leipziger allerlei asperges

Leipziger allerlei

Ik heb je gewaarschuwd. Het is aspergetijd, ook op Con-serveert vliegen de asperges je om de oren. Figuurlijk dan natuurlijk. Want als je in Bremen woont en je hebt quasi in je achtertuin de aspergevelden liggen (Hof Kaemena), dan ontkom je er niet aan. En ik offer me graag op, want asperges zijn super lekker, super veelzijdig, en super koolhydraatarm. Een win-win-win dus!

Duitse specialiteiten

In Duitsland worden asperges volop gegeten. Maar niet alleen asperges staan als Duitse specialiteit op menig menukaart. Hoewel de Duitse keuken bij de meesten niet als enorm fantasierijk bekend staat (en dat is ze in mijn ogen ook niet), is er genoeg lekkers waarvan minstens de Duitser vindt dat het typisch Duits is. Zo zijn er bijvoorbeeld pfifferlingen (cantharellen) en bärlauch (daslook).

asperges

En dan zijn er de streekgerechten. En omdat Duitsland zo’n groot land is, zijn dat er veel te veel om op te noemen. In het noorden vind je logischerwijs veel vis (Büsumer vissoep bijvoorbeeld), in het zuiden in de Biergarten de obazda, een Beierse kaasspread. Rote Grütze is een soort vruchtenmoes, eveneens uit het noorden, die met vanillesaus geserveerd wordt.

Stedelijke specialiteiten

Ook veel steden hebben zo hun eigen gerecht. Bremen heeft de Bremer Knipp. Iets wat ik zelf nog voor geen honderdduizend euro zou eten. Ten eerste is het vlees, ten tweede ziet het eruit alsof het twee weken in de zon heeft gelegen voordat het de pan in ging. Maar de Bremer*innen zijn er gek op. Nog iets typisch Bremisch: Grünkohl met Pinkel. Die kool kennen wij als boerenkool, de Pinkel is een soort worst. Alweer vlees dus.

Of de hamburger ook echt uit Hamburg komt, is niet duidelijk. Het vermoeden is dat het broodje met gehakt vlees door Duitse immigranten in Amerika is geïntroduceerd, maar harde bewijzen zijn er niet. Toch willen Nederlandse vrienden waarmee ik Hamburg bezoek, altijd in Hamburg een hamburger eten 😉 .

Berlijn heeft zijn Berliner bol, een soort donut met vruchtenmoes gevuld. En het grappige is, dat die in Berlijn zelf heel anders heet, namelijk … Pfannkuchen. Echt waar!
In Nederland is de Berliner bol meestal gevuld met pudding in plaats van vruchtenmoes.

Van alles uit Leipzig

Het gerecht dat ik voor de blog hebt gekozen komt uit Leipzig en heet (hoe toepasselijk) Leipziger allerlei. Dit is een groente gerecht dat oorspronkelijk bestond uit doperwten, asperges, wortelen en morieljes, een soort paddenstoel. De klassieke versie bevat tevens rivierkreeftjes. Tegenwoordig bestaan er vele varianten, die bijna altijd bloemkool bevatten.

En ook dit gerecht heeft weer een verhaal (waar of niet). Het gerecht is rond 1835 bedacht om armoedzaaiers na de oorlog met Napoleon uit het rijke Leipzig te weren. Het voorstel was om al het spek te verstoppen en alleen nog groente op tafel te zetten, met misschien een rivierkreeftje om het op te leuken. Als een bedelaar dan om eten zou vragen, dan zou hij in plaats van vlees een schaaltje groente in bouillon krijgen. En dan zouden vast en zeker alle armoedzaaiers richting Dresden of Hall vertrekken.

Omdat rivierkreeftjes niet altijd makkelijk te krijgen zijn, en ook niet ieder zijn ding, heb ik een vegetarische versie van de Leipziger Allerlei gemaakt. Er komen in dit recept eieren aan te pas, die in een fris romig sausje liggen. Lekker koolhydraatarm dus!


Leipziger allerleileipziger allerlei asperges

20 KH

Bereidingstijd: 25 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

4 eieren, hard gekookt en gehalveerd
400 gr bloemkool
100 gr wortelen
150 gr sperziebonen
150 gr asperges (ik nam groene)
1 tl gistvrije bouillonpoeder
1 bekertje zure room
50 gr Griekse yoghurt
vers gemalen peper en zout
1 klontje roomboter
1 tl dille

Zo maak je het:

  1. Maak de bloemkool schoon en snijd ze in roosjes. Maak de wortels schoon en snijd ze in plakjes. Maak de sperziebonen schoon, halveer lange exemplaren. Doe alles bij elkaar in een pan met voldoende water en het bouillonpoeder, en kook de groente in 6-8 minuten beetgaar (niet te zacht).
  2. Snijd ondertussen het houtige einde van de asperges en als je witte gebruikt, schil ze zorgvuldig. Snijd ze in stukken van ongeveer 4-5 cm. Kook de asperges in 4-5 minuten beetgaar.
  3. Maak ondertussen het sausje voor de eieren: meng de zure room met de Griekse yoghurt en dille, en breng pittig op smaak met zout en peper.
  4. Giet de groente af en meng de asperges er voorzichtig door. Verhit de boter in een pan maar laat ze niet bruin worden. Doe de groente erbij en roerbak het geheel 2 minuten op middelhoog vuur.
  5. Verdeel de Leipziger allerlei (met de boter) over twee borden, schenk de saus ernaast en leg daar de gehalveerde gekookte eieren in. Bestrooi met nog wat dille.

Tips:

  • Natuurlijk kun je met de groente in dit recept variëren. Het eigent zich dan ook uitermate om restjes op te maken.

Vrij van gluten, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]


Deel dit recept

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *