Er zitten trendy meubelzaken in oude pakhuizen (aanrader: Stilwerk), je komt langs de cruise terminal, en je wandelt over het Elbstrand, dat pal boven de Elbtunnel (snelweg A7) ligt.
Als je in Hamburg woont, heb je weliswaar geen zee, maar dus wel strand. En daar maken de Hamburgers volop gebruik van. Als het goed weer is, dan is het altijd gezellig druk op de Elbe-stranden. En er zijn meer dan voldoende gelegenheden om te relaxen met een hapje en/of drankje.

Alter Schwede

In de negentiger jaren is de Elbe een stuk dieper gemaakt, zodat grotere schepen er konden varen. Bij de baggerwerkzaamheden stuitte men op een enorme zwerfkei, die nog helemaal in tact bleek te zijn. Het ding is 4,5 meter hoog en weegt 217 ton. Deze steen heeft men in 2000 op het Elbstrand geplaatst, en is daar nu een bezienswaardigheid.

Hamburg Alter Schwede
Alter Schwede Hamburg

De zwerfkei is in de ijstijd vanuit Zweden (omgeving Vaxsjö) in de Elbe terecht gekomen. Daarom is de steen Alter Schwede gedoopt, een term die de Duitser ook gebruikt voor een kameraad, goede vriend, of als een soort ‘potverdorie nee maar zeg’ uitdrukking.

Vis uit de oven

Na zo’n maritieme dag Hamburg komt er natuurlijk vis op tafel!

koolhydraatarme knolselderij patat met kabeljauw uit de oven en sla

Ik heb verse kabeljauw uit de oven gemaakt, met een lekkere saus met mayo en kappertjes erover. Die saus kun je trouwens ook koud eten, bijvoorbeeld als dip of over een salade met garnalen. Het recept is super laag in koolhydraten, dus prima voor een balansdag. Het geeft ruimte om er nog lekker veel groente bij te serveren, want vitamientjes zijn natuurlijk belangrijk!

De knolselderij friet (recept hier) en een eenvoudige salade zijn perfecte begeleiders voor deze kabeljauw uit de oven. Zo is het een heerlijke koolhydraatarme maaltijd geworden.

knolselderij friet met kabeljauw uit de oven en sla

Keto kabeljauw uit de oven met kappertjessaus

Con
Na een maritieme dag Hamburg komt er natuurlijk vis op tafel: kabeljauw uit de oven met een kappertjessaus die je ook koud als dip of over een salade kunt gebruiken.
Bereidingstijd 15 minuten
oventijd 15 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Duits
Porties 2 personen
Koolhydraten 5 kh

Dit heb je nodig
  

  • 2 kabeljauw filets of andere witvis
  • 4 el parmezaanse kaas geraspt
  • versgemalen zout en peper
  • 2 el dille

Voor de kappertjessaus

  • 2 el mayonaise
  • 1 el kappertjes
  • 4 kleine augurken
  • 1 kleine rode ui
  • versgemalen zout en peper
  • 1 el dille

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een ovenschaal in met een beetje olijfolie. Leg de kabeljauw filets in de ovenschaal.
  • Snipper de augurken en de rode ui fijn.
  • Meng de mayonaise, kappertjes, augurken en ui met wat zout, peper en dille door elkaar. Verdeel de kappertjessaus over de vis. Bestrooi met de parmezaanse kaas.
  • Bak de kabeljauw in 15 minuten in de oven gaar.
  • Serveer de kabeljauw met knolselderij friet en een salade.

Tips

  • Parmezaan (en andere harde kazen) is in principe lactosevrij.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *