Zwarte bonen brownies met banaan

Zwarte bonen brownies met banaan

Het is deze maand al weer 4 jaar geleden dat ik vanuit Nederland naar Duitsland ben vertrokken, en dat vier ik met lekkere zwarte bonen brownies bij de koffie. Terugkijkend op die vier jaar, kwam het idee op om de leuke en minder leuke dingen aan Bremen/Duitsland in een blog te zetten.

Wat is er zo leuk aan Bremen?

De mensen
Bremer*innen zijn typische Noord-Duitsers. Ze maken zich niet snel druk, getuige ook de TV-spot: ‘das beste am Norden is unsere innere Ruhe’ (het beste aan het noorden is onze innerlijke rust). Bremen kent een veelvoud aan nationaliteiten (‘Bremen ist bunt’), je hoort dan ook allerlei talen om je heen. En daarin voel ik me prima op mijn plek.

De stad
Bremen is stad nummer 10 van Duitsland met ruim een half miljoen inwoners (vergelijkbaar met Den Haag, stand 2015). Er is altijd wel iets te beleven, vooral in de zomer. Het centrum van de stad heeft een typische mengeling van oude gebouwen en modernere … eerlijk gezegd zijn die laatste niet altijd even goed gelukt. Maar de binnenstad is absoluut het bekijken waard.

Bremer Haus
Typische Bremer Haüser

De winkels
Het voordeel van een grotere stad is dat je er alles kunt krijgen. Er zijn allerlei soorten supermarkten, van luxe (Lestra) tot Russische, van Turkse tot de Asia-toko. Speciale vermelding: het Bremer kruidenwinkeltje, waar je zo’n beetje alle kruiden en kruidenmengsels kunt krijgen die er bestaan. Je ziet ze dan ook regelmatig in mijn recepten terugkomen.

De parken
Er zijn parken en parkjes, Bremen heeft er vele. Het Bürgerpark is het meest bekend, maar er zijn er nog veel meer: Park links der Weser, Achterdiekpark, Knoops Park, Weserpark … oh nee dat laatste is een winkelcentrum :-D en eentje waar ik graag kom. De parken worden volop benut, voornamelijk om te grillen (bbq), het nationale zomer-tijdverdrijf hier.

Het fietsen
Bremen is fietsstad nummer drie van Duitsland. En daar voelt deze Holländerin zich dus prima thuis! Er zijn talloze fietspaden, en Bremen heeft zelfs een heuse fiets-app!
Overigens zijn Duitsers gek op het zogenaamde Hollandrad, de typisch Nederlandse fiets. Als ik mijn kapster vraag of zij een goede fietsenwinkel in Bremen kent (want kapsters kennen toch alles en iedereen), dan is haar advies om een nieuwe fiets vooral in Nederland te kopen.

BBBB brownies met banaan

Wat is dan minder leuk?

Alles op z’n Duits
Niet typisch Bremisch, wel typisch Duits: de na-synchronisatie. Echt alles op z’n Duits … Engelse of Amerikaanse televisieseries kijk ik sinds 4 jaar niet meer, om de simpele reden dat ze hier allemaal in het Duits zijn. Nee, Sherlock Holmes, met Benedict Cumberbatch die ineens Duits spreekt? Niks voor mij.

Het weer
Hier kan ik kort over zijn: voor het weer hoef je niet naar Bremen te emigreren (op het moment dat ik dit typ barst er, eerlijk waar, meteen een regenbui los). Hoewel het iets minder vaak regent dan in Nederland, is het natuurlijk geen tropisch klimaat hier. Wil je warm en zonnig, emigreer dan naar Spanje. Of de Seychellen natuurlijk.

De vlees-cultuur
Uit eten gaan. Ik doe het graag. Duitsers zijn gek op hun ‘Currywurst’. Ik las toevallig in het nieuws dat er deze week zelfs een kleine ruzie op een aandeelhoudersvergadering was die ging om worstjes. De politie moest er zelfs aan te pas komen. Ik bedoel maar.
Als gevolg van de vlees-cultuur is het als vegetariër / veganer niet altijd even makkelijk om buiten de deur iets lekkers te eten. De keuze op de kaart is, als je het vlees buiten beschouwing laat, nogal beperkt. Er belandt dan ook relatief vaak een salade op mijn bord.  Nou is dat niet zo’n probleem, want salades zijn natuurlijk erg lekker en meestal nog koolhydraatarm ook. Maar iets meer keuze zou soms wel leuk zijn.

2016-04-BBBB-brownies

Wahl-Bremerin: een brownies-feestje waard

Als ‘Wahl-Bremerin’ moet je vier jaar Bremen natuurlijk vieren! Hoog tijd voor brownies dus.
Ik heb al een tijdje een brownies recept op de blog staan. Dat recept maak ik zelf regelmatig, ook als ik niets te vieren heb. Omdat ik de laatste tijd steeds vaker vegan recepten maak, heb ik een deze zwarte bonen brownies gemaakt, met banaan. Ze bevatten dus meer koolhydraten, maar ook lekker veel eiwitten door de bonen.
Zelf vind ik deze zwarte bonen brownies heerlijk smaken. Ik heb wederom mijn lage ovenvorm van ongeveer 20 cm x 15 cm gebruikt, en 8 brownies gebakken. Lekker bij de koffie dit weekend. Guten Appetit!

Vegan zwarte bonen brownies met banaan

Con
Vandaag heb ik vegan brownies gebakken! Ze zijn niet heel koolhydraatarm, maar bevatten wel de goede koolhydraten en zijn gewoon erg lekker.
Bereidingstijd 10 minuten
oventijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Amerikaans
Porties 8 brownies
Koolhydraten 22 kh

Dit heb je nodig
  

  • 1 blikje zwarte bonen 240 gr
  • 1 overrijpe banaan
  • 30 gr rijstsiroop
  • 1/4 tl gemalen vanille
  • 2 el cacaopoeder
  • snufje zout
  • 1 el chiazaadjes
  • 25 gr geraspte kokos
  • 40 gr gehakte noten ik gebruikte pecannoten en pistache noten

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Spoel de zwarte bonen goed af onder de kraan en laat goed uitlekken.
  • Snijd de banaan in stukken. Doe ze met de rijstsiroop en evt. vanille in je keukenmachine en maal ze fijn.
  • Voeg vervolgens toe: zwarte bonen, cacao, snufje zout, chiazaadjes en de geraspte kokos. Pureer het geheel tot een min of meer gladde massa, dit duurt een kleine minuut. Meng dan de gehakte pecannoten erdoor.
  • Bekleed een lage ovenschaal met bakpapier en giet het brownies mengsel erin. Gebruik een pannenlikker om al het ‘deeg’ uit de kom te schrapen. Strijk het mengsel een beetje glad en bestrooi met de pistache noten.
  • Bak de brownies met banaan in 30-35 minuten gaar. Controleer met een prikker: deze moet schoon uit het deeg komen.
  • Laat de brownies helemaal afkoelen voordat je ze aansnijdt.

Tips

  • Gebruik andere noten, of een mengsel van verschillende noten. Of geen als je noten-intolerant bent, dan smaken ze ook prima!
  • Serveer voor een super-de-luxe brownie een extra toef ongezoete slagroom erbij.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren (nog geen stemmen)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *