Tomaten rabarber saus

tomaten rabarber saus glas

Ik ben gek op rabarber. En van mij hoeft ze niet eens zoet. Zo gewoon een schep rabarbermoes in mijn ontbijt yoghurt, met wat noten en zaden, heerlijk. Oké, dat is voor sommigen misschien wat al te kras, maar geloof me: je wordt er goed wakker van 😉 .

Wilde wortel

Rabarber betekent eigenlijk ‘wilde wortel’ en komt oorspronkelijk uit Azië. Hoewel het fris en vooral fruitig smaakt, is het een groente. Alleen de rode stelen zijn eetbaar, de enorme bladeren zijn mooi maar niet goed voor je. Dat komt door de enorme hoeveelheid oxaalzuur in het blad, hetgeen desastreus voor je nieren is.
Rabarber is trouwens familie van de boekweit (ook al zo lekker).

tomaten rabarber saus

Rabarber heeft maar weinig koolhydraten: slechts 2 per 100 gram. En dus kun je je een beetje zoet erin best permitteren. Wil je dat niet, dan schijnt een stijfgeslagen eiwit door de gekookte en afgekoelde rabarber ook te helpen om de ergste zure smaak weg te nemen.

Het hoeft niet zoet!

Omdat rabarber zo zuur smaakt, wordt er vaak gecombineerd met zoet. Vooral in combinatie met aardbeien doet rabarber het goed, het wemelt van de recepten daarmee op het wereld wijde web. En eerlijk gezegd is dat natuurlijk ook super lekker.
Maar … rabarber kan ook hartig. Deze tomaten rabarber saus is daar een voorbeeld van.

tomaten rabarber saus pasta

De smaak is natuurlijk heel anders dan van standaard tomatensaus. Ik realiseerde me toen ik voorproefde, dat standaard tomatensaus eigenlijk best heel zoet van smaak is. Aan kant-en-klare saus uit een pot (pakje-zakje) wordt dan ook vaak suiker toegevoegd.

Ook deze hartige tomatensaus met rabarber wordt licht gezoet, maar met dadels in plaats van suiker.

De tomatensaus heeft door de toevoeging van rabarber een frisse ‘bite’ gekregen, en dat is weer eens iets heel anders. En verandering van spijs doet eten, zegt men, dus waar wacht je nog op?


Tomaten rabarber saustomaten rabarber saus glas

28 KH (hele pot)

Bereidingstijd: 10 minuten (plus 1 dag wachttijd)

Je hebt nodig voor 1 pot (400 ml):

1 stengel rabarber
10 kerstomaatjes
1 medjool dadel (gewoon bij de Appie)
1 el tomatenpuree
1/2 tl gemalen kardemom
1/2 tl gemalen komijn
1/2 tl paprikapoeder (ik gebruik gerookte)
vers gemalen zout en peper

Zo maak je het:

  1. Snijd de medjool dadel in kleine stukjes en week ze in een kommetje met een klein scheutje warm water.
  2. Maak ondertussen de rabarber schoon en snijd ze in stukjes. Doe ze met een scheutje water in een pannetje en breng aan de kook. Kook de rabarber in 5 minuten gaar, voeg indien nodig nog een scheutje water toe.
  3. Halveer de kerstomaatjes en voeg ze toe aan de rabarber. Verwarm een paar minuten mee. Doe de rabarber in een hoge mengkom.
  4. Voeg de dadel (zonder het weekwater), tomatenpuree en de kruiden toe.
  5. Pureer het mengsel met de staafmixer en schenk ze in een pot die je met een deksel kunt afsluiten. Laat helemaal afkoelen voordat je ze in de koelkast zet. Laat de saus het beste een dagje in de koelkast staan, zodat de smaken goed in kunnen trekken.

Tips:

  • Gebruik deze tomaten rabarber saus in plaats van gewone pastasaus, bijvoorbeeld in deze vegane courgetti ‘bolognese’. Het recept is dan voldoende voor vier personen.
  • Ook lekker in een eenvoudige peulvruchten schotel met een ui, handje spinazie en wat noten.
  • De saus doet het ook goed als dip voor groentesticks.

Vrij van gluten, noten, lactose en suiker (bevat wel natuurlijk zoetmiddel).
Geschikt voor koolhydraatarm, Paleo en vetarm.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*