Mokka ijsjes

Mokka ijs

De zomer nodigt altijd uit om naar buiten te gaan. De keuken is dan niet altijd mijn favoriete plek van het huis, zeker niet als de oven aanstaat. Het is natuurlijk altijd prettig om niet lang in de keuken te hoeven staan, maar in de zomer is dat voor mij nog belangrijker. Ik geniet liever van de zon en de buitenlucht!

Vroeger … in Nederland

Toen ik nog in Nederland woonde en werkte, had ik behoorlijk lange reistijden van en naar het werk. Gemiddeld was ik 4 uur per dag in totaal onderweg. En soms zaten er wel uitschieters tussen, als er bijvoorbeeld een ongeval op de route was.
Ik woonde destijds in Brabant en werkte in Den Haag. Reizen via Rotterdam dus. Maar er zijn zelfs dagen geweest dat ik via Amsterdam naar huis ben gereden, omdat er echt geen andere mogelijkheid was om vanuit Den Haag richting het zuiden te komen.

Ik word nog steeds niet vrolijk als ik er aan terug denk. En ik snap allang niet meer hoe ik het zo lang volgehouden heb (5 jaar). Maar ik ben wel kampioen snel-koken geworden in die jaren 😉 !
Ik kon om half acht thuis komen en om kwart voor acht met het hele gezin zitten eten. En ik moet bekennen dat er in die jaren menig kant-en-klaar pakje en zakje bij mij in de pan belandden. Ik dacht er gewoon niet over na wat ik eigenlijk at, wilde gewoon snel een bord met eten op tafel.

Low carb koken tijdrovend?

mokka ijsco koolhydraatarmTegenwoordig heb ik meer tijd om te koken. Maar het is toch ingesleten hoor, ik vind het gewoon niet leuk om erg lang in de keuken te staan. Hoe leuk ik koken ook vind! Ik vind het altijd jammer als je meer dan een uur in de keuken bezig bent geweest, en binnen vijf minuten is je bord leeg gegeten. Heb ik daar zo mijn best voor gedaan?
Nee, de investering moet voor mij wel lonend zijn. En omdat je er nu eenmaal geen uur over doet om je bord leeg te eten (ik in ieder geval niet), moet je de winst aan de andere kant zien te behalen: het koken dus.

Inmiddels heb ik geleerd dat koken zonder pakjes en zakjes helemaal niet langer duurt! Of in ieder geval niet veel langer. OK, als ik een krop sla moet schoonmaken, kost dat meer tijd dan dat ik een zak kant-en-klaar sla openmaak (helemaal als je nog steeds een slacentrifuge moet kopen ha ha). Maar dat uur ga ik er niet mee volmaken hoor. En het maken van een Indiase vegetarische curry duurt echt niet langer dan het openmaken van die pot kant-en-klaar saus met E-nummers en wat al niet meer. Als je een scheut kokosmelk, een beetje tomatenpuree en wat garam masala kruiden door je pan met groente roert, dan ben je er al.

Zomer? IJs!

Laat mij in de zomer dus maar makkelijke tijdbesparende recepten maken. Ook voor ijs. Heerlijk toch, om je eigen koolhydraatarme ijs te eten als het een mooie zomerdag is?
Omdat ik geen ijsmachine heb (en trouwens ook niet wil hebben), maak ik meestal het ouderwetse ijs-op-een-stokje. Lekker met fruit (klik hier voor recept), want fruit-ijs is mijn favoriet. Toch heb ik dit keer eens een niet-fruit ijsje gemaakt, en eerlijk is eerlijk: deze mokka ijsjes zijn erg goed gelukt! Ik vind dit mokka-ijsje net zo lekker als mijn fruit-ijsjes. Waarschijnlijk komt dat omdat er koffie in zit, en de onvervalste koffieleut in mij vind het dan al snel goed 🙂 !

Het maken van deze mokka ijsjes kost je hooguit 15 minuten. Daarna kun je lekker in de zon gaan zitten met een goed boek, en ondertussen wachten tot ze bevroren zijn. En dan: smikkelen maar!

Mokka ijsjes

Bereidingstijd: 15 minuten (plus 1 uur wachttijd)
KH/carbs: 3 (per ijsje)
Nodig voor 6 ijsjes:
  • 250 ml slagroom (of sojaroom voor een vegane lactosevrije versie)
  • 50 ml kokosroom / crème, bijvoorbeeld deze van AH)
  • 1 kopje sterke espresso
  • 1 tl carob poeder
  • 1 tl cacao
  • 1 el dadelsiroop
Zo maak je het:
  1. Meet 80-100 ml van de slagroom af en verdeel dit over de zes ijs-vormpjes. Zet minimaal 10 minuten in de vriezer.
  2. Zet ondertussen 1 kopje sterke espresso en laat afkoelen.
  3. Meng ondertussen de resterende slagroom met de kokosroom, carob, cacao, dadelsiroop en afgekoelde koffie.
  4. Haal de ijs-vormpjes weer uit de vriezer en verdeel het mokka-mengsel erover. Zet minimaal 1 uur terug in de vriezer.
Variatie:

  • Je kunt ook kokosmelk in plaats van kokosroom gebruiken, het ijs wordt dan wel wat minder romig.
  • Meng nog wat cacao-nibs door het mokkamengsel.
_________________________________________
Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*