Vissoep uit Büsum

Vissoep uit Büsum

Een korte vakantie in verband met mijn verjaardag heeft voor inspiratie gezorgd voor het recept van vandaag: een vissoep uit het Noord-Duitse Büsum. Zalm, kabeljauw en garnalen gaan erin. Maar dan wel de echte en lekkerste garnalen uit de Noordzee natuurlijk.

Verjaardag: niks voor mij

Wellicht is je opgevallen dat ik vorige week iets te vieren had? Ik mocht weer een jaar bij mijn leeftijd optellen. Op zich niks bijzonders natuurlijk, maar als je daardoor de 40-plus club verlaat, dan is het op z’n minst een verjaardag om even bij stil te staan . Heel kort hoor, daarna gewoon weer verder gaan waar je gebleven was … uh … waar was ik ook weer gebleven? Grapje …

Ik heb niet veel met verjaardagen vieren, nooit gehad. Begrijp me niet verkeerd: voor een feestje ben ik altijd wel te porren, vooral als erbij gedanst kan worden! Maar verplichte verjaardagen, dat is niet zo mijn ding. Mijn verjaardag vier ik om die reden al jaren niet meer. Spontane visite vind ik veel leuker dan dat iemand zich verplicht voelt om op de verjaardagskoffie te komen.
De bijzondere verjaardag van dit jaar heb ik gevierd door er lekker met manlief een paar dagen tussenuit te gaan. En nee, het is niet New York geworden, of Barcelona of zo. Het is geworden: Büsum!

Buesum
Wadlopers in Büsum

Lijkt qua naam op Bussum in Nederland, is het niet. Büsum is een kuuroord aan de Duitse Noordzeekust, een zogenaamd Nordseeheilbad. Het ligt in de deelstaat Schleswig-Holstein, om precies te zijn in de streek die Nordfriesland heet. Jawel, ook Duitsland heeft een Friesland, beter gezegd twee: Ostfriesland en Nordfriesland. Büsum staat culinair gezien bekend om zijn garnalen en zijn vissoep. En daarom volgt aan het eind van deze blog een recept waarmee ook jij een echte Büsumer vissoep kunt maken.

Noordzeekust-toerisme

Büsum is een slaperig dorp dat in de zomer wakker wordt als het toeristische seizoen begint. Toerisme is belangrijk voor Büsum: je kunt er wadlopen, boottochten maken, een E-autootje huren, het aquarium bezoeken, en natuurlijk kuren (wat dat is, lees je in deze oudere blog over Cuxhaven).
De twee andere belangrijke toeristische trekpleisters in deze streek zijn het plaatsje Sankt Peter Ording (met een prachtig mega-mega-mega-strand), en Westerland, op het eiland Sylt. Sylt is voor Duitsland wat Texel is voor Nederland. Veel inwoners van Hamburg hebben overigens in deze omgeving een vakantiewoning, Hamburg is namelijk slechts een uurtje rijden.

Sankt Peter Ording strand
Sankt Peter Ording strand: 12 km lang, 2 km breed

Koud? Drinken!

We hebben aan de Noordzeekust twee dagen heerlijk gewandeld en van de kou en zon genoten. Want koud was het! Maar daar weten de Noord-Friezen wel iets op: Pharisäer koffie! Dat is koffie met een scheut rum (twee duimen hoog), getopt met half-geslagen ongezoete slagroom. En als je geen koffieleut bent, dan is er altijd nog de Tote Tante: warme chocolade met een scheut rum of brandewijn, eveneens getopt met slagroom.

buesumer vissoep vis garnalen

Beide zijn natuurlijk uitgebreid door ‘yours truly’ getest, in het kader van ‘zondigen-mag-als-je-jarig-bent’. En de winnaar is … Tote Tante! En dat komt van een echte koffieleut, kun je nagaan hoe lekker ik ‘m vond :-D .

En toen was er koffie … Pharisäer koffie

De legende over de Pharisäer koffie vertelt dat een dominee te werk werd gesteld op een eiland in Nord-Friesland (Duitsland). Zijn gemeenschap bleek liever te drinken dan te werken, en daarom verbood de dominee de drank. Toen er rond 1873 een doopfeest in het dorp werd gehouden, vonden de dorpelingen dat dit niet zonder drank gevierd kon worden. En om de dominee om de tuin te leiden, werd de drank in de koffie gedaan zodat het niet opviel. Om te voorkomen dat de alcohollucht vrij zou komen, werd de koffie getopt met slagroom. Natuurlijk kwam de dominee er toch achter, hij ontstak in woede en riep: “Ihr Pharisäer!” (Jullie huichelaars).

De Tote Tante is een soortgelijk verhaal. Het ging in dit geval alleen niet om een doopfeest, maar om de begrafenis van ene Tante Elfriede. Vandaar de lugubere naam voor een heerlijk drankje.

Soep maakt ook warm

Terug naar de soep. Ook altijd lekker als het koud is! En ben je aan de kust, dan eet je vissoep. Büsumer vissoep dus. Wat niet mag ontbreken in deze soep zijn de ‘Büsumer Krabben’. Dat zijn eigenlijk Noordzee-garnalen, en de vangst ervan is naast het toerisme de belangrijkste inkomstenbron van Büsum.

buesumer vissoep

Leuk detail is dat de grootste afnemers twee Nederlandse firma’s zijn, die 90% van de garnalenhandel in handen hebben. Wie weet verkoopt de visboer bij jou om de hoek ze dus gewoon. Maar of de garnalen nu wel of niet uit Büsum komen, maakt niet veel uit hoor. Kies voor dit recept wel de echte verse Noordzeegarnalen van goede kwaliteit en geen diepvries-variant. Je soepie wordt er echt lekkerder van!

vissoep buesum garnalen

Koolhydraatarme vissoep uit Büsum

Con
Bouillabaisse op de Noord-Duitse manier! Maak en proef de Büsumer vissoep met echte Noordzee-garnalen, en je wilt niet meer anders.
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Voorgerecht
Keuken Duits
Porties 2 personen
Koolhydraten 11 kh

Dit heb je nodig
  

  • 100 gr Noordzeegarnalen
  • 100 gr zalmfilet vers
  • 100 gr kabeljauwfilet vers
  • 1 winterwortel
  • 100 gr champignons
  • 1 ui
  • 250 ml groentenbouillon
  • sap van een halve citroen
  • 1 laurierblad
  • 1/2 tl tijm
  • 200 gr crème fraîche
  • versgemalen zout en peper
  • handje dille vers of diepvries

Zo maak je het
 

  • Maak de wortel, ui en champignons schoon. Snijd de wortel en champignons in plakjes, snipper de ui.
  • Snijd de vis in grove stukken, bestrooi ze met zout en peper, en besprenkel met wat citroensap (ongeveer 1 tl).
  • Breng de bouillon aan de kook en kook hierin de wortel en ui met het laurierblad in 20 minuten gaar. Voeg 10 minuten voor het eind de stukken vis en champignons toe (voeg evt. extra water toe totdat alles nét onder water staat).
  • Als de vis gaar is, neem dan het laurierblad uit de vissoep. Voeg de helft van de garnalen, de tijm en de crème fraîche toe, en de rest van het citroensap. Verwarm nog even zachtjes. Roer dan de helft van de dille door de vissoep, en breng indien gewenst de soep op smaak met wat zout en peper.
  • Doe de soep in twee kommen en garneer met de achtergehouden garnalen en dille.

Tips

  • Dille kun je vervangen door bieslook.
  • Je kunt elke soort visfilet gebruiken die je lekker vindt, maar gebruik minstens twee verschillende soorten. Zo blijft het een echte Büsumer Fischsuppe.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


2 reacties

  1. Wendy

    Dat ziet er weer heerlijk uit! Mijn man is jaren vegetariër geweest en kreeg dan overal zalm te eten. Eet nu absoluut geen zalm meer maar denk met 2 ons kabeljauw is het ook vast lekker. Ook nog gefeliciteerd!

    Wendy

    1. Hi Wendy! Apart hoor, om een vegetariër vis voor te schotelen.
      Met alleen kabeljauw zal deze soep zeker ook smaken, maar vergeet echt de garnalen niet, want die maken dit soepje net even anders. Ik hoop dat het jullie goed zal smaken!
      En dank je wel voor je felicitatie :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *