Witlofsalade met geitenkaas en medjool dadels

witlof salade geitenkaas dadels noten

Net zoals de meesten van jullie heb ik enorm zin in de lente. En dat ondanks mijn boompollen-allergie, het enige persoonlijke nadeel van het lente seizoen. Maar ik kijk uit naar al het lekkers dat de lente weer gaat brengen, met stip op 1: asperges! Ik kan bijna niet wachten tot het kraampje van de plaatselijke aspergeteler weer opengaat.
Nou ja, dat duurt nog even. Tot die tijd kun je op andere manieren alvast een beetje lente op tafel toveren. Het makkelijkst gaat dat met een salade. Eentje met, jawel: dadels.

Dadels in koolhydraatarme voeding?

Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm, en worden in onze streken meestal in gedroogde vorm verkocht. Ze groeien in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Omdat ze gedroogd worden, bevatten ze veel suikers en dus veel koolhydraten. Daarom kom je ze op low carb sites niet vaak tegen.
Maar: dadels hebben ook een voordeel t.o.v. andere zoetmiddelen. Ten eerste is het een natuurlijk zoetmiddel, ten tweede jaagt het je bloedsuikerspiegel niet zo de hoogte in zoals andere zoetmiddelen dat kunnen doen. Dat komt door de vezels in de dadels.

Medjool

Dadels zijn daarnaast een goede bron van vitamine A en bevatten veel mineralen. De truc in een koolhydraatarm dieet is om ze met mate te nuttigen. Als je ze gebruikt als zoetmiddel in bakwerk, bijvoorbeeld deze brownies, dan verdeelt het aantal koolhydraten zich natuurlijk over het aantal brownies dat je maakt. Gebruik dus gerust af en toe dadels in bakwerk of in maaltijden, maar eet ze liever niet puur als snack bij een film. Hoe lekker dat ook is (vooral met een schepje amandelpasta erin) 🙁 .

witlof salade geitenkaas

Welke dadels zijn er?

De meest voorkomende dadelsoorten zijn Deglet Nour en Medjool (of Medjoul). Vooral die laatste is de koningin onder de dadels. Ze is van hoge kwaliteit en een stuk groter dan de gemiddelde dadel. Als het even kan, kies dan voor Medjool. Ik koop ze in de bio-supermarkt of in de Turkse supermarkt.

Medjool dadels worden met de hand geoogst, en zijn daarom duurder dan de ‘gewone’ dadel. Maar … ze zijn een stuk groter, zachter, vleziger, en lekkerder!
De kleine, harde dadels in de supermarkten zijn meestal gekonfijt: dat wil zeggen dat ze in suikerwater zijn gelegd om zo de houdbaarheid te vergroten. En als je net zo bent als ik, dan probeer je levensmiddelen met toegevoegde suikers zo veel mogelijk te vermijden … liggen laten is het devies!

Restjes: lang leve de salade!

Met salades kun je prima variëren. Niet alleen qua topping, ook met dressings kun je je fantasie de vrije loop laten. Maar het hoeft ook niet elke keer ijsbergsla te zijn.Dit keer heb ik een salade van witlof gemaakt. Witlof vind ik persoonlijk sowieso rauw het lekkerst. Als je witlof kookt, wordt de witlof een stuk bitterder van smaak, en daar moet je van houden. Rauq houdt de witlof een aangename licht bittere smaak, en die combineertgoed met andere smaken, zoals zout en zoet. In dit geval: de zoutige smaak van geitenkaas en de zoete smaak van medjool dadels.

Salades zijn ook ideaal om restjes mee op te maken. Ik had nog wat pompoen over, dus die heb ik in het kader van #nofoodwaste ook door de salade gedaan. Is optioneel hoor, je kunt de pompoen ook achterwege laten. Misschien heb je nog andere restjes liggen? Wat champignons, een bietje … doe eens gek en meng ze door deze salade. Wie weet wat voor een culinair hoogstandje eruit komt.

 


Witlofsalade met geitenkaas en dadelswitlof salade geitenkaas dadels noten

17 KH

Bereidingstijd: 15 minuten

Je hebt nodig voor 2 personen:

2-3 stronkjes witlof
2 Medjool dadels (Turkse supermarkt, of bij AH)
1 kleine rode ui
150 gr geitenkaas
Optioneel: restje pompoen, in blokjes
1 handje walnoten
Dressing: 1 el walnotenolie, 1 tl appelazijn, vers gemalen peper en zout

Zo maak je het:

  1. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een klein kommetje.
  2. Pel en snipper de rode ui. Hak of breek de walnoten grof.
  3. Maak de witlof schoon: verwijder het kontje, en snijd met een scherp mesje de kern uit de lof (die smaakt het bitterst). Snijdt de witlof in reepjes.
  4. Halveer de Medjool dadels, verwijder de pit, en snijd het vruchtvlees in heel smalle reepjes (hoe meer, hoe beter).
  5. Meng in een kom de witlof met de rode ui, dadels en walnoten, en eventueel de pompoenblokjes.
  6. Verbrokkel de geitenkaas boven de salade.
  7. Druppel de dressing over de salade en serveer direct.

Tips:

  • Voeg een theelepeltje mosterd aan de dressing toe voor extra pit.

Vrij van gluten en suiker (bevat wel natuurlijk zoetmiddelen).
Geschikt voor koolhydraatarm, vetarm en Primal.

Smaken verschillen: hoeveel sterren geef jij?
[Totaal: 0    Gemiddelde: 0/5]


2 Reacties

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*