Patatnik met shopska – Bulgaarse aardappel omelet met salade

Bulgaarse patatnik met shopska salade

Een familielid van mij verblijft sinds enige maanden in Bulgarije. En dat is een land waar ik eigenlijk helemaal niet zoveel van weet. Ook de Bulgaarse keuken is mij niet echt bekend, en dus heb ik me daar eens een beetje in verdiept. Dat resulteerde direct in een dubbel-recept: patatnik met shopska.

Mysterieus Bulgarije

Bulgarije is één van die landen waarvan je vroeger op school de hoofdstad hebt geleerd, maar waar je verder eigenlijk niks over weet. Een zoektocht op internet geeft een paar leuke feitjes:

  • Bulgarije is het enige Europese land dat zijn naam nooit heeft veranderd (sinds 681 n.Chr.)
  • Bulgarije ligt in het hart van Oost-Europa en was communistisch van 1944 tot 1991.
  • Bulgaren schudden ja en knikken nee, andersom dan wij dat doen dus. Zal mijn dierbare eens vragen of dat klopt, lijkt me heel verwarrend!
  • Lactobacillus Bulgaricus is de bacterie die Bulgaarse yoghurt zijn unieke smaak geeft.
  • Bulgarije heeft geen Silicon Valley maar een Rose Valley: de rozenolie van die rozen worden in vrijwel elk parfum ter wereld gebruikt.

Bulgaarse patatnik met shopska salade

 

Uhh … patat?

Patatnik is het nationale Bulgaarse gerecht. En als het als ‘patat’ klinkt, dan móet het wel lekker zijn 🙂 Gelukkig is dat ook zo. Maar wat is dat eigenlijk, patatnik?

Patatnik (пататник) is niets anders dan een Bulgaarse aardappel-omelet met ui en kaas. Patat is namelijk het Bulgaarse woord voor aardappel, het belangrijkste ingrediënt in Bulgaarse recepten. Hoewel de patatnik een typisch traditioneel Bulgaars gerecht is, lijkt-ie wel een beetje op de Spaanse tortilla.

Om de koolhydraten ‘healthy’ te houden, heb ik wel de aardappels vervangen door zoete aardappel. Zo wordt de patatnik misschien nog wel lekkerder ook.

Bulgaarse patatnik van zoete aardappel

 

Shopska salata

De patatnik wordt meestal gegeten met yoghurt of met een frisse salade, die in het Bulgaars Shopska salata (Шопска салата) heet. Deze salade wordt gemaakt met o.a. tomaten, komkommer, groene paprika en feta.
Het originele recept is in de jaren 60 bedacht door chefkoks van een organisatie die aan de regering verbonden was. Want die regering wilde dolgraag het toerisme in Bulgarije stimuleren. Of dat gelukt is? Shopska is in ieder geval de nationale salade geworden. Misschien komt dat wel door de kleuren: rood, wit en groen zijn ook de kleuren van de Bulgaarse vlag.

Bulgaarse shopska salade

 

Je kunt de shopska salade klaarmaken terwijl je de aardappel-omelet bakt. Zo zijn beide tegelijk klaar. Patatnik met shopska salata is een perfecte lunch voor een mooie lente- of zomerdag!

P.S. volgende week geen blog … maar daarom vandaag om het vast goed te maken twee recepten!


Patatnik met shopska salataBulgaarse patatnik met shopska salade
uit Bulgarije

23 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

Voor de patatnik:
1 kleine zoete aardappel
1 kleine ui
1 ei
50 gr feta
1 tl gedroogde munt
kokosolie om te bakken

Voor de shopska:
100 gr komkommer
1 tomaat
1 kleine (of 1 halve) groene paprika
50 gr feta
handje verse peterselie
1 el olijfolie
1 tl rode wijn azijn
versgemalen zout en peper

Zo maak je het:

Patatnik:

  1. Rasp de zoete aardappel. Pel en snipper de ui. Verkruimel de feta.
  2. Klop het ei los in een kom met wat zout en peper. Meng de zoete aardappel, ui en feta met de munt erdoor en roer het geheel goed door.
  3. Verhit wat kokosolie in een koekenpan. Schep het zoete aardappel mengsel in de pan en druk het goed plat.
  4. Bak de patatnik 8-10 minuten op halfhoog vuur (ze mag niet verbranden). Keer dan de patatnik met behulp van een bord en bak de andere kant eveneens 8-10 minuten.

Shopska:

  1. Meng de olijfolie en de rode wijn azijn met de zout en peper tot een dressing.
  2. Maak de groenten schoon. Snijd de komkommer, paprika en tomaat in blokjes. Snijd de feta in blokjes.
  3. Schep de groenten met de feta voorzichtig om op een diep bord.
  4. Bestrooi de salade met verse peterselie en sprenkel de dressing erover. Dien tegelijk met de patatnik op.

Tips:

  • Een echt Bulgaars aperitief schenk je met Rakia (ракия), een anijslikeur die vergelijkbaar is met de Griekse ouzo.
  • Een makkelijk gerecht om te maken als je aan het kamperen bent!

Vrij van gluten en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 2    Gemiddelde: 4/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*