Witlofsalade met geitenkaas en medjool dadels

Witlofsalade met geitenkaas en medjool dadels

Dadels, een “vies woord” onder de koolhydraatarme aanhangers, gebruik ik gewoon in een lekkere witlofsalade. De bittere smaak van witlof combineert namelijk erg goed met het zoet van de dadels, en met die koolhydraten valt het reuze mee.

Lente in aantocht

Net zoals de meesten van jullie heb ik enorm zin in de lente. En dat ondanks mijn boompollen-allergie, het enige persoonlijke nadeel van het lente seizoen. Maar ik kijk uit naar al het lekkers dat de lente weer gaat brengen, met stip op 1: asperges! Ik kan bijna niet wachten tot het kraampje van de plaatselijke aspergeteler weer opengaat.
Nou ja, dat duurt nog even. Tot die tijd kun je op andere manieren alvast een beetje lente op tafel toveren. Het makkelijkst gaat dat met een salade. Eentje met, jawel: dadels.

Uh … dadels in koolhydraatarme voeding?

Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm, en worden in onze streken meestal in gedroogde vorm verkocht. Ze groeien in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Omdat ze gedroogd worden, bevatten ze veel suikers en dus veel koolhydraten. Daarom kom je ze op low carb sites niet vaak tegen.
Maar: dadels hebben ook een voordeel t.o.v. andere zoetmiddelen. Ten eerste is het een natuurlijk zoetmiddel, ten tweede jaagt het je bloedsuikerspiegel niet zo de hoogte in zoals andere zoetmiddelen dat kunnen doen. Dat komt door de vezels in de dadels.

Medjool

Dadels zijn daarnaast een goede bron van vitamine A en bevatten veel mineralen. De truc in een koolhydraatarm dieet is om ze met mate te nuttigen. Als je ze gebruikt als zoetmiddel in bakwerk, bijvoorbeeld deze brownies, dan verdeelt het aantal koolhydraten zich natuurlijk over het aantal brownies dat je maakt. Gebruik dus gerust af en toe dadels in bakwerk of in maaltijden, maar eet ze liever niet puur als snack bij een film. Hoe lekker dat ook is (vooral met een schepje amandelpasta erin) :-( .

Welke dadels zijn er?

De meest voorkomende dadelsoorten zijn Deglet Nour en Medjool (of Medjoul). Vooral die laatste is de koningin onder de dadels. Ze is van hoge kwaliteit en een stuk groter dan de gemiddelde dadel. Als het even kan, kies dan voor Medjool. Ik koop ze in de bio-supermarkt of in de Turkse supermarkt.

Medjool dadels worden met de hand geoogst, en zijn daarom duurder dan de ‘gewone’ dadel. Maar … ze zijn een stuk groter, zachter, vleziger, en lekkerder!
De kleine, harde dadels in de supermarkten zijn meestal gekonfijt: dat wil zeggen dat ze in suikerwater zijn gelegd om zo de houdbaarheid te vergroten. En als je net zo bent als ik, dan probeer je levensmiddelen met toegevoegde suikers zo veel mogelijk te vermijden … liggen laten is het devies!

witlofsalade geitenkaas

Restjes: lang leve de salade!

Met salades kun je prima variëren. Niet alleen qua topping, ook met dressings kun je je fantasie de vrije loop laten. Maar het hoeft ook niet elke keer ijsbergsla te zijn.Dit keer heb ik een salade van witlof gemaakt. Of witloof, zoals het in België genoemd wordt. Witlof vind ik persoonlijk sowieso rauw het lekkerst. Als je witlof kookt, wordt de witlof een stuk bitterder van smaak, en daar moet je van houden. Rauw houdt de witlof een aangename licht bittere smaak, en die combineert goed met andere smaken, zoals zout en zoet. In dit geval: de zoutige smaak van geitenkaas en de zoete smaak van medjool dadels.

Salades zijn ook ideaal om restjes mee op te maken. Ik had nog wat pompoen over, dus die heb ik in het kader van #nofoodwaste ook door de witlofsalade gedaan. Is optioneel hoor, je kunt de pompoen ook achterwege laten. Misschien heb je nog andere restjes liggen? Wat champignons, een bietje … doe eens gek en meng ze door deze witlofsalade. Wie weet wat voor een culinair hoogstandje eruit komt.

witlof salade geitenkaas dadels noten

Witlofsalade met geitenkaas en medjool dadels

Con
Deze witlofsalade tovert de lente op tafel! Combineer de licht bittere smaak van witlof met de zoete smaak van ... dadels.
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Lunch
Keuken Algemeen
Porties 2 personen
Koolhydraten 17 kh

Dit heb je nodig
  

  • 2-3 stronkjes witlof
  • 2 medjool dadels
  • 1 kleine rode ui
  • 150 gr geitenkaas
  • restje pompoen in blokjes (optioneel)
  • handje walnoten

Voor de dressing

  • 1 el walnotenolie
  • 1 tl appelazijn
  • versgemalen peper en zout

Zo maak je het
 

  • Meng alle ingrediënten voor de dressing in een klein kommetje.
  • Pel en snipper de rode ui. Hak of breek de walnoten grof.
  • Maak de witlof schoon: verwijder het kontje, en snijd met een scherp mesje de kern uit de lof (die smaakt het bitterst). Snijdt de witlof in reepjes.
  • Halveer de Medjool dadels, verwijder de pit, en snijd het vruchtvlees in heel smalle reepjes (hoe meer, hoe beter).
  • Meng in een kom de witlof met de rode ui, dadels en walnoten, en eventueel de pompoenblokjes.
  • Verbrokkel de geitenkaas boven de salade.
  • Druppel de dressing over de witlofsalade en serveer direct.

Tips

  • Voeg een theelepeltje mosterd aan de dressing toe voor extra pit.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


 

4 reacties

  1. Trudy

    Hallo Con,

    De witlof salade was weer heerlijk!! Ik had geen walnootolie en moest het doen met olijfolie.
    Morgen ga ik de Broccolisoep maken. Ben reuze blij met de recepten!

    Lieve groet, Trudy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *