Komkommersoep met spinazie en munt

Komkommersoep met spinazie en munt

Zomer is komkommertijd. Op de Duitse televisie zijn alleen maar herhalingen te zien van krimi’s die de afgelopen jaren gedraaid hebben. En inmiddels woon ik lang genoeg in Duitsland om ze allemaal al minstens een keer gezien te hebben. Ja inderdaad, ik ben een krimi-liefhebber.

Verkoelende komkommer

Komkommertijd in de zomer betekent natuurlijk ook komkommertijd in de keuken. Want niks is lekkerder op een warme zomerdag dan een verfrissend gerecht, met bijvoorbeeld komkommer. Komkommers zitten boordevol vocht dus ze zijn ook nog eens dorstlessend. Een paar plakjes komkommer op je ogen leggen en je krijgt weer een frisse blik. Nou ja, ik eet ze liever. Natuurlijk bevatten ze weinig koolhydraten, dus je kunt gerust toeslaan.

Komkommersoep met spinazie en munt

De komkommer komt oorspronkelijk uit Azië en had toen nog een licht bittere smaak. Komkommers houden van warm, en worden om die reden in Nederland meestal in de kas gekweekt. Eigenlijk is het een echte zomergroente, maar door de kas-teelt zijn ze het hele jaar verkrijgbaar.

Waarom een augurk augurk heet

In Duitsland liggen in de zomer kleine komkommers in de schappen, die speciaal bedoeld zijn voor het inmaken. En wat krijg je dan? Inderdaad, een augurk. Een komkommer heet in het Duits dan ook ‘Gurke’. Het is nog steeds een populaire bezigheid in de Duitse keuken dat inmaken, en er dwalen vele recepten rond op het wereld wijde web. Voor de liefhebbers hier een verzameling (let op: Duitstalig).

Het woord augurk schijnt uit het Perzisch te stammen, en heeft via de Slavische landen (oguret, ogurek) zijn weg naar Duitsland gevonden (eerst Agurke, dan Gurke). In Nederland is dat augurk geworden. Maar waarom de komkommer dan komkommer heet? Tja, dat zou dan weer van het Franse ‘concombre’ stammen. Taal is een interessant ding.

Komkommersoep met spinazie en munt

In de soep

Mijn komkommer is dus in de soep gegaan. En een komkommersoep eet je natuurlijk koud! Ik ben een groot liefhebber van recepten die je op een (snik)hete dag zonder gasfornuis of oven kunt maken. Het is dan al warm genoeg, toch? En om dan alleen maar salades te eten, dat is ook weer zo wat. En daarom is een koude soep een welkome afwisseling.

Deze komkommersoep bevat naast komkommer ook nog spinazie, en wordt op smaak gebracht met verse munt. En die munt geeft nog extra frisheid aan het gerecht. Het is in een oogwenk gemaakt, zodat je weer snel van het mooie weer kunt genieten.


Koude komkommersoep met spinazie en munt

Komkommersoep met spinazie en munt

18 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 komkommer
1 avocado
100 gr spinazie (diepvries)
500 ml karnemelk
handje verse munt
versgemalen zout en peper

Zo maak je het:

  1. Maak de avocado schoon en snijd het vruchtvlees in blokjes. Schil evt. de komkommer en snijd eveneens in blokjes.
  2. Pureer de komkommer (houd een paar blokjes voor garnering achter) met de avocado, spinazie, karnemelk en munt tot een soep. Breng pittig op smaak met zout en peper.
  3. Garneer de komkommersoep met de achterhouden komkommer en nog wat munt.

Tips:

  • In plaats van munt kun je ook basilicum gebruiken.
  • Maak ook eens chłodnik, de koude bietensoep uit Polen.

Vrij van gluten, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*