Koolrabi ovenschotel met feta

koolrabi ovenschotel

Het is volop herfst in Bremen. En het huis waar ik woon is omgeven door enorme eiken. Ik moet ondertussen bijna met een helmpje op naar buiten, want je wordt ‘aangevallen’ door vallende eikels. Ook met fietsen is het oppassen geblazen: de fietspaden liggen vol met herfst-munitie uit de bomen.

kastanjes herfst Bremen

Dag van de Duitse eenheid

De blog van vandaag is gepubliceerd op 3 oktober, de dag van de Duitse eenheid. Dat is een nationale feestdag hier, helaas dit jaar op zaterdag 🙁 . Geen vrije dag van de baas dus.

De dag van de Duitse eenheid wordt sinds 1990 gevierd, het jaar waarin Oost- en West-Duitsland weer één werden. Aanvankelijk zou deze dag op 9 november gevierd worden, de dag dat in 1989 de Berlijnse muur viel en de eenwording in gang werd gezet. Uiteindelijk is gekozen voor 3 oktober, de dag in 1990 dat de samenvoeging officieel afgerond is. Het is de enige landelijke feestdag in Duitsland: alle andere feestdagen worden bepaald door de deelstaten. Zo heeft Bayern bijvoorbeeld “Maria Himmelfahrt” dag (15 augustus), een feestdag die niet voor de andere deelstaten geldt.

Elk jaar wordt op 3 oktober het landelijke volksfeest in één van de deelstaten georganiseerd, in Berlijn zijn er elk jaar festiviteiten. Dit jaar, tevens 25-jarig jubileum, is Frankfurt uitverkoren, helaas wel een stukje rijden van Bremen vandaan. Ik blijf dus thuis, maar hoef me evengoed niet te vervelen hoor. Prachtig weer, dus hup op de fiets naar de Herfstmarkt in de wijk Überseestadt. Daar kun je lekker langs kraampjes struinen met allerlei lekkers, de nadruk ligt op natuur-producten en biologische teelt.

Duits recept

Omdat het vandaag dus een nationale Duitse feestdag is, heb ik gekozen voor een recept met koolrabi. Koolrabi wordt volop geteeld en gegeten in Duitsland. Buiten Duitsland wordt het gezien als typisch Duitse groente. Het is een groentesoort die je ook rauw kunt eten, maar voor deze ovenschotel wordt de koolrabi eerst voorgekookt zodat ze lekker zacht wordt. Ik heb ze voor deze ovenschotel gecombineerd met het natuurlijke superfood broccoli.

Kohlrabi ovenschotel feta

Koolrabi is zoals de meeste groente super-gezond, en koolhydraatarm (4KH per 100 gram). Ze zit boordevol vitaminen en mineralen, en zou helpen bij afvallen. Tevens is het goed voor je hart en bloedvaten om koolrabi te eten. Maar het is vooral lekker natuurlijk. En in dit recept wordt het extra lekker door de combinatie met feta.

Ik houd de blog kort vandaag. Hier komt het recept, ik ga lekker struinen op de Herfstmarkt!


Koolrabi ovenschotel met fetakoolrabi ovenschotel

21 KH

Bereidingstijd: 15 minuten (plus 45 minuten oventijd)

Je hebt nodig voor 2 personen:

1 koolrabi
1 stronk broccoli
1 ui
1 teen knoflook
200 gr verse spinazie
100 gr ricotta
150 gr feta
2 el gemalen amandelen
zout, peper, nootmuskaat, paprikapoeder
beetje olijfolie
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de koolrabi en snijd in blokjes. Maak de broccoli schoon en snijd in kleine roosjes. Pel en snipper de ui en knoflook. Was de spinazie en gebruik een sla-centrifuge om ze droog te maken. Snijd de feta in blokjes.
  3. Kook de broccoli en koolrabi (kan samen in de pan) in 5-6 minuten beetgaar. Giet af.
  4. Verhit wat kokosolie in een pan en bak de ui en knoflook aan. Doe de spinazie erbij en laat slinken. Roer van het vuur af de ricotta erdoor, breng op smaak met zout, peper en een snuf nootmuskaat. Schep de broccoli en koolrabi erdoor.
  5. Schep het geheel in een ovenschaal. Verdeel de feta erover en strooi dan de amandelen erover. Bestrooi met paprikapoeder en sprenkel er een beetje olijfolie over (helpt de schotel te laten bruinen in de oven).
  6. Bak de ovenschotel in 20 minuten gaar.

Tips:
Gebruik in plaats van feta een andere pittige kaassoort, bijvoorbeeld een schimmelkaas.

Vrij van gluten, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 6    Gemiddelde: 2.8/5]

2 Reacties

    • Hoi Linda, dat is leuk om te lezen! Koolrabi is deze week hier in de aanbieding, dus het is voor mij ook weer hoog tijd om deze lekkere schotel klaar te maken!
      Hartelijke groet, Conny

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*