Walnootkoekjes “no bake”

Walnootkoekjes “no bake”

Op regenachtige dagen is niets fijner om met een grote bak thee, wat lekkers en een goed boek erbij, heerlijk op de bank te hangen. En bij mooi weer op de balkon-stoel. Het liefst lees ik dan krimi’s, of boeken over eten en/of gezondheid. Recent heb ik het Duitse boek “Paläo Power” van Dr. Sabine Paul gelezen. Vandaag wil ik je daar graag iets meer over vertellen. Nee, het wordt geen boekrecensie, maar ik wil er graag een onderwerp uitlichten wat ik persoonlijk best interessant vond.

Wat is Paleo eigenlijk?

Het boek van mevrouw Paul gaat over de voordelen van Paleo eten. Ook op de blog van Con-serveert kom je het woord Paleo regelmatig tegen. Maar wat betekent het eigenlijk?
Letterlijk vanuit het oud Grieks vertaald (παλαιόςpalaiós), betekent het simpelweg ‘oud’. In relatie met voeding wordt met de term Paleo gerefereerd aan de oude steentijd ofwel paleolithicum (oud+steen), en dan met name aan de manier waarop men vandaag de dag veronderstelt dat destijds gegeten werd. Al zijn de meningen daarover verdeeld.

Walnootkoekjes no bake

Paleo betekent in een notendop:

Het nuttigen van natuurlijk producten in hun natuurlijk staat, zoals ze in de steentijd voorkwamen.
Wel: vlees, vis, eieren, groente, fruit, noten, zaden, honing.
Niet: zuivel, peulvruchten, granen (brood, pasta), suiker, aardappelen en junkfood.

De oplettende en geïnformeerde lezer ziet direct dat het Paleo dieet relatief weinig koolhydraten bevat. Daarom zijn de koolhydraatarme recepten op mijn blog vaak conform deze paleo-regels gemaakt, en krijgen die ook het predikaat Paleo. Behalve als er zuivel in zit natuurlijk, en dat gebeurt regelmatig …kaas, kaas en kaas :-D .

Wat is er veranderd met ons eten?

Nou, veel natuurlijk! Door de eeuwen heen is het voedingspatroon van de mens drastisch veranderd. De grootste veranderingen echter zijn in de vorige eeuw ontstaan, toen de massaproductie in omvang toenam. Want door de komst van machines kon men meer voedsel produceren, en liefst met goedkope ingrediënten, om de winst zo groot mogelijk te laten zijn. Maar ook de verbouwing van natuurlijk voedsel, zoals groente en fruit, veranderde. Groente moet sneller en groter groeien, en dat de voedingswaarden daarmee achteruit gaan, daar was (en is) een fabrikant niet mee bezig. Een voorbeeld uit het boek is broccoli.

Paleo humor - caveman and cavewoman inventing carbs
Bron: Pinterest

Broccoli bevatte in 1992 (per 100 gram) 113 mg calcium, in 2010 nog maar 58mg. Het ijzergehalte daalde van 1,3 naar 0,8 mg. Gezonde voeding met groente en fruit betekent dus niet automatisch dat je alle benodigde vitaminen en mineralen in de juiste hoeveelheden naar binnen krijgt. Persoonlijk vind ik het nog altijd gezonder om broccoli te eten dan een diepvriespizza, want daarvan weet ik vrij zeker dat ik te weinig vitaminen en mineralen binnen krijg. Niet al te krampachtig over doen dus.

Waarom Paleo?

De Paleo-aanhangers zijn van mening dat ons voedsel dus veranderd is, maar dat de genen van de mens nog in de steentijd leven. Als het om voeding gaat dan. En daarom laten zij alle voeding die later in de evolutie ontstaan is, links liggen. Zuivel en tarwe zijn daar dus een voorbeeld van. Pakjes en zakjes bestonden in de steentijd ook nog niet, dus er wordt alleen met pure ingrediënten in de keuken gewerkt.
Ook peulvruchten worden trouwens niet gegeten, omdat daar te veel anti-voedingsstoffen in zouden zitten. Wist je dat een pinda eigenlijk een peulvrucht is? Bye bye, pindakaas …

Walnootkoekjes zonder oven met een kop thee

Koekjes zonder oven

Ook al zou er bewijs zijn dat mensen al in de steentijd hun voedsel volop kookte, bakte en grilde, gaat er vandaag de dag natuurlijk niets boven een makkelijk recept voor koekjes die je niet hoeft te bakken. Zogeheten ‘no bake’ koekjes dus. Zeker in een Berlijns mini-appartement waar de temperaturen in de zomer flink oplopen, is het prettig als de oven niet aan hoeft ,-) . En: je kunt ze ook op de camping maken!

Deze creatie bestaat uit slechts vier ingrediënten en is in een mum van tijd gemaakt. De walnootkoekjes hebben alleen wel wat tijd nodig om op te stijven in de koelkast.

De walnootkoekjes zijn geheel volgens de Paleo-norm gemaakt, dus zonder meel. En dat betekent dus dat deze walnootkoekjes glutenvrij zijn. Oh, en vegan ook nog. En koolhydraatarm natuurlijk! Zo kun je onbezorgd genieten van een kleine traktatie bij de koffie of thee. Al dan niet met een goed boek.

Walnootkoekjes no bake

Glutenvrije keto "no bake" walnootkoekjes

Con
Deze walnootkoekjes hoeven niet in de oven, en worden met slechts vier ingrediënten gemaakt. Ze zijn lekker koolhydraatarm, glutenvrij, vegan én paleo.
Bereidingstijd 10 minuten
wachttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Algemeen
Porties 6 koekjes
Koolhydraten 2 kh

Dit heb je nodig
  

  • 130 gr walnoten
  • 1 tl ahornsiroop
  • 1 el kokos gemalen
  • 1 el kokosolie

Zo maak je het
 

  • Maal de walnoten fijn, maar houd 6 mooie halve exemplaren achter voor garnering. Meng de gemalen noten met de gemalen kokos.
  • Laat de kokosolie indien nodig smelten tot ze vloeibaar is.
  • Meng de kokosolie en ahornsiroop door het walnoot-kokos mengsel. Inderdaad, het wordt een plakkerige toestand, maar dat komt goed.
  • Vorm met je handen kleine ronde koekjes. Dat gaat het makkelijkst als je je handen vochtig maakt. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede plank, en druk in elk koekje voorzichtig een halve walnoot.
  • Laat de walnootkoekjes in de koelkast minsten een uur opstijven.

Tips

  • Wat met walnoten kan, kan ook met amandelen. Zo maak je net zo makkelijk koolhydraatarme amandelkoekjes.
  • Wil je de koekjes qua smaak een beetjeopleuken, dan kan dat door bijvoorbeeld extra kaneel of speculaaskruiden toe te voegen.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 3 stemmen. Gemiddeld: 3,67/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *