Nip-Cons – vegane carob rijstkoekjes

nipcon koolhydraatarme carob rijstkoekjes

Ken jij ze nog? Die chocolade rijstkoekjes? Die in een witte verpakking zaten en die eigenlijk altijd allemaal in één sessie opgegeten werden? Te lekker …

Japans?

Je vindt ze nog steeds in sommige supermarkten. Nippon heten ze.

Nippon origineel rijstkoekjes
(Bron: Hosta company)

Dan denk je dus dat het Japanse rijstkoekjes zijn … niet dus. Het is een Duits fabrikaat. Het is een geliefde snack voor onderweg (tankstation-voer) en op kantoor.
Waarom ze Nippon heten? Geen idee. Het zal wel iets met marketing te maken hebben, maar daar heb ik geen verstand van.

Mijn moeder nam vroeger wel eens een pakje van die Nippons mee. Zie hier één van mijn jeugdzondes: bij eentje kon ik het ab-so-luut niet laten. Echt verslavend hoor, die dingen. En dan eet je dus niet de meest gezonde koekjes: geharde vetten en veel suiker. In de ingrediëntenlijst staan er zo al vijf verborgen (ze heten niet letterlijk suiker, ze zijn het wel). En dan zit er ook nog eens tarwe (en dus gluten) in. En veel koolhydraten natuurlijk. Maar lekker dat ze waren!
Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo’n Nippon gegeten heb. Is toch zeker wel meer als tien jaar geleden. Maar ik herinner me de smaak als de dag van gisteren. Mmmm…

nipcon-beslag

Lang leve de bibliotheek

Nu wil het toeval dat ik onlangs in de bibliotheek hier in Bremen een paar vegane kookboeken van Attila Hildmann heb meegenomen. Voor inspiratie natuurlijk. Want hoewel ik niet vegan ‘ben’, en waarschijnlijk ook wel nooit zal worden (kaas is véééél te lekker), vind ik vegan koken een hele interessante en vindingrijke manier van koken.
Attila Hildmann is trouwens de vegan-goeroe van Duitsland. Voor geïnteresseerden is hier een link naar zijn site.

Dus ik plofte afgelopen week op een regenachtige middag (die zijn er helaas genoeg deze zomer), met een kop rooibosthee en een kookboek op de bank. En zie hier: Attila heeft een vegane en gezonde versie van de Nippons bedacht! Nou, die wil ik wel koolhydraatarm maken.

De low carber en rijst

Als echte low carber ben ik een beetje huiverig voor het eten van rijst, want daar zitten veel koolhydraten in. Maar voor deze rijstkoekjes heb ik een uitzondering gemaakt, en heb ik zowaar (tromgeroffel) een pak gepofte rijstwafels gekocht. Aangezien de rijst gepoft wordt, komt er veel lucht bij en lucht bevat zover ik weet nog steeds geen carbs ha ha.
Naschrift 2016: je kunt de rijst vervangen door gepofte boekweit. Nog steeds carbs, maar lagere GI (lees hier meer over de gezondheidsvoordelen van boekweit). De koekjes worden wel iets kruimeliger en daardoor iets moeilijker te snijden … lees: rustiek 😉 (in mijn geval dan, want de gepofte boekweitkorrels zijn kleiner dan gepofte rijst).

nipcon koekjes

Dan heb ik een deel van de gepofte rijst in het recept vervangen door walnoten. Leek me gezonder en koolhydraatarmer. O, en lekkerder natuurlijk. Maar speciaal voor één van mijn familieleden: voor een notenvrije versie kun je de walnoten achterwege laten en een extra rijstwafel toevoegen.
En als laatste aanpassing heb ik geen cacao maar carob gebruikt. Carob is van nature iets zoeter, zo hoef je minder zoetstof toe te voegen, scheelt ook weer koolhydraten.

Eigenlijk is er niet heel van het recept van Attila overgebleven …

Aan de slag in de keuken dus … en voilà: heerlijke koolhydraatarme, tarwevrije, glutenvrije (en als je wilt notenvrije) carob rijstkoekjes. OK, ze zien er iets minder strak uit dan de echte. Rustiek, noem ik dat.
En ik heb ze gedoopt: ze heten geen Nippons maar … Nip-Cons 😉 . Manlief vind ze echt super lekker.
Ter vergelijking: 2 Nippons (25 gr) bevatten 15 koolhydraten, 1 Nip-Con van 23 gram bevat 7 koolhydraten. En is veel gezonder en lekkerder natuurlijk.

nipcon koolhydraatarme chocokoekjes

Er is alleen één probleem … Nip-Cons zijn echt net zo verslavend als de originele Nippons !!
Kun jij er vanaf blijven?


Nip-cons, vegan carob rijstkoekjes

nipcon koolhydraatarme carob rijstkoekjes7 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 8 koekjes:

50 gr cacaoboter (te koop bij bio-winkels en bij AH)
20 gr carob poeder (te koop bij bio-winkels en on-line)
50 gr amandelpasta (te koop bij AH, of bio-winkels)
1/2 tl gemalen vanille
20 gr dadelsiroop
1 snufje (Himalaya) zout
3 rijstwafels (24 gr)
1 handje gehakte walnoten (of vervang door een extra rijstwafel)

Zo maak je het:

  1. Laat de cacaoboter in een pannetje op zeer laag vuur langzaam smelten.
  2. Meng in een grote kom de carob poeder, vanille, amandelpasta, zout en dadelsiroop met een vork goed door elkaar, tot er een soort pasta ontstaat.
  3. Giet de gesmolten cacaoboter erbij en roer met een kleine mixer (gewoon met de hand) het geheel goed door.
  4. Verbrokkel de rijstwafels boven de kom en voeg indien je dat wilt de walnoten (of een extra rijstwafel) toe. Meng het geheel goed door, dit gaat het makkelijkst met een lepel.
  5. Schep het mengsel in een met bakpapier beklede vorm (mijn vorm meet 20 cm x 15 cm), en druk het geheel goed uit met de bolle kant van de lepel.
  6. Belangrijk: Kom lekker uitlikken 😉
  7. Laat de Nip-Cons minimaal 1 uur in de koelkast opstijven. Daarna kun je ze uit de vorm nemen en in stukken snijden. Bewaar ze in een luchtdichte doos in de koelkast (als je ze tenminste niet allemaal achter elkaar opeet…)

Tips:

  • Vervang de carob door cacaopoeder.
  • Vervang de rijstwafel door gepofte quinoa of amaranth (te koop in bio-winkels).
  • Zoals gezegd: vervang de noten door een extra rijstwafel, dan zijn de koeken notenvrij.

Vrij van gluten en lactose.
Geschikt voor koolhydraatarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 4    Gemiddelde: 3/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*