Kikkererwtenschotel generaal Tso

kikkererwtenschotel generaal tso

Soms kom je recepten op internet tegen die je het water in de mond doen lopen. En die zijn jammer genoeg niet altijd even gezond en/of koolhydraatarm. Mijn eerste reactie was meestal om op zoek te gaan naar iets anders. Maar tegenwoordig ga ik graag de uitdaging aan om het gevonden recept zo aan te passen, dat het nog steeds lekker is, maar ook gezond of op zijn minst gezonder wordt.

Generaal Tso

Zo kwam ik onlangs een Amerikaans / Chinees recept tegen: General Tso chicken. Dat is een kipgerecht met een zoetzure tomatensaus.

Waarom het gerecht generaal Tso kip heet, is niet helemaal duidelijk. Nou ja, het kip-deel wel natuurlijk!
Generaal Tso heeft bestaan, en is in China beroemd als militaire held van de Qing-dynastie. Hij had o.a. een belangrijke rol in de Taiping-opstand. Maar het kipgerecht dat naar hem is vernoemd, is pas na de tweede wereldoorlog in Amerika ontstaan: er zijn meerdere Amerikaans-Chinese koks die claimen het gerecht bedacht te hebben. Ook van mijn versie zal vast wel ergens op internet een vergelijkbare bestaan. Dat is met het wereldwijde web onder handbereik tegenwoordig niet meer uit te sluiten.

Generaal Tso saus

Het was vooral de foto bij het recept die me deed watertanden. Alleen: vlees eet ik al jaren niet meer, dus die kip zag ik niet zitten. En ook al die suiker in de saus is niet meer zo mijn ding.
Een gemiddelde restaurant-portie bevat een overweldigend aantal van maar liefst 1300 calorieën (!), en toen ik zag dat je met zo’n portie ruimschoots over je dagelijkse zout-limiet gaat (om over de foute vetten maar niet te spreken), was ik al bijna afgehaakt.

Degradatie?

Kan het? Een gezonde, koolhydraat-gereduceerde generaal Tso? Toch de keuken in dus, en met behulp van een blik kikkererwten en een flinke aanpassing van de saus is er een heerlijke generaal Tso ontstaan. Niet ‘chicken’ maar ‘chickies’, zoals ik kikkererwten meestal in goed Denglish noem 😉 . Oké, de generaal zelf had mijn creatie misschien als degradatie gezien, misschien moet ik het daarom maar soldaat Tso noemen …

De saus is gebaseerd op tomatenpuree, en krijgt een zoete, zoute en zure smaak mee door toevoeging van resp. agavesiroop, tamari en rijstazijn. En dan ontbreekt natuurlijk de pit niet die de meeste Chinese gerechten hebben: sambal! Ik houd wel van een beetje pit dus bij mij gaat er ruimschoots sambal in, maar je kunt dat natuurlijk naar smaak aanpassen.

De generaal Tso wordt meestal met gekookte broccoli geserveerd, maar ik heb ervoor gekozen om paksoi mee te bakken. Zo krijg je meteen je portie gezonde bladgroente binnen.


Kikkererwtenschotel generaal Tsokikkererwtenschotel generaal tso

48 KH

Bereidingstijd: 25 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 blik kikkererwten
1 ui
2 tenen knoflook
1 stuk verse gember (2 cm)
2 bosuitjes
1 rode paprika
1 stronk paksoi
kokosolie om te bakken

Voor de saus:
4 el tomatenpuree
1 el rijstazijn
1 el tamari
1 el agavesiroop
1-2 tl sambal
1 tl knoflookpoeder
1 el polenta (maismeel)
100 ml water

Zo maak je het:

  1. Maak eerst de saus: meng alle ingrediënten in een kommetje goed door elkaar.
  2. Maak de ui, knoflook, bosui, gember en paprika schoon. Pel en snipper de ui, knoflook en gember. Snijd de paprika in reepjes, de bosui in ringetjes. Spoel de kikkererwten af en laat ze uitlekken.
  3. Snijd de paksoi in reepjes.
  4. Verhit wat kokosolie in een wokpan en roerbak de ui, knoflook, gember en het wit van de bosui 1 minuut. Voeg dan de paprika toe en bak nog een paar minuten.
  5. Voeg de kikkererwten toe en bak ze even mee.
  6. Voeg de paksoi toe en laat ze iets slinken (let op, gaat snel).
  7. Voeg de generaal Tso saus toe en meng het geheel goed. Laat kort koken totdat de saus iets dikker wordt.
  8. Verdeel de kikkererwtenschotel over twee borden, en garneer met de achtergehouden bosui-ringetjes, en naar wens met sesamzaad en een paar druppels sesamolie.

Tips:

  • Serveer er eventueel gekookte broccoli bij voor een extra groente shot.

Vrij van gluten, lactose, noten en suiker (bevat wel natuurlijk suikers).
Geschikt voor koolhydraat-gereduceerd.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 2    Gemiddelde: 3.5/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*