Spruitjes salade met blauwe kaas (warme salade)

Warme spruitjes salade met cranberry's en blauwe kaas

Spruitjes. Je houdt van ze, of niet. Voor mij geldt het eerste. Voor mijn zus geldt het laatste 😉

Ik kijk elk jaar weer uit naar het spruitjes-seizoen. En dan eet ik ze het liefst meteen een paar dagen achter elkaar. Vroeger at ik ze gewoon simpel: gekookt, met aardappelen en … appelmoes. Een traktatie vond ik het.
Tegenwoordig probeer ik spruitjes ook op een minder voor de hand liggende manier te gebruiken in recepten, bijvoorbeeld in een frittata. Of in de soep. Verbazingwekkend lekker zijn de resultaten van die probeersels.

Smaakexplosie

De meest geslaagde creatie is misschien wel deze: warme spruitjes salade met cranberries en blauwe kaas. Bereid je voor op een ware smaak-explosie. De spruitjes zorgen voor het bittertje in de smaak, de cranberries voor zoet, en de blauwe kaas voor zout. De dressing geeft een extra scherp-zuur smaakje door de mosterd die erin zit. En de gehakte walnoten zorgen voor een lekkere crunch. Kortom: deze spruitjes salade heeft alles wat het moet hebben: zoet zuur zout en kraak. En je zou bijna vergeten dat er ook veel gezonde voedingstoffen in zitten.

Wees wel spaarzaam met de cranberries, ze bevatten zeer veel koolhydraten. Probeer in ieder geval gedroogde cranberries te vinden die niet extra gezoet zijn. Dat is waarschijnlijk niet makkelijk, ik koop ze in Bremen op de markt waar soms een kraam staat met noten en gedroogde vruchten. De meeste cranberries die je in de supermarkt in een zakje koopt, bevatten toegevoegde suikers. Je kunt, als het cranberry-seizoen is, natuurlijk ook zelf cranberries koken en deze als saus aan dit gerecht toevoegen.

Dit is een makkelijk recept dat ik graag als lunch of diner eet. Het is ook erg geschikt om restjes spruitjes op te maken. De maaltijd past prima in een koolhydraatbeperkt dieet. En het is heerlijk, als je dus van spruitjes houdt!


Warme spruitjes salade met blauwe kaas

Warme spruitjes salade met cranberry's en blauwe kaas31 KH

Bereidingstijd: 20 minuten

 

 

Je hebt nodig voor 2 personen:

500 gr spruitjes
100 gr Danish Blue kaas
1 heel klein handje gedroogde cranberries (liefst niet extra gezoet)
30 gr grof gehakte walnoten
dressing: 2 el olijfolie, 2 tl appelazijn, 1 tl mosterd, zout, peper

Zo maak je het:

  1. Maak de spruitjes schoon en snijd ze doormidden. Kook de spruitjes in ongeveer 8-10 minuten beetgaar (ze mogen niet te zacht worden).
  2. Meng ondertussen alle ingrediënten voor de dressing. Breek of snijd de blauwe kaas in stukjes.
  3. Meng de spruitjes met de cranberries, walnoten en blauwe kaas en verdeel de dressing erover. Serveer de spruitjes salade direct.

Tips:

  • Vervang de walnoten door pecan noten, of kies een andere pittige kaas bijvoorbeeld gorgonzola of camembert.
  • Geen spruitjes-seizoen? Neem dan in grote stukken gesneden prei.
  • Voeg voor een extra voedzame maaltijd een blikje afgespoelde kikkererwten toe.
  • Vervang cranberries door granaatappel pitjes (scheelt een berg koolhydraten).

Vrij van gluten, lactose en suiker (bevat wel natuurlijke suikers).
Geschikt voor koolhydraatbeperkt en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 4    Gemiddelde: 4/5]

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*