Pizza met rode kool en ansjovis

pizza met rode kool en ansjovis

De winter is in aantocht! Dit weekend is in Bremen de eerste sneeuw gevallen. Helaas is het maandag allemaal alweer weg gedooid 🙁 . We hebben er in ieder geval een dagje van kunnen genieten met een heerlijke wandeling in de sneeuw.

Als het mooi weer is gaan manlief en ik er altijd graag op uit. Het liefst zoeken we dan het water op. Heerlijk, lekker uitwaaien aan het strand. Nu ligt Bremen niet aan de kust maar gelukkig er ook niet al te ver vanaf. Nou ja, voor Duitse maatstaven dan. Cuxhaven is het dichtstbij en dat is precies een uur rijden. En dat is het waard, want het is altijd leuk om een middagje Cuxhaven te doen.

pizza koolhydraatarm rode kool

 

Kuren in Noord-Duitsland

Cuxhaven is eigenlijk een kuuroord. De meeste kuuroorden in Duitsland herken je aan de naam: er staat ‘Bad’ voor. Dat zijn de staats-erkende kuuroorden. Bad Pyrmont bijvoorbeeld. Of Bad Zwischenahn, gelegen aan een prachtig meer in de buurt van Oldenburg. Maar Cuxhaven heet niet Bad Cuxhaven. Dat is omdat het een zee-kuuroord is. Officieel heet het dan ook ‘Nordseeheilbad Cuxhaven’.

Cuxhaven Strandkorb
Strandkörbe in Cuxhaven

Duhnen en Döse maken deel uit van Cuxhaven en dat is waar je de kuurhotels vindt. Cuxhaven heeft 10 kilometer wandelpromenade en zo’n 12 kilometer strand. Als het laagwater is, kun je er ook wadlopen, o.a. naar het eiland Neuwerk, dat voor Cuxhaven ligt maar bij Hamburg hoort.
Als je in het seizoen het strand op wilt, dan moet je kuurtax betalen. Tenzij je gast van een kuurhotel bent, of inwoner van Cuxhaven. Met de kuurtax worden de stranden onderhouden, en die zien er dan ook uit om door een ringetje te halen. Natuurlijk vind je er de typisch Noord-Duitse ‘Strandkorb’, van die gezellige twee-persoons rieten strandstoelen met overkapping.

Alte Liebe: bootjes kijken

Aan de stadkant van Cuxhaven kun je aan zee op een uitkijk-platform genaamd ‘Alte Liebe’ bootjes kijken. Dat platform is een voormalige aanlegplaats, die al sinds 1733 bestaat. Destijds heeft men drie schepen die hun beste tijd gehad hadden, op die locatie laten zinken, en er een platform quasi boven op gebouwd. De naam komt van één van die schepen, die Olivia heette. In de volksmond werd dat Oliv en dat is fonetisch Platduits voor ‘oude liefde’. Alte Liebe dus.

Bootjes kijken dus. Nou ja, bootjes, het zijn meestal enorme vrachtschepen die je er voorbij ziet komen. Ze zijn allemaal onderweg naar of komen van de haven van Hamburg, want de Elbe mondt bij Cuxhaven in de Noordzee uit. In het hoogseizoen wordt er door vrijwilligers via een luidspreker-installatie van alles verteld over de schepen die voorbij komen. Bijvoorbeeld onder welke vlag ze varen, waar ze naar toe gaan, en hoeveel containers ze bij zich hebben. Dat kan oplopen tot wel 12.000 stuks!

Wil je zelf op afstand bootjes kijken? Check dan de site van Cuxhaven met webcam.

Cuxhaven Alte Liebe

Cuxhaven heeft één van de grootste visserijhavens van Noord-Duitsland, en dus ook een vismarkt. Je kunt er super lekker vis eten in één van de vele restaurantjes die Cuxhaven rijk is. En die vis brengt me bij het recept van deze blog, pizza! Logisch toch 😉 .

Rode kool eens anders

Pizza met vis dus. Maar ook met … rode kool.

2015-11-pizza-rode-kool-lowcarb
Als je aan rode kool denkt, denk je aan stamppot. Maar met rode kool kun je zo veel meer! Rode kool is ook lekker in salades, of in ovenschotels (heb je deze al eens gemaakt?). Maar wist je dat rode kool ook op de pizza kan? Deze pizza levert een ongewone combinatie: rode kool en ansjovis. Maar lekker dat het is!
Natuurlijk maak je wel tarwevrije en glutenvrije koolhydraatarme pizzabodems. En dan kan het beleggen beginnen!

Pizza met rode kool en ansjovis

Bereidingstijd: 20 minuten, plus 10 minuten oventijd
KH/carbs: 26
Nodig voor 2 personen:
  • 2 low carb pizzabodems (voor recept klik hier)
  • 150 gr rode kool (voorgekookt)
  • 1 blikje ansjovis, uitgelekt
  • 1 rode ui
  • 100 gr geitenkaas
  • 1 handje gehakte walnoten
  • 10 kalamata olijven, fijngehakt
  • kokosolie om te bakken
  • paar takjes peterselie
  • balsamico crème (biologisch)
Zo maak je het:
  1. Maak, terwijl je de oven op 200 graden voorverwarmt, de pizza bodems klaar.
  2. Pel en snipper de ui. Snijd de ansjovis in stukjes.
  3. Verhit een klein beetje kokosolie in een pannetje en bak de rode ui samen met de ansjovis in 5 minuten zachtjes gaar. Roer dit mengsel door de rode kool.
  4. Beleg de pizza’s met de rode kool. Verbrokkel de geitenkaas erover, en bestrooi met de gehakte walnoten en olijven.
  5. Doe de pizza’s 10 minuten in de oven. Sprenkel wat balsamico crème en de peterselie over de pizza voordat je opdient.
  • Variatie:
    Vervang de geitenkaas door feta.
  • Vervang de peterselie door andere kruiden, bijvoorbeeld tijm.
  • Heb je een notenallergie? Laat dan de walnoten achterwege, of vervang ze door een handje pompoenpitten of geroosterde pijnboompitten.
_________________________________________
Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*