Pizzabodem – glutenvrije koolhydraatarme pizza

koolhydraatarme pan pizza bodem

Pizza!

Wie lust het niet. Zo’n heerlijk, dik belegde, met veel kaas getopte … koolhydratenbom.
Want dat is het, zo’n Italiaanse pizza. De deegbodem zit echt boordevol koolhydraten. En als je een kant-en-klare pizza uit de diepvries kiest, dan komen er nog eens bergen met E-nummers, smaakversterkers, kleurstoffen en wat al niet meer bij.

Nep-kaas op de diepvries pizza

Waarschijnlijk eet je dan ook geen pizza met echte kaas maar met zogeheten analoogkaas. Laat me je uit de droom helpen: dit is dus geen kaas! Het wordt gemaakt van geraffineerde palmolie (slechte vetten), zetmeel (koolhydraten) en melk-eiwitten (koolhydraten). Het zou de smaak van kaas moeten benaderen, maar als je het mij vraag, smaakt het naar helemaal niks! Daarom worden er vaak aroma’s aan toegevoegd die ergens in een laboratorium in elkaar zijn geknutseld. En omdat het wel goede smelt-eigenschappen heeft gaat het inderdaad op kaas lijken. Maar feitelijk is het dus een chemische fabriek en heeft het helemaal niks met kaas te maken.
Mijn advies: lekker laten liggen dat diepvries-ding, en zelf pizza bakken!

koolhydraatarme pizza met rode kool en walnoten

Pizza zonder koolhydraten, het kan!

Maar, hoe maak je nu een lekkere pizza zonder al die koolhydraten, én zonder gluten? Na een aantal recepten te hebben geprobeerd met wisselend succes, kwam deze koolhydraatarme pizza als winnaar uit de bus. Vooral ook omdat deze erg makkelijk is om te maken: gewoon in de pan bakken als een soort omelet. Daarna gaat de bodem inclusief topping naar keuze nog even in de oven.

De pizzabodem wordt gemaakt van gemalen amandelen. In de low carb keuken worden veel amandelen verwerkt, vaak in de vorm van amandelmeel. En dat is duur. Ik heb gemerkt dat in de meeste gevallen gemalen amandelen het ook prima doen. En dat is een stuk goedkoper dan amandelmeel. Het is ook nog eens makkelijk verkrijgbaar (gewoon in de supermarkt), wat van amandelmeel niet gezegd kan worden.

De pizza wordt niet heel groot, maar vult goed. Met meteen maar een lekker voorstel erbij voor het beleggen van deze glutenvrije koolhydraatarme pizza.

Wat is jouw favoriete vegetarische pizza-topping?


Koolhydraatarme pizza bodem

koolhydraatarme pizza bodem2 KH (alleen de bodem natuurlijk)

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 10 minuten oventijd)

 

 

Je hebt nodig voor 1 glutenvrije pizzabodem:

2 eieren
2 el geraspte parmezaanse kaas (zo fijn mogelijk)
2 el gemalen amandelen
1/4 tl (wijnsteen) bakpoeder (kan ook zonder)
kruiden: peper, zout, italiaanse kruiden of basilicum
kokosolie om te bakken

Topping-voorstel: ricotta, rode ui, gorgonzola, verse vijgen, balsamico crème.

Zo maak je het:

  1. Doe alle ingrediënten behalve de kokosolie in een kom en mix met een mixer op de hoogste stand (is zo gebeurd).
  2. Verhit de kokosolie in een koekenpan (niet al te groot) en doe de bodem mix erin. Bak net als een omelet aan beide zijden in 6-8 minuten goudbruin.
  3. Leg je pizzabodem op een ovenrooster (bakpapier eronder) en beleg ze naar wens. Doe de pizza nog 10 minuten in de oven (voorverwarmd op 200° C) zodat het beleg ook lekker meebakt.
  4. Op de foto is de pizza belegd met: ricotta, rode ui, gorgonzola, verse vijgen en wat balsamico crème.

Tips:

  • Je kunt met het beleg van deze pizza zo veel variëren als je wilt! Kijk hier voor meer pasta, pizza en co. recepten.

Vrij van gluten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, Primal en LCHF.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 10    Gemiddelde: 3.4/5]

2 Reacties

  1. Vond de bodem verassende! Toen ik deze aan het bakken was in de pan was ik even bang dat hij wat zompig zou worden. Toen die uit de oven kwam zat er meer bite aan dan ik had verwacht! Kruiden en zout/ peper zijn vereist! Maar een prima alternatief voor de klassieke bodem wat mij betreft!

    • Hoi Michiel!
      Zoals met veel koolhydraatarme alternatieven is de smaak en consistentie toch vaak anders als het origineel, maar vaak niet minder lekker vind ik zelf. Deze pizzabodem maak ik zelf dan ook regelmatig.
      Leuk te lezen dat jou ook gesmaakt heeft!

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*