Rode kool soep met bosbessen

Rode kool soep met bosbessen

Soep is een geliefd voorgerecht met Kerst. Dit jaar maak ik een winterse rode kool soep, dit keer niet gecombineerd met appels maar met bosbessen, die veel minder koolhydraten bevatten.

Kunst uit de natuur

Sommige producten uit moeder natuur zijn bijna kunst. Rode kool bijvoorbeeld. Nee, niet als je die kool zo in het schap ziet liggen. Maar wel als je ‘m thuis gaat snijden. Het heeft bijna iets buitenaards, die prachtige tekening in het blad. Het doet niet onder voor een abstract schilderij. En ik denk dat een zielenknijper de rode kool ook wel in zijn praktijk kan gebruiken. Want wat zie jij in deze kool??

rode kool
Rode kool is kunst

Ik zie er eigenlijk alleen maar lekker eten in ;-) …

Geliefde wintergroente

Rode kool is in Nederland een geliefde wintergroente. Ook in Duitsland wordt Rotkohl graag gegeten. Op de klassieke manier, net als in Nederland met appeltjes.

Rotkohl (of Rotkraut) heet in sommige streken in Duitsland ‘Blaukraut’. Terwijl de kleur eigenlijk precies tussen rood en blauw ligt, want rode kool is eigenlijk lila van kleur. Maar ja, het woord lila is pas in de 18e eeuw uit het Arabisch overgewaaid, terwijl de rode kool al veel langer bestond. Het noorden van het land koos voor rood, het zuiden voor blauw. En dat is nog altijd zo. In het zuiden voegt men vaak natron tijdens het koken van de rode kool toe, daarmee blijft de kleur van de kool dichter bij blauw.
Nou ja, rood of blauw, lekker en gezond is deze kool absoluut!

Kerst voorgerecht

Deze rode kool soep met bosbessen is een perfect voorgerecht in het Kerstmenu, én perfect om een restje rode kool op te maken. Of je doet het andersom. Je maakt deze soep en met de rode kool die je overhoudt maak je één van de andere rode kool gerechten die op Con-serveert staan. En de rode kool wordt dus eens niet gecombineerd met de klassieke appeltjes, maar met bosbessen. Mijn favoriete fruit! Voordeel daarvan is dat de soep een stuk minder koolhydraten bevat.

Deze rode kool soep met bosbessen is daarnaast lekker licht, vetarm en vegan. Zo houd je plek over voor de andere gangen! Bijvoorbeeld de veggie burgers van zoete aardappel en rood fruit pudding. Dat levert je voor het hele menu een totaal aantal koolhydraten van nog geen 80 op. Niet slecht voor drie gangen!

rode kool soep

Koolhydraatarme rode kool soep met bosbessen

Con
De rode kool in deze koolhydraatarme soep wordt eens niet gecombineerd met de klassieke appeltjes, maar met bosbessen. Voordeel: veel minder koolhydraten!
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 10 kh

Dit heb je nodig
  

  • 200 gr rode kool in reepjes gesneden
  • 1 tl appelazijn
  • 300 ml groentebouillon
  • 1 laurierblad
  • 1 el amandelpasta
  • 100 ml kokosroom
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl balsamico azijn
  • versgemalen peper en zout
  • 1 handje verse korianderblaadjes
  • 100 gr bosbessen

Zo maak je het
 

  • Was de bosbessen en houd er een paar apart voor de garnering.
  • Kook de reepjes rode kool in de bouillon met de appelazijn en het laurierblad in 25-30 minuten gaar.
  • Verwijder het laurierblad. Voeg alle overige ingrediënten behalve de verse koriander toe.
  • Pureer de soep met de staafmixer en verhit goed. Proef en breng op smaak met zout en/of peper.
  • Hak de verse koriander grof.
  • Verdeel de rode kool soep over twee kommen, druppel er nog wat kokosroom over en bestrooi met de verse koriander en de achtergehouden bosbessen.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *