kuku bademjan aubergine eieren

Kuku bademjan, Persische omelet met aubergine

Het is maart! De lente komt eraan … hoewel je dat aan het weer nog niet echt kunt merken.
Nederlanders praten graag over het weer. Ook Duitsers doen dat graag. Er zijn zelfs een aantal leuke Duitse weer-termen die gebruikt worden als het om het weer gaat.

kuku bademjan persisch eieren koolhydraatarm

Het weer op z’n Duits

Das Hundewetter
Kennen we ook in Nederland, en meer dan ons lief is: hondenweer. Je weet wel, van dat weer waar je je hond nog niet in uit wilt laten. En waarbij je, indien van toepassing, blij bent dat je geen hond hébt die je uit moet laten.

Du siehst aus wie ein begossener Pudel!
Bakken met regen? In Nederland zie je eruit als een verzopen kat, in Duitsland als een doorweekte poedel. Ik weet niet wat charmanter is …

Das Kaiserwetter
Het tegenovergestelde van een hond is een keizer. In Duitse weer-termen dan, want als er prachtige blauwe luchten zijn en de zon staat hoog aan de hemel, dan noemt met dat keizerweer. Het Nederlandse equivalent komt niet zo gauw bij me op. Zal er wel mee te maken hebben dat het niet vaak keizerweer in Nederland is.

sankt peter ording kaiserwetter
Kaiserwetter in Sankt Peter Ording (2016)

Etwas Sonne tanken
Tanken doe je in Duitsland niet alleen met de auto aan de pomp. Nee, dat doe je ook als je bij mooi weer met zon erop uit trekt. Zon tanken doen we in Nederland gelukkig zo af en toe ook.

Die Affenhitze
Hoog zomer en temperaturen rond of ver boven de 30 graden. Een niet uit te houden hitte. In Nederland vallen de mussen dood van het dak, in Duitsland zijn het de apen die het bij zo’n hitte moeten ontgelden. En waarschijnlijk uit de bomen pletteren.

Ein Gesicht wie sieben Tage Regenwetter
Deze term heeft niet letterlijk met het weer te maken, maar geeft aan dat – zoals we in Nederland zeggen – je gezicht op onweer staat. Een boze bui dus. In Duitsland heb je dan een gezicht als zeven dagen regen.

Das Schietwetter
Een typisch Noord-Duitse weer-term is het Schietwetter. Hetgeen letterlijk betekent dat het sch..t-weer is. Slecht weer met veel regen dus. In Nederland hoor je vaak de term takkenweer, een iets nettere uitdrukking voor waardeloos weer.

kuku bademjan persische omelet eieren

Eieren gaan altijd

Of het nu Schietwetter of Kaiserwetter is, een eitje gaat er altijd in. Het recept van vandaag komt uit Perzië en heet daar Kuku Bademjan, ofwel omelet met aubergine. Maar eigenlijk is het meer een frittata. Het is een ideaal lunch-gerecht, wat natuurlijk ook als ontbijt genuttigd kan worden.

Persische gerechten zijn over het algemeen mild gekruid, zo ook deze omelet. Ik top ze graag met het door mij meest geliefde kruidenmengsel ter wereld: za’atar. En sprenkel er nog wat extra sumak over, want de fris-zure smaak van sumak doet het echt goed in combinatie met eieren.
In de originele kuku recepten wordt saffraan gebruikt. Persoonlijk is me dat voor een gerecht als dit iets te prijzig, daarom gebruik ik kurkuma. Zo pak je meteen de gezondheidsvoordelen van kurkuma mee (lees hier meer)!

Of maart al echt lente gaat brengen? Maakt niet uit, toch? Kuku bademjan smaakt heerlijk als de regen tegen de ramen tikt, maar ook op het balkon in de zon.


Kuku bademjankuku bademjan aubergine eieren
Persische omelet met aubergine

11 KH

Bereidingstijd: 25 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

4 eieren
1 aubergine
1 ui
1 tl kurkuma
1 el gedroogde munt
1 flinke draai vers gemalen zwarte peper
2 tl berberissen
kokosolie om te bakken
garnering: za’atar en sumak

Zo maak je het:

  1. Verhit de oven voor op 200 graden.
  2. Pel en snipper de ui. Kluts de eieren los in een kom, samen met de kurkuma, munt, peper en berberissen
  3. Snijd 6-8 dunne plakken van de aubergine, snijd de rest in blokjes. Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak eerst de plakken aubergine tot ze goudbruin en gaar zijn. Neem ze uit de pan.
  4. Verhit nog wat kokosolie in dezelfde pan en roerbak de ui en aubergine-blokjes tot ze goudbruin en gaar zijn.
  5. Giet dan het ei-mengsel erover en leg daar de gebakken plakken aubergine in. Laat de omelet in ongeveer 5 minuten stollen. Zet de kuku bademjan vervolgens nog 5-8 minuten in de oven tot de bovenkant gestold is en de frittata gaar.
  6. Verdeel de kuku bademjan over twee borden en bestrooi met za’atar en sumak.

Tips:

  • Serveer er een frisse salade bij, en je hebt een complete maaltijd.
  • Als je geen berberissen en/of sumak kunt krijgen, voeg dan het sap van een halve limoen toe aan het ei-mengsel.

Vrij van gluten, lactose, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Paleo.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Deel dit recept

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *