Pannenkoekjes met hüttenkäse – koolhydraatarme pannenkoek

pannenkoekjes van hüttenkäse met boter en bosbessen voor het paasontbijt

De tijd van de feestdagen breekt weer aan, Pasen staat voor de deur!
De Paasdagen zijn altijd erg geliefd om een uitgebreide Paasbrunch te organiseren. Lekker lang uitslapen, ontbijt en lunch samenvoegen en lekker genieten. Brunch dus! Het gekookte eitje mag natuurlijk niet ontbreken. En pannenkoekjes ook niet. Daarom vandaag een recept voor pannenkoekjes met hüttenkase.

Paaskermis

Rond de Paasdagen is er in een aantal steden kermis, zoals de Paaskermis in Deventer. Ik kan me herinneren dat ik vroeger graag naar de kermis op de Zaanenlaan in Haarlem ging. Lekker slenteren, in de draaimolen en als afsluiting … een suikerspin. Jawel, dat waren nog eens tijden 😉 !
Ook in Bremen is er elk jaar Paaskermis: de Osterwiese. Twee weken lang kermis op het grootste plein in de stad, de Bürgerweide. Dit jaar hebben de exploitanten pech vanwege de storm: de afgelopen dagen bleef de kermis veiligheidshalve gesloten.

Osterwiese Bremen met het reuzenrad in de avond
Osterwiese in Bremen

Geen kermis zonder eten

Duitsers zijn gek op eten. Op de kermis vind je bijna meer eet-kraampjes dan kermis attracties. Van de klassieke Duitse Bratwurst tot de Hongaarse Lángos, een soort pizza-brood dat je zowel hartig als zoet belegd kunt eten (de klassieke versie is besprenkeld met knoflookolie en dan belegd met geraspte kaas en zure room). En ik kan je uit ervaring vertellen: een koolhydratenbom, maar errug lekker.
Met zo’n grote keuze aan eet-kramen lukt het ook om nog enigszins lowcarb vleesloos snacken. Zo staan er kramen waar je gefrituurde groenten met kaassaus kunt krijgen. Of gebakken kruiden-champignons met knoflooksaus. Allemaal niet het meest gezonde natuurlijk, maar mijn motto is niet voor niets ‘een keertje kan alles’ 🙂 . En anders kun je ook terecht in de vele vis-kramen, Bremen profileert zich niet voor niets als maritieme stad.

koolhydraatarme pannenkoekjes met hüttenkäse

Naast de genoemde eet-kramen en standaard kermis attracties, staan er ook een paar grote feesttenten. Die kun je vergelijken met de tenten op het Münchener Oktoberfest. Er is een podium waar artiesten optreden, een dansvloertje ernaast, en veel lange tafels en nog veel meer bier. Je kunt hier gewoon binnenlopen, maar je kunt – als je met een groep bent – ook een tafel reserveren zodat je zeker weet dat je plaats hebt. Want ze worden druk bezocht, die feesttenten. Je hoeft niet te denken dat ze alleen in het zuiden van Duitsland kunnen feesten en drinken hoor, dat kunnen ze hier in het noorden ook!

Paasbrunch

Tja, na een avondje Osterwiese inclusief feesttent is het wel zo lekker om de volgende dag uit te slapen en dan uitgebreid te brunchen. Maar al te ingewikkeld maak ik het nooit, dat is niet zo mijn stijl.
Mijn Paasbrunch bestaat uit veel koffie, kwarktaart in een glas, zelfgebakken lijnzaad-crackers met gerookte zalm en/of forel, een gekookt eitje en pannenkoekjes met fruit en mascarpone. En van die glutenvrije pannenkoekjes met hüttenkäse volgt hier het recept.

 

Je kunt natuurlijk ook één van de andere low carb pannenkoek recepten gebruiken dat ik eerder heb gepost, en daar dan kleine pannenkoekjes van bakken. Zelf vind ik deze pannenkoekjes met hüttenkäse erg geschikt voor ontbijt, ze krijgen een lekker knapperig korstje. En ze zitten door de hüttenkäse plus eieren bomvol met gezonde eiwitten. maar smaken verschillen natuurlijk.

Deze pannenkoekjes zijn erg lekker om alleen met wat fruit en een langzaam smeltende klont boter te eten. En omdat het Pasen is, een beetje ahornsiroop erover. Kun je je gerust een keertje permitteren, want de pannenkoekjes met hüttenkäse zijn lekker koolhydraatarm.


Pannenkoekjes met hüttenkäse

pannenkoekjes van hüttenkäse met boter en bosbessen voor het paasontbijt2 KH (hele portie)

Bereidingstijd: 15 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 pannenkoeken:

100 gr hüttenkäse
2 eieren
2 el gemalen amandelen
1 tl vlozaad (psyllium husk), bijvoorbeeld bij Kruidvat
1 snufje (Himalaya) zout
kokosolie om te bakken
Garnering: mascarpone, vers fruit, ahornsiroop, klont boter

Zo maak je het:

  1. Mix alle ingrediënten behalve de kokosolie tot een gladde massa.
  2. Verhit voldoende kokosolie in een niet te grote koekenpan (mijne heeft 18 cm doorsnee).
  3. Bak drie pannenkoekjes van het deeg.
  4. Serveer de pannenkoekjes met klont boter er bovenop zodat deze lekker smelt. Doe er indien gewenst een lepel mascarpone bij en vers, bij voorkeur rood fruit (bijv. bosbessen en/of frambozen). Sprenkel een beetje ahornsiroop over de pannenkoekjes.

Tips:

  • Luxe versie: neem mascarpone of slagroom (zonder suiker) in plaats van boter, en varieer volop met fruit!
    Breek een extra handje walnoten boven de pannenkoekjes.
  • Ook lekker als lunch.

Vrij van gluten, noten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, keto, Primal en LCHF.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 2    Gemiddelde: 2.5/5]

 

2 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*