Rode kool soep met bosbessen, perfect voorgerecht

rode kool soep

Sommige producten uit moeder natuur zijn bijna kunst. Rode kool bijvoorbeeld. Nee, niet als je die kool zo in het schap ziet liggen. Maar wel als je ‘m thuis gaat snijden. Het heeft bijna iets buitenaards, , die prachtige tekening in het blad. Het doet niet onder voor een abstract schilderij. En ik denk dat een zielenknijper de rode kool ook wel in zijn praktijk kan gebruiken. Want wat zie jij in deze kool??

rode kool
Rode kool is kunst

Ik zie er eigenlijk alleen maar lekker eten in 😉 …

Geliefde wintergroente

Rode kool is in Nederland een geliefde wintergroente. Ook in Duitsland wordt Rotkohl graag gegeten. Op de klassieke manier, net als in Nederland met appeltjes.

Rotkohl (of Rotkraut) heet in sommige streken in Duitsland ‘Blaukraut’. Terwijl de kleur eigenlijk precies tussen rood en blauw ligt, want rode kool is eigenlijk lila van kleur. Maar ja, het woord lila is pas in de 18e eeuw uit het Arabisch overgewaaid, terwijl de rode kool al veel langer bestond. Het noorden van het land koos voor rood, het zuiden voor blauw. En dat is nog altijd zo. In het zuiden voegt men vaak natron tijdens het koken van de rode kool toe, daarmee blijft de kleur van de kool dichter bij blauw.
Nou ja, rood of blauw, lekker en gezond is deze kool absoluut!

Kerst voorgerecht

Deze rode kool soep is een perfect voorgerecht in het Kerstmenu, én perfect om een restje rode kool op te maken. Of je doet het andersom. Je maakt deze soep en met de rode kool die je overhoudt maak je één van de andere rode kool gerechten die op Con-serveert staan. En de rode kool wordt eens niet gecombineerd met de klassieke appeltjes, maar met bosbessen. Voordeel daarvan is dat de soep een stuk minder koolhydraten bevat.

De rode kool soep is daarnaast lekker licht, vetarm en vegan. Zo houd je plek over voor de andere gangen! Bijvoorbeeld de veggie burgers van zoete aardappel en rood fruit pudding. Dat levert je voor het hele menu een totaal aantal koolhydraten van nog geen 80 op. Niet slecht voor drie gangen!


Rode kool soep met bosbessenrode kool soep

10 KH

Bereidingstijd: 40 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

200 gr rode kool, in reepjes gesneden
1 tl appelazijn
300 ml groentebouillon
1 laurierblad
1 el amandelpasta
100 ml kokosroom
1 tl gemalen koriander
1 tl balsamico azijn
versgemalen peper en zout
1 handje verse korianderblaadjes
100 gr bosbessen

Zo maak je het:

  1. Was de bosbessen en houd er een paar apart voor de garnering.
  2. Kook de reepjes rode kool in de bouillon met de appelazijn en het laurierblad in 25-30 minuten gaar.
  3. Verwijder het laurierblad. Voeg alle overige ingrediënten behalve de verse koriander toe.
  4. Pureer de soep met de staafmixer en verhit goed. Proef en breng op smaak met zout en/of peper.
  5. Hak de verse koriander grof.
  6. Verdeel de rode kool soep over twee kommen, druppel er nog wat kokosroom over en bestrooi met de verse koriander en de achtergehouden bosbessen.

Tips:

  • Houd je niet van kokos, neem dan een andere room. Afhankelijk van je eigen voorkeur kan dat slagroom zijn (nul koolhydraten, maar niet vegan), of sojaroom zijn.

Vrij van gluten, lactose en suiker.
Geschikt voor koolhydraatarm, Paleo en vetarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 1    Gemiddelde: 2/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*