Koffie pannenkoekjes met kaneelboter

koffie pannenkoekjes met kaneelboter

Wist je al dat ik gek ben op pannenkoeken? Wie niet, zou je zeggen. Ik vind het echt comfort food, lekker met een bakkie koffie erbij. Als het weer een beetje tegenzit, dan is er niks lekkerder dan een paar pannenkoeken te bakken. En tegenwoordig gaat dat ook in een koolhydraatarme en glutenvrije versie makkelijk.

Koffie in de pannenkoek

Er staan al een aantal pannenkoek recepten op de blog. Een favoriet van mijzelf (en veel lezers) is de pannenkoek met lijnzaad. In de blog bij dat recept vertel ik je ook wat meer over de oorsprong van de pannenkoek.

Vandaag komt er een nieuwe variant in de pannenkoeken-collectie: de koffie pannenkoek. Want waarom zou je alleen koffie bij je ontbijt drinken, als het ook in je pannenkoek kan? Dat geeft een extra kick op ochtenden waarop je een zetje extra nodig hebt.

espresso pannenkoekjes met kaneelboter

Opgelet: geen zoet!

Als je een echte low carber bent, dan drink je je thee en koffie allang zonder suiker. En dus wil je deze koffie pannenkoek ook niet laten verdrinken in de ahornsiroop. Ten eerste levert dat een flinke berg ongezonde koolhydraten op, ten tweede proef je de koffiesmaak van de pannenkoek niet meer. En omdat ik persoonlijk geen voorstander van vervangende zoetstoffen ben, wordt er geen extra zoet in dit recept toegevoegd. De pannenkoekjes zelf smaken daarom absoluut niet zoet, en als je nog niet zo lang koolhydraatarm eet, is dat misschien even wennen.

Het aantal koolhydraten van deze pannenkoekjes komt op slechts 3 (per persoon), en daarom passen ze prima in een keto voedingsplan, waarin meestal niet meer dan zo’n 20 KH per dag gegeten wordt.

koffie pannenkoek in de pan

Om de koffie pannenkoekjes nog wat op te leuken, gaat er een lekkere klont kaneelboter op. De kaneel geeft toch een lichte zoete smaak aan de boter, maar niet teveel, zodat de smaak van de pannenkoek vol tot zijn recht komt.

Er zullen vast liefhebbers zijn van een niet zoete pannenkoek, maar waarschijnlijk ook mensen die er niet veel aan vinden. Ik ben benieuwd of jij de uitdaging aandurft om eens een pannenkoek zonder extra zoet te maken!


Koffie pannenkoekjes met kaneelboter

koffie pannenkoekjes met kaneelboter

3 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

4 eieren
100 gr roomkaas naturel (volvet)
2 el hennepzaad
4 gr (of 2 sticks) espressopoeder
1 tl vlozaad (psyllium vezels)
kokosolie om te bakken
2 el roomboter (kamertemperatuur)
1 tl kaneelpoeder

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
  2. Breek de eieren boven een hoge kom. Voeg de roomkaas, espressopoeder en vlozaad toe en mix het geheel tot een glad beslag. Laat een paar minuten staan.
  3. Roer ondertussen de zachte roomboter in een kommetje los met de kaneel.
  4. Verhit wat kokosolie in een klein koekenpannetje. Wacht tot de olie goed heet is. Giet dan wat beslag (zo’n 2-3 eetlepels) in de pan en draai het vuur halfhoog. Bak de pannenkoek tot je bovenop gaatjes ziet verschijnen. Keer de pannenkoek en bak nog een minuut.
  5. Bak op deze manier in totaal zes pannenkoekjes, en houdt ze warm in de oven.
  6. Schik de koffie pannenkoekjes op een bord, bestrooi ze met wat hennepzaad, en leg er wat klontjes kaneelboter op. Serveer direct.

Tips:

  • Je kunt de pannenkoeken ook in een grotere pan bakken, maar dan worden ze niet mooi rond omdat het beslag flink uitloopt, en zijn ze daardoor wat moeilijker te keren. Toch smaken ze er niet minder om!
  • Oké, als je het echt niet laten kan, dan is een drupje ahornsiroop over deze koffie pannenkoekjes best lekker …

Vrij van gluten, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, LCHF en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 4/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*