Lavendel pannacotta met asperges

Lavendel pannacotta met asperges

Had ik al je verteld dat ik momenteel elke dag asperges eet? Ik kan er geen genoeg van krijgen. Maar elke keer hetzelfde op je bord is ook weer zo wat, dus ik varieer wel. Kijk maar naar de asperge-recepten op de blog, als je inspiratie nodig hebt.

Variëren met asperges

Geïnspireerd door een verhaal van een vriendin vorig jaar, die vertelde over een heerlijk diner dat ze in een restaurant ergens in Nederland voorgeschoteld had gekregen, is deze week een nieuw recept met asperges in de keuken van Con ontstaan. En het is er eentje welke je niet verwacht: asperges als dessert!

Lavendel pannacotta met asperges

 

Asperges hebben een tamelijk neutrale smaak, en daarom kun je de lekkerste combinaties ermee maken. Ze smaken naturel heerlijk, maar ook in een pittige Aziatische roerbakschotel of in een frittata met Provençaalse kruiden doen ze het goed. En je kunt er heerlijke salades mee maken. Dus waarom niet eens asperges in een toetje? Dat was dus wat mijn vriendin zo lekker had gevonden in dat restaurant, een dessert waarin asperges waren verwerkt. En met dat idee ben ik aan de slag gegaan.

Lavendel pannacotta met asperges

 

Kost wel tijd, maar is niet moeilijk

Met het warme weer van de laatste dagen kwamen bij mij herinneringen naar boven van warme Zuid-Franse vakanties van weleer. En daar heb ik zelf het ultieme dessert ever gegeten. Het restaurant stond in Saint Rémy de Provence (en bestaat inmiddels helaas niet meer), het dessert was een lavendelijs met chocolade-brioche. Ik heb al heel wat lekkere toetjes op in mijn leven, maar beter als deze gaat niet. Alsof een engeltje …

Twee ideeën gecombineerd dus: asperges én lavendel in een toetje. En dit is het resultaat geworden. Ik geef je… lavendel pannacotta met asperges.

Lavendel pannacotta met asperges

 

Ik beloof je dat het niet moeilijk is om te maken, je hebt alleen wel tijd nodig. De lavendelbloemen hebben tijd nodig om hun smaak aan de room af te geven, en de pannacotta heeft natuurlijk tijd nodig om op te stijven. De handelingen om dit gerecht te maken zijn echter eenvoudig: iedereen kan het.

Over het recept: ik heb zelf glutenvrije amandelroom gebruikt, maar als je dat niet kunt krijgen dan kun je ook een mengsel van kokosroom en amandelmelk gebruiken. Lavendelbloemen kun je als je zo gelukkig bent dat je een eigen tuin hebt, natuurlijk zelf plukken (in het seizoen dan). Je kunt ze ook kopen, bijvoorbeeld bij Dille & Kamille. Wat er overblijft van de lavendel kun je in linnen zakjes in je kledingkast leggen. Mmm, dat ruikt lekker naar zomer!


Lavendel pannacotta met aspergesLavendel pannacotta met asperges

5 KH

Bereidingstijd: 15 minuten (plus 1 + 3 uur wachttijd)

Je hebt nodig voor 2 personen:

3 dikke witte asperges, gekookt en afgekoeld
100 ml amandelroom (of 100 ml kokosroom en 100 ml ongezoete amandelmelk)
1 tl lavendelbloemen
1 el agavesiroop
2 el amandelmelk
3 gr agar

Zo maak je het:

  1. Verwarm de amandelroom in een steelpannetje handwarm. Zet het vuur uit en voeg de lavendelbloemetjes toe. Roer door.
  2. Laat de lavendelroom minstens een uur staan, roer af en toe door.
  3. Zeef de lavendelroom en doe de room terug in de steelpan.
  4. Snijd de gekookte asperges in stukjes en doe ze in de lavendelroom. Pureer het geheel met de staafmixer.
  5. Meng 2 eetlepels amandelmelk in een kommetje met de agar. Voeg dit al roerend toe aan het lavendel-asperge mengsel en breng aan de kook. Laat minstens 2 minuten koken, zodat de agar zijn werk goed kan doen.
  6. Doe de lavendel pannacotta in twee mooie glaasjes. Laat de lavendel pannacotta zo 15 minuten afkoelen. Zet ze dan in de koelkast en laat minstens drie uur opstijven.

Tips:

  • De smaak van lavendel combineert geweldig met chocolade.
  • Agar is een vegane gelatine gemaakt van zeewier, en neutraal van smaak.

Vrij van gluten, lactose en suiker (bevat wel natuurlijk suikers).
Geschikt voor koolhydraatarm, Paleo, keto en LCHF.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 4/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*