Keizersalade

keizersalade

Nog een paar dagen en dan is het weer Koningsdag in Nederland. Een dag waarop veel mensen vrij zijn en er allerlei festiviteiten georganiseerd worden. Nu maar hopen op goed weer.
Duitsland heeft geen koning, en dus ook geen Koningsdag. Maar hier wordt weer wel 1 mei gevierd, de dag van de arbeid. Helaas voor de werkende Duitser valt 1 mei dit jaar op zondag, geen extra vrije dag dus.

Lang geleden heeft Duitsland wel koningen gehad. De laatste regeerde tot 1806, tot de val van het zogeheten Heilige Roomse Rijk. Ene Napoleon heeft daarna een tijdje geheerst, totdat hij bij de beroemde slag bij Waterloo verslagen werd.
(voor wie het interessant vindt: hier kun je de zeer uitgebreide geschiedenis van Duitsland nalezen).

keizersalade dressing

Shopping tips Bremen

Nederlanders die de Koningsdag feestelijkheden juist willen ontvluchten, kunnen een dagje gaan winkelen in Duitsland. In Bremen bijvoorbeeld! Natuurlijk heeft Bremen een stadscentrum met, naast allerlei leuke bezienswaardigheden, volop winkels. Die winkels vind je in alle steden, en velen ook in Nederland. Mijn tip: bezoek niet alleen het centrum rondom de Marktplatz, maar doe ook de Schnoor aan, en ga voor de bijzondere winkeltjes vooral op onderzoek uit in de Viertel, de voor toeristen wat minder bekende stadswijk.

Bremen viertel

De Viertel (letterlijk vertaald: de wijk, of het kwart, vandaar het 1/4-logo) is een bonte wijk met vele kleine winkeltjes, cafés en restaurantjes. Tip voor de veganen onder ons: Vengo! Hier kun je echt heerlijk eten. Gezellig koffie (of wijn) drinken kun je in café Engel. In de Viertel vind je geen H&M of Zara, maar wel dat leuke tweedehands kleding winkeltje. En de delicatessenzaak. En de bio supermarkt natuurlijk. Oh, en de Hollandse kaaswinkel 😉 .
Mocht je een avondje willen stappen in Bremen, dan is de Viertel ook de ‘place to be’.

Weserpark en Waterfront

Bremen Waterfront winkelcentrum

Bremen heeft twee grote winkelcentra buiten het centrum: Weserpark (verplicht uitje als mijn moeder hier is 🙂 ) en Waterfront. Als je op zoek bent naar met name kleding en/of schoenen, dan kun je hier je hart ophalen. Vooral in de Waterfront kom je veel Nederlanders tegen, misschien vanwege de aanwezigheid van de Primark?

Het leuke aan de winkelcentra is, dat er volop eetgelegenheid is. Vreetplein, of vreetstraat, noem ik dat meestal. Het is een aaneenrijging van allerlei eettentjes, met daarbij volop zitgelegenheid om je lekkernijen op te eten. Als de een zin heeft in Aziatisch eten, maar de ander wil liever een Duitse gevulde Bratkartoffel of een vegane wrap, dan kan elk bij het tentje van zijn/haar voorkeur het eten bestellen, om daarna toch gezellig samen aan 1 tafeltje te gaan smikkelen.

Koning, keizer … salade!

Met Koningsdag op komst komen er weer legio oranje gekleurde recepten op internet langs. En dus maak ik lekker wat anders 😉 , namelijk deze keizersalade.
De keizersalade staat ook bekend als Ceasar Salad, hoewel die niet vernoemd is naar die Romeinse keizer, maar naar meneer Ceasare Cardini, een Amerikaanse kok van Italiaanse afkomst, die deze salade bedacht heeft. Wat er altijd in moet zitten: parmezaanse kaas en ansjovis. Verder heb ik de salade naar eigen smaak aangekleed en lekker koolhydraatarm gehouden. Het is een makkelijk te maken maaltijdsalade geworden die zo klaar is. Zo kun je lekker van alle festiviteiten op Koningsdag genieten, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan.
Dus waarom doe je ook niet eens lekker recalcitrant: maak een keizersalade voor Koningsdag!


Keizersalade voor Koningsdagkeizersalade

13 KH

Bereidingstijd: 10 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 kleine krop ijsbergsla
4 eieren, hardgekookt
10 kerstomaatjes
2 lenteuitjes
1 klein handje zonnebloempitten
2 el hennepzaad
3-4 el parmezaanse kaas, vlokken
1 blikje ansjovis

Voor de dressing:
1 bekertje zure room
1 el citroensap
2 tl mosterd
1 teen knoflook, uitgeperst
1 el dille
vers gemalen peper en zout

Zo maak je het:

  1. Maak de krop sla schoon en snijd ze in repen. Halveer de kerstomaatjes, snijd de lenteuitjes in ringetjes. Giet de ansjovis af en snijd ze in kleine stukjes.
    Meng voor alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje.
  2. Meng de ijsbergsla met de tomaatjes, lenteuitjes en ansjovis in een kom. Snijd de gekookte eieren in plakjes en verdeel ze over de salade. Bestrooi de salade met de parmezaanse kaas, de zonnebloempitten en het hennepzaad.
  3. Geef de dressing er apart bij.

Tips:

Vrij van gluten, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*