Lijnzaad pannenkoeken

pannenkoek met lijnzaad koolhydraatarm

En dan heb je ineens zin in pannenkoeken. Of het nu ochtend of avond is, voor een pannenkoek ben ik altijd wel te porren. Er dwalen al heel wat recepten voor koolhydraatarme pannenkoeken op het wereld-wijde-web, en ik ga er vandaag eentje aan toevoegen!

De geschiedenis

Een pannenkoek is een gerecht bestaande uit meel, ei en melk en wat zout, dat in een koekenpan met verhitte vetstof wordt gebakken (bron: Wikipedia).

De pannenkoek lijkt een Chinese uitvinding te zijn. De Chinese pannenkoek werd met boekweit gemaakt (ja ja, toen al glutenvrij!) en was eigenlijk meer een crêpe. Met de kruisvaarders is het recept richting het Westen gekomen.

pannenkoek lijnzaad low carb

In de Middeleeuwen ging het recept meer op het hedendaagse lijken. Omdat de pannenkoek al zo lang bestaat, zijn er vele variaties. Elk land heeft zo zijn eigen specialiteit.

  • In Duitsland heet de pannenkoek Pfannkuchen en wordt vaak in reepjes gesneden in of bij de soep gegeten. Leuk weetje: de Berliner bol die in het geheel niet op een pannenkoek lijkt (het is gefrituurde taartje gevuld met jam of room) heet in Berlijn “Pfannkuchen” … logisch toch 😉
  • In de Scandinavische landen wordt de pannenkoek vaak gegeten met slagroom en fruit of jam.
  • Frankrijk kent de crêpe die nog steeds met boekweitmeel gemaakt wordt (glutenvrij!). De crêpe wordt vaak geserveerd met limoensap of siroop.
  • Okonomiyaki heet de pannenkoek in Japan en daar wordt ie meestal hartig gegeten.
  • De Amerikanen noemen de pannenkoek Flapjack en serveren hem in kleine stukjes.
  • De Hollandse pannenkoek wordt traditioneel belegd met suiker op stroop. Zeg maar niet zo low carb dus.

koolhydraatarme pannenkoek lijnzaad

Low carb pannenkoek

Deze koolhydraatarme pannenkoek met lijnzaad voldoet niet meer helemaal aan de Wiki-definitie van pannenkoek. Want er komt geen meel aan te pas, en ook geen melk. De eieren en de snuf zout zijn wel gebleven, en die worden aangevuld met (je raad het al) lijnzaad en volvette roomkaas. Ik heb nog extra maanzaad door het beslag geroerd, maar dat hoeft niet natuurlijk.

Inderdaad, deze low carb pannenkoek met lijnzaad is een afgeleide van een eerder gepost pannenkoeken recept, een hit op de blog. Maarre … persoonlijk vind ik deze versie lekkerder. Als jij nou belooft dat je ‘m snel maakt, laat je dan ook weten welke jouw voorkeur heeft?


Pannenkoek met lijnzaad – low carbpannenkoeken koolhydraatarm

2 KH

Bereidingstijd: 10 minuten

Je hebt nodig voor 2 pannenkoeken:

2 eieren
50 gr roomkaas (niet light)
2 el gemalen lijnzaad
1 tl wijnsteenbakpoeder
1 snuf Himalayazout
2 tl maanzaad (optioneel)
kokosolie om te bakken

Zo maak je het:

  1. Breek de eieren in een hoge kom. Doe de roomkaas, lijnzaad, wijnsteenbakpoeder, evt. maanzaad en een snuf zout erbij, en mix op de hoogste stand tot een glad beslag.
  2. Verhit wat kokosolie in een niet te grote koekenpan. Draai het vuur iets lager en schenk de helft van het pannenkoekenbeslag in de pan, laat het goed uitvloeien.
  3. Bak de pannenkoek 4-5 minuten op halfhoog vuur, totdat ze vanzelf loslaat van de bodem, en de bovenkant bijna helemaal gestold is (net zoals bij een gewone pannenkoek dus).
  4. Keer de pannenkoek en bak de andere zijde nog 2 minuten.
  5. Bak de tweede pannenkoek op dezelfde manier.
  6. Dien de pannenkoeken op met garnering naar wens.

Tips:

  • Mijn koolhydraatarme pannenkoek is versierd met wat bosbessen, een lik mascarpone en wat ahornsiroop (verwen-momentje). Maar je kunt de pannenkoek beleggen met wat je zelf lekker vindt natuurlijk!
  • Voor een hartige versie voeg je wat Italiaanse kruiden toe aan het pannenkoekenbeslag, en vult ‘m met gegrilde groenten.

Vrij van gluten, noten, en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, Primal en LCHF.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 5    Gemiddelde: 3.2/5]

 


2 Reacties

    • Ja hoor! Qua koolhydraten zit je goed, spek heeft er nul. Zelf eet ik geen vlees, maar in plaats daarvan doe ik er graag een plak kaas op die dan zo lekker smelt. Ook nul KH extra!
      Groetjes, Con

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*