Marokkaanse bloemkool couscous met geroosterde pompoen

Marokkaanse bloemkool couscous met geroosterde pompoen

Het is alweer veel te lang geleden dat er een aflevering wereldkruiden op de blog is verschenen. Maar vandaag is het dan eindelijk weer zover: Marokko is aan de beurt! En dus wordt er gekookt met ras el hanout, het meest bekende kruidenmengsel van Marokko.

Geen ras el hanout is hetzelfde

Ras el hanout is weer zo’n kruidenmengsel waarvan tig variaties bestaan. Elke handelaar in Marokko heeft zo zijn eigen mengsel. In de meeste mengsels zitten wel 20 tot 30 verschillende soorten kruiden, maar er bestaan er ook met wel 50 soorten. Geen wonder dat er zoveel verschillende soorten ‘ras’ bestaan! Er zitten kruiden in zoals kardemom, kaneel, zwarte peper, gember, kurkuma, en ga zo nog maar even door.

ras el hanout

Ras el hanout betekent overigens ‘hoofd van de winkel’, waarmee wordt bedoeld ‘het beste wat de handelaar te bieden heeft’. Ras el hanout doet het goed bij vlees, maar helaas (not :-D ) op deze blog geen vleesrecepten. Gelukkig doet ras el hanout  het ook goed met couscous. Nou ja, goed is dat niet want couscous is natuurlijk koolhydraatrijk, en ook niet glutenvrij. Daarom maak ik liever koolhydraatarme bloemkool ‘couscous’, en daarbij smaakt het ook prima!

Marokkaans koken

De tajine is enorm populair in Marokko. Het is een soort aardewerken schaal met kegelvormige deksel. Door de vorm van de deksel loopt kookvocht wat verdampt weer terug het gerecht in. Zo worden heerlijke stoofschotels gemaakt.
Koken in Marokko is vooral de taak van de vrouw. Een maaltijd wordt meestal begonnen met een salade, dan volgt een tajine (vaak met lam of kip), en dan nog een schaal couscous met groente. Afgesloten wordt met verse muntthee.

Waar koop je ras el hanout?

Ras el hanout koop je tegenwoordig gewoon in de meeste supermarkten. Ook online zijn er legio soorten te koop. Mijn ras el hanout komt uit Hamburg, gekocht in het leukste warenhuis van Hamburg, het Alsterhaus. Op de hoogste etage vind je de culinaire lekkernijen. Die kun je kopen om mee naar huis te nemen, maar je kunt er ook daar van eten. En je kunt er ook gewoon gezellig een uurtje sjiek aan de champagne-bar gaan hangen. Goh, het wordt weer tijd om een keertje naar Hamburg te gaan geloof ik ;-) !

marokkaanse pompoen couscous

In deze tijd van het jaar kom ik gewoon niet om pompoen heen. Als ik ze in de winkel zie liggen, dan MOET ik er gewoon eentje meenemen. Elke keer dat ik boodschappen doe dus  :-) . Ik weet dat ze toch wel op gaan. Ontbijt, lunch, soep, maakt niet uit.

Dit keer verdwijnt er pompoen in een Marokkaanse couscous schotel. Nee, niet in een tajine want die heb ik niet. En nee, zoals gezegd niet met gewone couscous maar met bloemkoolrijst of bloemkool couscous (je kent het wel: kleine bloemkoolroosjes fijnmalen in de keukenmachine tot je een couscous consistentie hebt). We blijven natuurlijk wel een beetje op de koolhydraten letten!

bloemkool couscous pompoen vijgen

Marokkaanse bloemkool couscous met geroosterde pompoen

Con
In deze tijd van het jaar kom ik gewoon niet om pompoen heen. Vandaag gaat-ie in een Marokkaanse schotel met bloemkool couscous.
Bereidingstijd 15 minuten
oventijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans
Porties 2 personen
Koolhydraten 28 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1/2 hokkaido pompoen in schijven (hoeft niet geschild te worden)
  • 1 el olijfolie
  • versgemalen zout en peper
  • 1 ui
  • 1 knoflookteentje
  • 1 tl ras el hanout
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/2 tl kurkuma
  • 400 gr bloemkool "couscous" gemalen in de keukenmachine
  • kokosolie om te bakken
  • gehakte pistache noten, peterselie, verse vijg in partjes, de achtergehouden pompoenschijven voor de garnering

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Leg de pompoenschijven op een met bakpapier beklede ovenplaat en sprenkel de olijfolie erover. Maal er verse peper en zout over, bak de pompoen in 20-25 minuten in de oven gaar. Houd een paar schijven pompoen apart voor garnering, snijd de rest in blokjes.
  • Pel en snipper de knoflook en de ui.
  • Verhit wat kokosolie in een koekenpan en bak de ui en knoflook een paar minuten. Voeg de ras el hanout en een flinke snuf kaneel toe. Meng dan de geroosterde pompoenblokjes erdoor.
  • Voeg de bloemkool couscous en de kurkuma toe en roerbak het geheel maximaal 2 minuten.
  • Verdeel de bloemkool couscous over twee borden, en bestrooi met de gehakte pistache noten en peterselie. Leg er partjes vijg en de achtergehouden pompoenschijven op en dien op.

Tips

  • Voeg voor een extra Marokkaans tintje een heel klein handje rozijnen aan de bloemkool couscous toe (wel extra koolhydraten).

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *