Kokosballetjes

Kokosballetjes

Vaak wordt gedacht dat het snoepen voorbij is als je koolhydraatarm eet. Begrijpelijk, want de snoeperijen die je in de winkel koopt zijn regelrechte koolhydratenbommen, vol met foute suikers. Dat het ook anders kan, laat ik je met dit recept voor kokosballetjes zien.

Ja ja, ik weet het. Het is niet het eerste kokosballetjes-recept op internet. Ik kan ook niet beloven dat het uniek is hoor. Er bestaan vele varianten, en sommige heb ik – met wisselend succes – geprobeerd. En uit al die probeersels is dit recept tot stand gekomen. Zoals altijd makkelijk te maken natuurlijk.

kokosballetje koolhydraatarm

Waarom kokos?

De reden waarom je zoveel kokosballetjes ziet (of kokosmakronen, kokosbommetjes, bliss balls en hoe ze al niet meer heten) is dat kokos prima past in een gezond én koolhydraatarm voedingspatroon. Kokos is daarnaast zeer veelzijdig en in zowel zoete als hartige gerechten te gebruiken. Ook op Con-serveert vind je een aantal recepten met kokos.

Naast het verse vruchtvlees vind je steeds meer kokosnoot producten in de winkel zoals kokosmelk, kokosolie, santen (geconcentreerde kokospasta, ook wel kokosboter genoemd), kokosmeel, kokosvlokken, kokosrasp en misschien wel het allerlekkerste: kokosroom.

Kokosmelk bevat gemiddeld 3 KH, gedroogde kokos 11 KH (per 100 gram). Maar gedroogde kokos weegt weinig: 1 eetlepel weegt 5 gram. Je moet dus flink wat kokosrasp eten wil je aan de 11 KH komen.

Vegane slagroom

Van kokosroom kun je trouwens vegane slagroom kloppen. Zet het blikje eerst een nachtje in de koelkast. Zo komt de kokosroom op het kokoswater te liggen. Maak dan het blikje open (niet schudden!), schep de dikke room voorzichtig van het kokoswater (kun je gewoon gebruiken in andere gerechten), en klop met de mixer. Maar als ik heel eerlijk ben kom ik meestal niet verder dan de room uit het blikje te scheppen en dan zo op te eten. Té lekker.

kokosballetjes glutenvrij koolhydraatarm

Kokosbrood op je brood

En dan moet je weten dat ik als kind helemaal geen kokos lustte. Vooral kokosbrood (je weet wel, die witte / roze plakken voor op brood) vond ik niet te v…eten. Ik heb trouwens ook nooit begrepen waarom het kokosbrood heet, zo’n plak. Brood op je brood?

Inmiddels weet ik dat ik niet-verwerkte kokos wel lekker vind. Een kokosmakroon uit een pakje vind ik nog steeds helemaal niks. Maar een zelfgebakken kokossnack, die gaat er wel in. En twee ook wel. Probeer het zelf maar!

kokosballetjes vegan koolhydraatarm glutenvrij

Koolhydraatarme glutenvrije kokosballetjes (zonder chocolade)

Con
Vaak wordt gedacht dat het snoepen voorbij is als je koolhydraatarm eet. Niet met deze koolhydraatarme kokosballetjes, die ook glutenvrij zijn. Nu kun je zonder schuldgevoel snoepen!
Bereidingstijd 10 minuten
oventijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Zoete snack
Keuken Algemeen
Porties 14 koekjes
Koolhydraten 4,5 kh

Dit heb je nodig
  

  • 120 gr geraspte kokos
  • 50 gr amandelmeel
  • 3 el boekweitmeel
  • snufje zout
  • 55 gr kokosolie gesmolten
  • 40 ml ahornsiroop
  • 1/2 tl vanillepoeder

Zo maak je het
 

  • Verwarm de oven voor op 150 graden.
  • Meng de kokos, amandelmeel, boekweitmeel met het snufje zout in een grote kom.
  • Meng in een andere kom de gesmolten kokosolie, ahornsiroop en vanillepoeder.
  • Voeg de natte aan de droge ingrediënten toe en meng het geheel met een vork goed. Het blijft een vrij kruimelig geheel.
  • Nu komt het kliederwerkje: vorm met je handen balletjes ter grootte van een pingpongbal. Let op: druk ze met kracht goed aan zodat ze niet uit elkaar vallen. Ik haal meestal 14 balletjes uit het deeg.
  • Leg de kokosballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif ze in het midden van de oven. Bak 10 minuten, draai dan het bakblik om zodat de voorste balletjes achter liggen, en bak nogmaals 10 minuten. Draai dan het bakblik nog een keer om en bak 5 minuten, zet dan de oven uit en laat de kokosballetjes in de gesloten oven nog 5 minuten staan.
  • Laat de kokosballetjes helemaal afkoelen voordat je ze eet.

Tips

  • Als de kokosballetjes bij het vormen toch te veel uit elkaar vallen, voeg dan nog een beetje boekweitmeel toe. Mijn ervaring is dat dat helpt de boel beter bij elkaar te houden.
  • De kokosballetjes blijven een week goed in een afgesloten bakje in de koelkast.

Smaken verschillen … stem hier op dit recept:
1 ster2 sterren3 sterren4 sterren5 sterren ( 5 stemmen. Gemiddeld: 3,80/5)
Laden...


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *